Çavuşoğlu: Bu süreçte bu yasayı çıkarmak durumundaydık

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, HSYK değişikliğiyle ilgili olarak, “Ama esas itibariyle de Türkiye’nin yaşadığı şu süreçte bu yasayı çıkarmak durumundaydık.

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu: Bu süreçte bu yasayı çıkarmak durumundaydık

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, HSYK değişikliğiyle ilgili olarak, “Ama esas itibariyle de Türkiye’nin yaşadığı şu süreçte bu yasayı çıkarmak durumundaydık. Bu diyalog ortamında AB müzakerelerinin de devam edeceğini umuyoruz.” dedi. Milletvekillerinin söylediklerinin ne hükümeti ne de Meclis'i bağlamayacağını belirten Çavuşoğlu, “Bizden bir milletvekili açıklama yaptığı zaman bu AK Parti’den veya muhalefetten olabilir. Bu yüce Meclis'i de bağlamaz, iktidarı da bağlamaz, Türk devletini de bağlamaz. O kendi görüşüdür. Farklı görüşler içerisinde olabilir.” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Eskişehir Valiliği'ni ziyaretinde gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yaşananları değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “Batının yaklaşımı, bir taraftan Rusya’nın yaklaşımı Ukrayna’yı bu hale getirmiştir. Umarız istikrar en kısa zamanda geri gelir. Dileriz, şu andaki çatışmalar sona erer. Şimdi Kırım Özerk Bölgesi'yle ilgili sorunlar var. Durum, biraz siyasi gerginlik ortamından farklıdır. Kardeşlerimizin oradaki güvenliği başta olmak üzere her konuda hassasız ve yakından takip ediyoruz. Ama arzumuz bir an evvel bu tansiyonun düşmesi ve çatışmaların bitmesi ve istikrarın tekrardan geri gelmesi.” diye ifade etti.

Bir gazetecinin, HSYK ve internet yasası düzenlemesindeki değişikliklerin Türkiye’nin AB sürecini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine Bakan Çavuşoğlu, şöyle dedi: “AB’deki arkadaşlarımızla, kurumlarla, yöneticileriyle açıkça her şeyi konuşuyoruz. Neyi, niçin ve nasıl yapıldığını ve bunu yaparken de nelere dikkat ettiğimizi AB standartlarıyla ilgili yaptığımız hassasiyetler, onlardan gelen tavsiyelerle ilgili, onları nasıl dikkate aldığımızı açık ve net olarak görüşüyoruz. Ve onlara anlatıyoruz. Ve de yaptığımız, çıkardığımız HSYK yasasının Avrupa’daki uygulamalarıyla açıkça kıyaslayarak. İşte tüm Avrupa ülkelerinde bu uygulamalar var, bu yasalar var.”

Netice itibariyle HSYK konusunda yaptıkları işin Avrupa Birliği kriterlerinden farklı olmadığını aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Ama esas itibariyle de Türkiye’nin yaşadığı şu süreçte bu yasayı çıkarmak durumundaydı. Yargının kendi iç bağımsızlığını sağlaması için bunların niçin yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Bu diyalog ortamında AB müzakerelerinin de devam edeceğini umuyoruz. İngiltere’den bir milletvekilinin işte sürecin durmasıyla ilgili bir söylemini sanki tüm AB’nin, AP’nin görüşü gibi yansıtmak Türkiye’ye haksızlıktır. Herkes düşünce özgürlüğü içerisinde düşüncelerini yazabilir. Ama bizden bir milletvekili açıklama yaptığı zaman bu AK Parti’den veya muhalefetten olabilir. Bu yüce Meclis'i de bağlamaz, iktidarı da bağlamaz, Türk devletini de bağlamaz. O kendi görüşüdür. Farklı görüşler içerisinde olabilir.”

“Bu kompleksten kurtulmalıyız.” diyen Bakan Çavuşoğlu'nun, Türkiye’deki milletvekili sayısını 750 olarak söylemesi dikkat çekti. Çavuşoğlu, şunları söyledi: “O yüzden bir tane milletvekilinin 750 civarındaki milletvekili arasında kendi görüşünü belirtmesinden bu kadar etkilenmemek gerekiyor. O kendisinin görüşüdür. Bu, AB’yi bağlamaz.”

CİHAN

Yorumlar