Burkay: Hükümetin tavrı 1 Mayıs'ta olaylar çıkmasını kışkırtıyor

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanmasına engel olmanın hiçbir haklı gerekçesi olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Burkay: Hükümetin tavrı 1 Mayıs'ta olaylar çıkmasını kışkırtıyor

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanmasına engel olmanın hiçbir haklı gerekçesi olmadığını söyledi. Burkay, ''AK Parti hükümeti sözde güvenlik gerekçesiyle bunu yapıyor. Oysa tam da bu tutum güvenliği riske atıyor ve 1 Mayıs günü olaylar çıkmasını kışkırtıyor. Devlet eliyle provokasyon olmadığı takdirde 1 Mayıs ciddi bir sorun yaşanmadan tamamlanır.'' dedi.

Burkay, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl Taksim Alanı’nda inşaat olduğu için bazı sendikaların Taksim ısrarının yanlış olduğuna değindi. Burkay, bu yıl böyle bir risk olmadığını ve Hükümet’in bu yıl da 1 Mayıs kutlamaları için Taksim alanı dışında yerler göstermesi ve bunda ısrar etmesi için hiçbir haklı neden olmadığını kaydetti. ''Taksim Alanı’nın işçiler ve 1 Mayıs bakımından tarihi bir anlamı var. Onlar 1 Mayıs’ı burada kutlamak istiyorlarsa kitlelerin nabzını tutmak isteyen bir yönetim buna saygı gösterir. AK Parti hükümeti sözde güvenlik gerekçesiyle bunu yapıyor. Oysa tam da bu tutum güvenliği riske atıyor ve 1 Mayıs günü olaylar çıkmasını kışkırtıyor.'' değerlendirmesinde bulunan Burkay, devlet eliyle provokasyon olmadığı takdirde 1 Mayıs’ın ciddi bir sorun yaşanmadan tamamlanacağını ifade etti. Burkay, ''1977 1 Mayıs’ında tam da bu olmuştu. Derin devlet kitlesel işçi eylemini provoke etmiş ve Taksim Alanı kana boyanmıştı. Ama hemen ertesi yıl, 1978’de işçiler yine yüz binler halinde Taksim’de toplandılar ve hiçbir şey olmadı. Son yıllarda da Taksim’de 1 Mayıs kutlamaları yapıldı ve barışçı biçimde geçti.'' değerlendirmesinde bulundu. Burkay, ayrıca, Hükümetin Taksim’deki kutlama taleplerine karşı tavrının haklı bir nedeni olmadığını belirtti.






CİHAN

Yorumlar