Bülent Arınç: İsrail ile bir miktar ticari ilişkimiz bulunmaktadır

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İsrail ile Türkiye arasında bir miktar ticari ilişki bulunduğunu; Gazze saldırısından sonra ise bu ticareti tamamen ortadan kaldırmanın söz konusu ya da mümkün olmadığını söyledi. Arınç, "İsrail...

Google Haberlere Abone ol
Bülent Arınç: İsrail ile bir miktar ticari ilişkimiz bulunmaktadır

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İsrail ile Türkiye arasında bir miktar ticari ilişki bulunduğunu; Gazze saldırısından sonra ise bu ticareti tamamen ortadan kaldırmanın söz konusu ya da mümkün olmadığını söyledi. Arınç, "İsrail ile olan ticari ilişkilerimizin bir kısmında Filistin ile yaptığımız ticari ilişkiler de yer almaktadır. Eğer mümkün olabilse ve bu ticari ilişkilerden tamamen vazgeçilebilse bu kez Filistin'le birazı insani amaçlı biraz da birbirimizi destelemek amacıyla yaptığımız ticaretin sonlandırılması gerekecektir." dedi.

RAMAZAN TATİLİ'NDE DEĞİŞİKLİK YOK

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bülent Arınç, açıklamasında Ramazan Bayramı tatili konusunda idari izin olup olmayacağına açıklık getirdi. Arınç, "Önümüzde Ramazan Bayramı var. Perşembe ve Cuma günlerinin idari izinli sayılıp sayılmayacağı konusunda bir beklenti oluşmuştu. Hayır sayılmayacak. Bayram 30’u akşamı bitmiş olacak. Bayram süresince köprü ve otoyollardan geçiş ücretsiz olacaktır." dedi.

GAZZE İÇİN ÜÇ GÜNLÜK YAS

Bakanlar Kurulu'nda Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının da konuşulduğunu belirten Bülent Arınç, "Yarın sabah itibariyle, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri Filistin için yas ilan edildi." dedi. Arınç, Gazze saldırıları ile ilgili "İsrail’in Filistin halkında karşı uyguladığı katliamı lanetliyoruz. Bununla ilgili olarak 3 günlük yas ilan edilmesi kararı alındı. Yarın sabah itibarıyla uygulamaya başlayacak bir yas kararı alınmıştır." diye ekledi.

Gazze'de ateşkes görüşmelerini desteklediklerini ifade eden Arınç, "İsrail Filistin halkına toplu cezalandırma şeklindeki uygulamalarına son vermelidir. Türkiye bu saldırganlık karşısında ilkeli bir tutum izlemiştir. Güçlünün değil haklının yanında yer almıştır." diye konuştu. Arınç, Türkiye'nin yardımları konusunda ise "TİKA Filistin Koordinasyon Ofisi ilk etapta 1 milyon dolarlık yardım malzemesinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için çalışmalara başlamıştır. AFAD da 1,5 milyon dolarlık bir yardımda bulunmuştur." bilgisini paylaştı.

TİB'İN MİT'E BAĞLANMASI

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç'a ilk olarak TİB’İN MİT’E devri konusunda bir soru yöneltildi. Bakanlar Kurulu'nda böyle bir hususun görüşülmediğini söyleyen Arınç, "Sayın başbakanımız TİB'in elindeki çalışmaların kısmen MİT'in elinde olduğunu söyleyerek bunları birleştirme amaçlı bir düşünceden bir faraziyeden bahsetmiş olabilir. Ben de gazeteden takip etmiştim. Ancak bu konu gündeme gelmedi. Sanırım bu düşüncesinden bahsetmiş olabilir" dedi.

İSRAİL İLE İLGİLİ İDDİALARA CEVAP VERDİ

Arınç, açıklamasında İsrail'in Gazze saldırısı sonrasında gündeme gelen bazı konulara da değindi. Arınç, "Maalesef gazetelerimizde televizyonlarımızda bazen muhalefet partilerinin temsilcilerinin, bazen sivil toplum kuruluşlarının veya başka kurumların açıklamaları oluyor. Bunların bir kısmı gerçekle alakası olmayan tamamen duygusal açıklamalardır. Yani olmayacağını bile bile sadece kendisini tatmin amacıyla ortaya atılmış faraziyelerdir. Bir kısmının tartışılması gerekir. Türkiye istemeseydi İsrail OECD'ye üye olamazdı gibi." dedi.

Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye bunların hiçbirisinin içerisinde yer almamıştır. Jet yakıtlarının ihraç kalemleri içerisinde sayıldığını bile duyduk. Bunlar kesinlikle doğru değildir. Şüphesiz bizim İsrail’in ne OECD’ye üyeliği konusunda ne de başka bir konuda tek başına bir tasarrufumuz söz konusu olmamıştır. OECD Bakanlar Konseyi'nde 2007'deki toplantısında İsrail Rusya Estonya Slovenya ve Şili ile üyelik müzakerelerini başlatma kararı almış. 7 sene öncesinden bahsediyorum. OECD Konseyi 10 Mayıs 2010'da Estonya ve Slovenya ile birlikte İsrail'i üyeliğe davet etmişleri. 2010 sonuç tarihidir. 2007'de başlayan müzakere süreci vardır. En son 31 Mayıs 2010'da yani Mavi Marmara gemisine saldırıdan tam 4 yıl öncesinden bahsediyoruz. Müzakere süreci de 4 yıl öncesine dayanıyor. 2010'dan sonra bizim bu konularda İsrail ile ne bir ortak askeri tatbikatımız söz konusu. Ne bir askeri toplantımız söz konusudur. NE jetlere yakıt olabilecek ürünlerin ihracatı söz konusudur. Ne uluslararası kuruluşlarda Türkiye'nin vetosu ile temin edilemeyecek bazı hakların alınması söz konusu değildir. Türkiye'nin Atom Enerjisi Ajansı'nda çekimser kaldığı iddiası da doğru değil."

"TİCARİ İLİŞKİLERİ BİTİRMEK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Arınç, İsrail ile ticari ilişkiler konusunda ise şu açıklamayı yaptı: Ülkemizin İsrail ile savunma sanayi ve enerji alanın işbirliği yaptığına dair bazı spekülatif iddialar bu kapsamda gündeme getirilmektedir. İsrail'in Mavi Marmara'ya saldırısından sonra ülkemiz ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin asgariye indirildiği ve iki ülke arasındaki tüm askeri ilişkilerin askıya alındığı malumdur. Söz konusu dönem boyunca savunma sanayi de dahil olmak üzere Türkiye ile İsrail arasında bu alanlarda herhangi bir resmi anlaşma yapılmamıştır. Enerji alanında da devlet düzeyinde herhangi bir işbirliği söz konusu değildir. Enerji Bakanımız da bu konuda açıklamada bulunmuştu. İsrail ile ticari ilişkilerimize gelince. Evet bu bir miktar bulunmaktadır. İhracat ve ithalat konusunda. Ama bunları tamamen ortadan kaldırmak söz konusu değildir mümkün de değildir. İsrail ile olan ticari ilişkilerimizin bir kısmında Filistin ile yaptığımız ticari ilişkiler de yer almaktadır. Eğer mümkün olabilse ve bu ticari ilişkilerden tamamen vazgeçilebilse bu kez Filistin'le birazı insani amaçlı biraz da birbirimizi destelemek amacıyla yaptığımız ticaretin sonlandırılması gerekecektir."

IŞİD’İN ELİNDEKİ KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARI

Arınç bir soru üzerine Musul'da IŞİD tarafından kaçırılan Türk vatandaşları ile ilgili olumllu bir gelişme olmadığını söyledi. Arınç, "Şoför arkadaşlar ailelerine kavuştular. Ancak konsolosluk görevlilerimizle ilgili bir gelişme yaşanmadı. İnşallah sabırlarının çok zorlandığı bir zamanda bu yurttaşlarımızın sevineceği günlerin yakın olmasını diliyorum ama şu an itibarıyla böyle bir müjde veremiyorum." dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE’YE GELECEK Mİ?

ABD Dışişleri Bakanı'nın Ortadoğu ülkelerini ziyaret edeceği hatırlatılarak Türkiye'ye gelip gelmeyeceği sorulan Arınç, "Sayın Kerry’in ziyaret yapacağı ülkeler arasında Türkiye yok." diye kaydetti. 


MAVİ MARMARA GÖRÜŞMELERİ

Son olarak İsrail ile yürütülen Mavi Marmara görüşmelerinde gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Arınç, "Görüşmeler neredeyse bitmişti sonra bu olaylar çıktı. Bu olaylar üzerine bunu imzalama durumu yok. Bu katliam karşısında adeta soykırıma dönüşen bu vahşet karşısında bizim İsrail tarafıyla böyle bir tazminat anlaşmasını imzalamamız söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar