Büyük, Güçlü ve İtibarlı Olmanın ¥olu ¨Kaliteli Demokrasiden Geçiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, kaliteli demokrasi, güçlü bir hukuk devleti olmayınca ekonominin de güçlü olmadığını, refah ve gerçek bir büyüme gerçekleştirilemediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Büyük, Güçlü ve İtibarlı Olmanın ¥olu ¨Kaliteli Demokrasiden Geçiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, kaliteli demokrasi, güçlü bir hukuk devleti olmayınca ekonominin de güçlü olmadığını, refah ve gerçek bir büyüme gerçekleştirilemediğini söyledi.

Büyük ülke, itibarlı ülkenin, güçlü ülke olmanın yolunun kaliteli demokrasiden geçtiğini vurgulayan Oran, "Türkiye Cumhuriyeti, yüzüncü yılında dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer almak istiyorsa demokrasi kalitesini artırmamız ve tam manasıyla bir hukuk devleti olmamız lazım. Bu zihniyetle devam edersek değil en büyük 10 ekonomiden biri olmayı, G-20’nin bile dışında kalmakla karşı karşıya kalacağız." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, IMF'ye göre Türkiye'nin, 2013 yılında GSYH büyüklüğüne göre ülke sıralamasında 17’nciliğini korurken, bu yıl Hollanda ve Suudi Arabistan’a da geçilerek 19’unculuğa düşeceğini ifade etti. Türkiye'nin 2014’te, dünyanın önde gelen sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerini kapsayan G-20’de en alt sınıra doğru indiğini belirten Oran, büyük ekonomi sıralamasının GSYH büyüklüğüne göre yapılırken, bir ülkenin asıl kalkınmışlığı ve refah seviyesini kişi başına GSYH’si gösterdiğine dikkat çekti.

Büyük ülke, itibarlı ülkenin, güçlü ülke olmanın yolunun kaliteli demokrasiden geçtiğini vurgulayan Oran, şunları ifade etti: "Türkiye, bugün Türkiye insani gelişmişlik sıralamasında 187 ülke arasında 90’ıncı sırada, basın özgürlüğü sıralamasında 179 ülke arasında 154’üncü, cinsiyet eşitliği bakımından 134 ülke arasında 120’nci sırada yer alıyor. Türkiye, dünyada 'hibrid rejim' ya da 'yarı demokrasi' olarak geçiyor. Bağımsız ve tarafsız bir yargı olmazsa, güçlü bir ülke ve kaliteli bir demokrasi de olmuyor. Türkiye Cumhuriyeti, yüzüncü yılında dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer almak istiyorsa, demokrasi kalitesini artırmamız ve tam manasıyla bir hukuk devleti olmamız lazım. Eğer bir ülkede hukukun üstünlüğü olmazsa, yargı bağımsızlığı olmazsa, kuvvetler ayrılığı çalışmazsa, kaliteli ve gerçek demokrasi olmuyor. Kaliteli demokrasi, güçlü bir hukuk devleti olmayınca ekonomi de güçlü olmuyor, refah ve gerçek bir büyüme yaratmıyor. Gelir dağılımı adaletli olmayınca, kişi başına düşen gelir artmayınca, refah ve kalkınma bireye yayılmazsa da gerçek manada büyüme olmuyor İnsan hakları standartı yüksek olmayınca, ekonomi de güçlü olmuyor. Hukuk yoksa, demokrasi yoksa, güçlü ekonomi yoksa, o ülke itibarlı ve güçlü ülke de olmuyor. Bu nedenle de Türkiye sıralamalardaki yerini kaybediyor. Bu zihniyetle devam edersek, değil en büyük 10 ekonomiden biri olmayı, G-20’nin bile dışında kalmakla karşı karşıya kalacağız."

Yorumlar