Burhan Kuzu'dan CHP'ye: 367'de yaşananların benzerini yaşatmaya çalışıyorlar

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, CHP'nin HSYK düzenlemesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak olmasını, 367 krizine benzetti.

Google Haberlere Abone ol
Burhan Kuzu'dan CHP'ye: 367'de yaşananların benzerini yaşatmaya çalışıyorlar

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, CHP'nin HSYK düzenlemesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak olmasını, 367 krizine benzetti. Kuzu, "Bizim hukuk sistemimizde böyle bir tablo yok ve 367'de yaşanan olayların benzerini yaşatmaya çalışıyorlar, Türkiye'ye bilesiniz." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleri ile parti genel merkezinde kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıya gelişi sırasında Burhan Kuzu'ya CHP'nin, Köşk'e gönderilen HSYK yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıklaması soruldu. CHP'nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesinin hukuk tarihinde hiçbir yerinin bulunmadığını savunan Kuzu, "Bizim hukuk sistemimizde böyle bir tablo yok ve 367'de yaşanan olayların benzerini yaşatmaya çalışıyorlar Türkiye'ye bilesiniz" dedi.

1803 yılında Amerika'daki bir kararı örnek olarak verildiğini ancak bir alakasının bulunmadığını belirten Kuzu, “Çünkü orada anayasaya aykırı bir kanun olduğu söylenmiş, Anayasa Mahkemesi o zaman yok. Fakat mahkeme normal mahkeme, anayasa aykırılığı filan diye bir tartışmaya girmiş ama 1803 yılında olan bir olay. Böyle, bu şekilde ortada kanun yayınlanmadan giden bir tablo değil. Bizim hukuk sistemimizde, böyle bir tablo yok ve 367'de yaşanan olayların benzerini yaşatmaya çalışıyorlar Türkiye'ye bilesiniz ki, bu olaylarla onun hiç alakası yok. Çünkü 367'de doğru yanlış ortada bir karar vardı. Yani gideceği, bir alınmış karar vardı şurada o da yok. Bu bakımdan, hani ya tutarsa cinsinden atılmış bir adım olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

Yasaların, anayasanın çok açık olduğunu belirten Burhan Kuzu, "Yasa yayınlanır, 60 gün içerisinde esastan gidersin şekil değişikliği için 10 günlük bir süre var. Burada maksat nedir, bunu yok hükmünde sayalım hesabına giriyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği 90'lı yıllarda 80'li yıllarda çok sayıda karar var. Komisyonlardan geçmiş, Meclis’ten geçmiş, genel kurula gelmiş oradan da Cumhurbaşkanlığı’na gitmiş imzalanmış bir kanunu, ben yok sayamam diyor. Buralardan geçmiş dolayısıyla, ortada yok hükmünde olacak bir metin filan yok. Yani bu sadece tutturursam şeklindeki bir panik tablodur bence. Bundan bir şey çıkmaz. Ben size bir şey söyleyeyim; Anayasa Mahkemesi'nin hukuken yapması gereken, işine çok karışamam tabi, hukuken yapması gereken geldiği gibi, bunu alın, bunu geri evinize götürün demesi lazım, bunu kabul etmemesi lazım. Kabul eder, reddeder onu bilemem ama bunun şık olanı, doğru olanı, hukuki olanı aslında geldiği zaman eline verip ikinci kez zahmet etmeyin, bunu götürün yayınlandıktan sonra getirin demesi gerekir." diye ekledi. CİHAN

Yorumlar