Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki teklif Adalet Komisyonu'nda kabul edildi

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verilen 'Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi', Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Müdafinin dosya içeriğini...

Google Haberlere Abone ol
Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki teklif Adalet Komisyonu'nda kabul edildi

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verilen 'Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi', Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilecek. Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında ise bu hüküm uygulanmayacak.

    4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 153'üncü maddesinin mülga ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde yeniden düzenlendi: "Müdafiin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacım tehlikeye düşürebilecek ise cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hâkim kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilir. Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adlî işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında, ikinci fıkra hükmü uygulanmaz. Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğim ve muhafaza altma alınmış delilleri inceleyebilir; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilir."

    Maddenin gerekçeler bölümünde ise "Ceza muhakemesi hukukuna hâkim olan ilkelerden biri de kamuya açıklık ilkesidir. Ancak, bu ilke, kovuşturma evresine ilişkin olup, soruşturma evresinde ise gizlilik ilkesi esastır. Soruşturma evresinin gizli biçimde cereyan etmesi gerekmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157'nci maddesinde soruşturma evresindeki usûl işlemlerinin gizli olduğu hükme bağlanmış ve Türk Ceza Kanununun 285'inci maddesinde de gizliliğin ihlali suç olarak düzenlenmiştir. Ceza Muhakemesi Kanununun 157'nci maddesindeki soruşturma evresindeki usul işlemlerinin gizliliği şüphelinin suçlu sayılmama karinesinden yararlanma hakkı yanında, soruşturma işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesine de hizmet etmektedir.

Maddeyle, yürütülen soruşturmalarda müdafiin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, sulh ceza hâkiminin kararıyla bu yetkinin kısıtlanabilmesi yönünde düzenleme yapılmaktadır." deniyor. CİHAN

Yorumlar