'Bütün sistemi Adalet Bakanı'na bağlayacak kanun değişikliği benimsenemez'

Türkiye Barolar Birliği (TBB)Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile ‘yeniden yargılanma’ konusunda oldukça benzer bir taslak hazırladıklarını belirterek, " Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında yapılacak değişiklikle.

Google Haberlere Abone ol
'Bütün sistemi Adalet Bakanı'na bağlayacak kanun değişikliği benimsenemez'

Türkiye Barolar Birliği (TBB)Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile ‘yeniden yargılanma’ konusunda oldukça benzer bir taslak hazırladıklarını belirterek, " Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında yapılacak değişiklikle ilgili yarın Meclis'teki çalışma komisyonuna katılacağız. Düşüncelerimizi ifade edeceğiz ama 'Adalet Bakanı kurulun içinden çıksın' diye mücadele verirken, bütün bir sistemi doğrudan doğruya neredeyse Adalet Bakanı’na bağlamaya yönelik bu kanun değişikliği teklifini elbette benimsemek, mümkün değil."

TBB Başkanı Feyzioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ‘yeniden yargılanma’ konusunda görüşme yaptı. CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmenin ardından Feyzioğlu açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin yolsuzluklar ve özgürlük gündemi olduğunu dile getiren Feyzioğlu, “Biz her iki gündemin de sonuna kadar takipçisiyiz. Çalışmamızı bitirdik ve kamuoyuna sözüne ettiğimiz taslağı Adalet Bakanlığı’na verdik. CHP’nin de yeniden yargılama konusunda oldukça benzer bir taslak ve teklif sunduğunu inceledik. Bu da bizi, çok mutlu etti. Demek ki ortak akla birlikte çalışarak bütün siyasi partilerle, bakanlıkla ilgili sivil toplum örgütleriyle, ilgili kesimlerle birlikte çalışarak ulaşmamızın mümkün olduğunu gördük. Bu bizi sevindirdi. Çalışmalarımıza, devam ediyoruz. HSYK’nin yapısını, görevlerini yakından ilgilendiren çok kapsamlı kanun değişikliği geliyor. Bu konuda da çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Yarın da Meclis'te komisyon çalışmalarına TBB olarak güçlü bir kadro ile katılacağız. Düşüncelerimizi ifade edeceğiz ama Adalet Bakanı kurulun içinden çıksın diye mücadele verirken, bütün bir sistemi doğrudan doğruya neredeyse Adalet Bakanı’na bağlamaya yönelik bu kanun değişikliği teklifini elbette benimsemek, mümkün değil. Bu konuda da çalışmalarımız yapmaya başladık ve kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

“Yolsuzluk gündemini değiştirdiğine dair iddialar ve bu iddialar üzerine Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu yönde uyarısı oldu mu?” sorusuna ise Feyzioğlu, “Asla öyle bir şey gündeme gelmedi. Yolsuzluk soruşturması başladığı günden itibaren neler yaptığımız Kılıçdaroğlu’nun takip ettiğine eminim ama hafıza tazelemesi anlamında bunları tek tek sıraladık. Tüm kamuoyunun malumlarıdır, adli kolluk yönetmeliğinde idareyi savcıların âdeta bir amiri, denetçisi haline getirecek olan yönetmelik değişikliğinin iptali davası, bizim tarafımızdan açılmıştır. Birkaç gün içerisinde de, bizim açtığımız davadan yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştır. Soruşturma başladıktan sonra, çok fazla şehre gittim. Gittiğim her yerde, yolsuzluk soruşturması dolayısıyla gündem düne kadar getirilmeyen suçsuzluk karinesi, lekelenmeme hakkı, adli yargılanma hakkı Türkiye’de yargılanan bütün yurttaşların hakkı olduğunu mukayeseleriyle birlikte bütün yurttaşlarımıza anlattık. Dolayısıyla biz üzerimize düşeni yaptık” şeklinde cevap verdi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin kendisi ile olan randevusunu iptal ettiğini hatırlatan Feyzioğlu, “Maalesef MHP Genel Başkanı konuyu kanaatimizce yanlış yönlendirilmiş olması sebebi ile tam olarak anlamadan, ‘Abdullah Öcalan’a af getiriyor bunlar’ deyip iptal etti. Bizim teklifimizin hiçbir yerinde af yoktur. Üstelik PKK terör örgütünün başının herhangi bir şekilde doğrudan veya dolaylı hukuki veya fiili şekilde hukuki durumunu etkileyecek bir değişiklik de söz konusu değildir. Temmuz 2012’den sonra verilmiş olan mahkûmiyet kararlarını etkileyecek bir durumdur. Eğer bugün randevu iptal edilmiş olmasaydı, yanlış bilgilendirildiği hususların doğrusunu anlatma imkânımız olacaktı” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar