Cemil Çiçek’in laiklik mesajı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Laiklik ilkesini, uygulamada zaman zaman yaşanan ciddi sıkıntılara rağmen benimseyip kültürleştiren halkımız, yüzlerce yıl birbirini ötekileştirmeden bir arada yaşamıştır.

Google Haberlere Abone ol
Cemil Çiçek’in laiklik mesajı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Laiklik ilkesini, uygulamada zaman zaman yaşanan ciddi sıkıntılara rağmen benimseyip kültürleştiren halkımız, yüzlerce yıl birbirini ötekileştirmeden bir arada yaşamıştır.” dedi.

Laiklik ilkesinin Anayasa'da yer almasının 77. yılı nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cemil Çiçek, çağdaş hukuk normlarını benimseyen devletin temel niteliklerinin başında laiklik ilkesinin geldiğine işaret ederek, "Yüzyıllara uzanan devlet geleneğimizin ve milli birikimimizin bir sonucu olarak, devletimiz, 1937 yılında laiklik ilkesinin anayasamızda yer almasını kabul etmiştir. Tarihimiz ve medeniyetimiz, bizlere barış içinde birlikte yaşamayı öğretmiştir. Farklı inanç ve düşünceler, toplumumuz tarafından bugüne kadar hoşgörüyle karşılanmıştır. Laiklik ilkesini, uygulamada zaman zaman yaşanan ciddi sıkıntılara rağmen benimseyip kültürleştiren halkımız, yüzlerce yıl birbirini ötekileştirmeden bir arada yaşamıştır.” ifadelerini kullandı.

“LAİKLİĞİN HÜVİYETİ BİRKEZ DAHA GÖRÜLMÜŞTÜR”

Çiçek, 77 yıl önce anayasadaki yerini alan laiklik ilkesinin, inanç ve kültür farkı gözetmeksizin temel insan haklarını güvence altına aldığını belirterek, sözlerini, “İnanç, ibadet ve düşünce özgürlüğünün garantisi, toplumsal barış ve huzurumuzun sigortası olan laiklik ilkesinin, birlikte yaşama kültürümüzü güçlendirici bir etkisi olmuştur. Yakın çevremizdeki olumsuz örnekleri gördüğümüzde, laikliğin, farklılıkların yan yana yaşamasını sağlayan, kaynaştırıcı bir hüviyeti olduğu bir kez daha görülmüştür. Bu düşüncelerle, laikliğin Anayasamıza girişinin 77. yılını kutluyor, kimsenin kimseyi ötekileştirmediği, inanç ve düşünüşünden ötürü kınamadığı Türkiye’yi, birlikte yüceltebileceğimize olan inancımı bu vesileyle ifade etmek istiyorum." şeklinde tamamladı. CİHAN

Yorumlar