Cemil Çiçek: HSYK tasarını iç tüzük yönünden inceletiyorum

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hükümet kanadının gündeme aldığı ve Komisyon’da kabul edilen HSYK tasarısının anayasaya uygunluğu hakkında inceleme başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Cemil Çiçek: HSYK tasarını iç tüzük yönünden inceletiyorum

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hükümet kanadının gündeme aldığı ve Komisyon’da kabul edilen HSYK tasarısının anayasaya uygunluğu hakkında inceleme başlattı. Çiçek ‘‘İncemeler ışığında doğru olan neyse, yapacağız.’’ dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara’da bugün başlayan 6. Büyükelçiler Konferansı’nda konuştu. Yurt dışında görevli Türk büyükelçileriyle basına kapalı bir sohbet toplantısı gerçekleştiren Meclis Başkanı Çiçek, görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Hükümetin gündeme getirdiği HSYK tasarısının anayasaya uygun olup olmadığını hukukçularına araştıracağı iddialarının sorulması üzerine Meclis Başkanı Çiçek, içtüzüğe göre Komisyon’a gelen her kanun taslağı ya da teklifinin talep olup olmamasına bakılmaksızın anayasaya uygunluk açısından değerlendirildiğini ifade etti. Adalet Komisyonu’nda iki gündür değişik yol ve gerekçelerle tasarının anayasaya uygunluğunun tartışıldığını ve uygunluğu yönünde bir karar çıktığını anlattı. Cemil Çiçek, ‘‘Muhalefet partilerimizden yeteri kadar imzayla bu konunun Anayasa Komisyonu’nda bu yönüyle değerlendirilmesi yönünde bir talep geldi. Ben bu sabah bu talebi aldım, ilgili arkadaşlara gönderdim. Belki buradan gidişte arkadaşlar çalışmalarını bitirdiyse bunu bana bildirecekler. Yarın, bu incemeler ışığında doğru olan neyse yapacağız. Meclis Başkanlığı olarak yasaların içeriğine girerek bir şey yapmıyoruz. İç tüzük hükümleri bakımından bize verilen yetkileri kullanıyoruz. Yoksa, Meclis Başkanlığı, ‘bu anayasaya uygundur, değildir’ tarzında yönlendirici bir rol oynamaz.’’ şeklinde konuştu. Çiçek, nihai kararın Komisyon, Genel Kurul, Cumhurbaşkanı ve en sonunda Anayasa Mahkemesi’nce verileceğini belirtti.

‘‘MECLİS’TEKİ KAVGA İÇİN KİMSE ‘İYİ OLDU’ DİYEMEZ’’

Komisyondaki ‘uçan tekmeli’ kavgaların sorulması üzerine ise TBMM Başkanı Çiçek, kavganın hiçbir şeklinin tasvip edilemeyeceğinin altını çizerek ‘‘Meclis’te de bu kavgaların doğru olmadığını ben defalarca dile getirdim. Arzu edileni ve hepimizin özlediği, hangi konu olursa olsun uygarca tartışmak, iç tüzükteki kabule uygun olarak yaralayıcı olmayan temiz bir üslupla bu konuları tartışmaktır. Bunun dışındaki hiçbir davranış için ‘iyi oldu’ diyemez.’’ sözlerine yer verdi.

‘KOMİSYONA HERKESİN GELİP GÖRÜŞ BİLDİRMESİ OLMAZ’

Kanun tasarı ve tekliflerin komisyonlarda görüşülürken kimlerin davet edileceğine komisyonun kendisinin davet edebileceğini belirten Çiçek, ‘‘Onun dışındaki uygulamalar iç tüzüğe aykırıdır. Herkes her konuda komisyona gelip ‘bilgi vereceğim’ denirse, o zaman Türkiye’de hiçbir kanunun çıkarma şansı olmaz. Çünkü aynı alanda yüzlerce dernek var, vakıf var. Elbette sivil toplum kuruluşların görüşlerinin alınması demokrasilerde arzu edilen bir husustur. Ama bunun da bir sınırı vardır.’’ şeklinde konuştu.

‘KİMSE YOLSUZLUKLARIN ÖRTBAS EDİLMESİNİ İSTEYEMEZ’

Herkesin hukuk istediğini, ancak bunu hukuka uymadan istediğini belirten Cemil Çiçek, bunun Türkiye’nin temel sıkıntısı olduğunu vurguladı. Çiçek ‘‘Hukuk talep edenler, hukuka uymalıdır.’’ dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün muhalefet liderleriyle bir araya gelmesinin sorulması üzerine ise TBMM Başkanı Çiçek, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanımız da yaşanan bu sıkıntılar Türkiye’yi içerde ve dışarda çok meşgul ediyor. Bir çözüm bulmaya gayret ediyor. Elbette bir anayasa değişikliği gerekecekse, siyasi liderlerimizin bu olaya nasıl baktığı önemlidir. Ayrıca, yolsuzluklar konusunda kimse yolsuzlukların örtbas edilmesini isteyemez. Buna hakkımız da yok, doğru da değil. Bu iş için doğru olan şey neyse yapılmalıdır.’’ şeklinde konuştu.

13-10 Ocak 2014 tarihleri arasını kapsayan 6. Büyükelçiler Konferansı'nın açılış konuşmasını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yaparken, büyükelçilerle akşam saatlerinde de Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da görüşme gerçekleştirecek.
CİHAN

Yorumlar