'Bu ruh halinde bir kişinin memleketi yönetmesi 76 milyon için tehlikeli'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Berkin Elvan’ın ölümü nedeniyle başbakanın hala başsağlığı dileyemediğini belirterek, “Dün akşam Recep Tayyip Erdoğan, kendinden geçmiş bir şekilde ‘gezicileri savunmak size mi kaldı’ diyor.

Google Haberlere Abone ol
'Bu ruh halinde bir kişinin memleketi yönetmesi 76 milyon için tehlikeli'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Berkin Elvan’ın ölümü nedeniyle başbakanın hala başsağlığı dileyemediğini belirterek, “Dün akşam Recep Tayyip Erdoğan, kendinden geçmiş bir şekilde ‘gezicileri savunmak size mi kaldı’ diyor. Yani şu gün itibariyle Berkin’e ve ailesine ağlamayan, başsağlığı dileyemeyen ve üzüntü ifade edemeyen ruh hali ile dolaşan bir başbakan söz konusudur. Bu ruh halinde bir kişinin memleketi yönetmesinin, 76 milyon açısından son derece tehlikeli bir durum olduğunun altını çizmek istiyorum.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, Bursa’da partisinin Büyükşehir Belediye başkan adayı Necati Şahin ve ilçe belediye başkan adayları ile birlikte Almira Otel’de basın toplantısı düzenledi. Seçim çalışmaları hakkında bilgi veren Günaydın, son yapılan kamuoyu yoklamalarını paylaştı. Yapılan anketlerde CHP’nin bugün ki oyunun yüzde 31 düzeyinde olduğunu, AK Parti’nin ise yüzde 36 seviyesinde olduğunu kaydetti. İktidar ile ana muhalefet partisi arasında 5 puanlık bir bandın kaldığını dile getiren Günaydın, başbakanın son dönemdeki açıklamalarının da bunu doğruladığını ifade etti.

AK PARTİ'NİN OYLARI HER GEÇEN GÜN GERİLİYOR

Tayyip Erdoğan’ın, 1,5 yıl önce cumhurbaşkanlığı ile yetinmeyen, başkanlık sistemini kurup Türkiye’nin ilk başkanı olmak isteyen, kendisine Obama’nın Beyaz Sarayı gibi Atatürk Orman Çiftliği’nde 'AK Saray' yapmaya çalıştığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bu gün gördüğümüz tablo şu ki, AKP, tırnak içinde tavanın büyük talebi doğrultusunda 3 dönem şartını kaldırma hazırlıklarına girişmektedir. Bunun tercümesi şudur, AKP Genel Başkanı, halkoyu ile Cumhurbaşkanı olamayacağını görmüştür, cumhurbaşkanlığı iddiasından vazgeçmiştir, acaba bakanlar kuruluna bir yeni dönem daha başkanlık edebilir miyim in arayışına girmiştir.”

AKP’nin 2009 seçimlerinde yüzde 38 oy aldığını ifade eden Günaydın, şöyle devam etti: “Başbakan için başarı koşulu 38’i tekrar etmekten ibarettir. Ancak bunun da yapılamayacağı bir ortamın söz konusu olduğunu ifade ettim. Şuan yüzde 36 olan iktidar partisi süreç içinde daha da gerilemektedir ve gerileyecektir.”

“AB SERT TEPKİ GÖSTEDİ”

AB İlerleme Raporu'na değinen Günaydın, bu yılki raporda Türkiye’deki gelişmelerin tamamının not edilerek, Türkiye’nin demokratik hukuk düzeni koşullarından giderek uzaklaştığı belirtildi. Raporda sert ifadelerle yer bulduğuna dikkat çeken Günaydın, “Anımsayalım, herhangi bir hukuk devletinde bir başbakanın, adalet bakanını arayarak, şunların serbest kalmasını, şunların tutuklanmasını istemesi, ancak bir hukuk skandalıdır. Hukuk devletinde bu konuşmaların ortaya çıkması ve inkar edilmemesi üzerine yapılması gereken, o adalet bakanı ve başbakanın istifa etmesidir.” diye konuştu.

“SONBAHARDA ERKEN GENEL SEÇİM OLUR”

Genel seçimlerin erkene alınması konusundaki soru üzerine Günaydın, şu değerlendirmeyi yaptı: “2015 Haziranının bekleyebilecek bir siyasal tablo söz konusu değildir. 30 Mart sonrası ortaya çıkacak sonuçlar, iktidar istemese bile Türkiye’nin gündemine sokacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçimleri iki turlu olacağı için ve dinamiklerin farklı olduğu için genel seçimle birleşeceğini düşünmüyorum. Ancak, 2014’ün son baharında bir erken genel seçimin, arzu ettiğimizden daha geç ama siyasal takvim açısından da en uygun zaman olduğunu düşünüyorum.”

“HALA BAŞSAĞLIĞI DİLEYEMEDİ”

Berkin Elvan’ın ölümü nedeniyle başbakanın hala başsağlığı dilemediğini hatırlatan Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dün akşam Recep Tayyip Erdoğan, kendinden geçmiş bir şekilde ‘gezicileri savunmak size mi kaldı’ diyor. Yani şu gün itibariyle Berkin’e ve ailesine ağlamayan, başsağlığı dileyemeyen ve üzüntü ifade edemeyen ruh hali ile dolaşan bir Başbakan söz konusudur. Bu ruh halinde bir kişinin memleketi yönetmesinin, 76 milyon açısından son derece tehlikeli bir durum olduğunun altını çizmek istiyorum.” CİHAN

Yorumlar