Bülent Arınç’tan Avrupa Birliği’ne Polonya göndermesi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Polonya’nın AB üyeliğini destekleyenlerin Türkiye’nin de üyeliğini hazmetmesini ve desteklemesini bekliyoruz.

Google Haberlere Abone ol
Bülent Arınç’tan Avrupa Birliği’ne Polonya göndermesi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Polonya’nın AB üyeliğini destekleyenlerin Türkiye’nin de üyeliğini hazmetmesini ve desteklemesini bekliyoruz.” dedi.

    Bülent Arınç, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen 600. Yılında Türkiye Polonya İlişkileri Sempozyumu açılışına katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Arınç Türkiye-Polonya tarihinde yaşanan önemli olaylara değindi.

    Polonya’nın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinden de söz eden Arınç, “2004’de Avrupa Birliği üyesi olan Polonya’nın üye olma sürecinde yaşadığı zorlukları biliyorum. Polonya nüfusu, ekonomik durum, iş gücü transferi gibi konuları başarı aşmış ve bugün birçok AB üyesinden daha iyi konuma gelmiştir. AB genişleme sürecinde Polonya örneği esasen Türkiye’nin AB üyelik serüveni içinde güzel bir örnektir. AB dostlarımızın ülkemize karşı ön yargılı tutumlarının anlamsız olduğunu Polonya örneğinde görüyoruz. Polonya’ya karşı yapılan tartışmalar bugün için artık anlamını yitirmiştir. Türkiye’nin de üyeliği kabulü ile birçok tartışma bitecek ve daha güçlü bir AB’yi konuşuyor olacağız. Türkiye, AB üyesi olmadan birçok Maastricht kriterlerini tamamlamış bir ülke olarak hem ekonomik hem de siyasi istikrarın merkezi konumundadır. Polonya’nın AB üyeliğini destekleyenlerin Türkiye’nin de üyeliğini hazmetmesini ve desteklemesini bekliyoruz. Ayrıca Polonya’nın, ülkemizin birliği verdiği üyeliği de takdirle izliyoruz. Polonya gibi Türkiye’nin AB üyesi olması ile birlikte birlik büyük bir gücü yanına almış olacak ve bölgedeki gelişmelere karşı daha etnik politikalar üretme fırsatı bulacaktır.” şeklinde konuştu.

    İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ MASADA OLACAK

    Sempozyumun birinci oturumunda 'Geçmişten Günümüze Türkiye-Polonya İlişkileri', ikinci oturumunda 'Türkiye-Polonya İktisadi İlişkileri' ve üçüncü oturumda da “Yakın Dönem Türkiye-Polonya Siyasi İlişkileri” tartışılacak.

    Tarihi, ekonomik ve siyasi ilişkilerin de değerlendirileceği sempozyuma tarih profesörleri Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Feridun Emecen, Polonyalı Dariusz Kolodzıejczyk Piotr Nykıel, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Polonya İş Konseyi Başkanı Sayın Kemal Güleryüz ve Prof. Dr. Çağrı Erhan katılacak. Sempozyumun kapanış konuşmalarını ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski yapacak. CİHAN

Yorumlar