Bülent Arınç: Kuvvet komutanları Yüce Divan'da yargılanacak

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 12 Eylül 2010 referandumuyla Anayasa'ya giren bir konuyu gecikmeli olarak yasa haline getirdiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bülent Arınç: Kuvvet komutanları Yüce Divan'da yargılanacak

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 12 Eylül 2010 referandumuyla Anayasa'ya giren bir konuyu gecikmeli olarak yasa haline getirdiklerini söyledi. Tasarının imzalandığını ve TBMM'ye gönderileceğini ifade eden Arınç, "Anayasanın 148. maddesine 'Genelkurmay Başkanı Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleriyle Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlarda Yüce Divan'da yargılanırlar' hükmü eklenmiştir." dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrasında bir basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki konulara ilişkin sorulara muhatap olan Bülent Arınç, Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesine yönelik girişimler için şunları kaydetti: “Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu kendiliğinden, durumdan vazife çıkarak inisiyatif kullanıyor. Kendisinin bazı önerileri var. Ne kadar geçerlilik payı vardır, hukukçular bir tartışsınlar kendi aralarında. Biz hemen bu işin üzerine atlayacak değiliz. Hukuk devletinin cari mevzuatı vardır. Mahkemeler görevlerini yapmışlar. Doğru veya yanlış karar vermişler. Yanlış olduğuna inanıyorsak, elimizdeki delillerin sonradan üretilmiş, sahte oldukları, hükme esas teşkil eden konularda aldatıcı oldukları sabit olursa yargılamanın iadesi her zaman mümkün zaten. Kanun yolları tüketilmiş mi? Bireysel başvuru, AİHM… onlara bakmamız lazım. Ben Sayın Feyzioğlu'nun talepleri konusunda ona tamamen ters düşecek şeyler söyleyebilirim, küçücük hukuki bilgimle. Ama bunu önünüzde tartışmak istemiyorum. Öncelikle bu işe taraftar olanların kendi aralarında anlaşmaları lazım. Şu anda sadece birbirlerini suçluyorlar. Bizim de o kavgaya katılma niyetimiz yok.”

Arınç, yeniden yargılama girişiminin AK Parti içinde rahatsızlık oluşturduğu iddiaları hakkındaysa, “Milletvekillerimiz farklı düşünebilir. Elbette farklı düşünebilir. Bu CHP içinde olduğu zaman biz demokratik bir partiyiz diyorlar da niye AK Parti içinde olduğunda farklı düşünceler olmasın. Sonunda bir konuda karar verirsek milletvekillerimizi bilgilendiririz, teklif veya tasarı olarak da bunun arkasına düşeriz. Henüz ortada Feyzioğlu'nun ortaya attığı fikirlerin tartışılmasından başka bir şey yok.” şeklinde konuştu.

Arınç, 12 Eylül 2010 referandumuyla Anayasa'ya giren bir konuyu gecikmeli olarak yasa haline getirdiklerini söyledi. Arınç, "Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarıyla, Jandarma Genel Komutanı'nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı soruşturma usulü düzenleniyor. Bu kişilerin yargılanmasına gerek duyulması halinde Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi daha önce 12 Eylül 2010 referandımuyla kararlaştırılmıştı. Şimdi bunun uygulama kanununu getirmiş bulunuyoruz. Tasarı imzalandı, TBMM'ye gönderilecek. Anayasanın 148. maddesine 'Genelkurmay Başkanı Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleriyle Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlarda Yüce Divan'da yargılanırlar' hükmü eklenmiştir." bilgisini verdi.

CİHAN

Yorumlar