Bozdağ: Tahliyeler Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar üzerine yapılıyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon davası tutuklularının tahliye edilmesinin son çıkan kanundan kaynaklanmadığını savunarak, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği karar gerekçesi doğrultusunda yapıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: Tahliyeler Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar üzerine yapılıyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon davası tutuklularının tahliye edilmesinin son çıkan kanundan kaynaklanmadığını savunarak, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği karar gerekçesi doğrultusunda yapıldığını söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde partisinin seçim irtibat bürosu açılışına katıldı. İlçeye gelişinde mehter takımı ile karşılanan Bakan Bozdağ, miting alanına doğru yine mehter eşliğinde yürüdü. Bozdağ, MHP seçim bürosunun önünden geçerken bir grup MHP’li kendisini bozkurt işaretiyle selamlaması dikkat çekti. MHP Belediye başkan adayı ve partililerde Bakan Bozdağ’a gül takdim etti. Bozdağ, burada partililere hitaben yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Ergenekon tahliyesinin gerekçeli kararıyla ilgili bir soruya Bozdağ, “Bizim kanunlarımıza göre esasında mahkemeler karar vermeden önce kafalarında bir gerekçe oluşturur ona göre karar verir ve karar verdiği anda bu gerekçeyi dosyaya yazar, eğer gerekçeyi hemen dosyaya koyma imkanı yoksa, o zaman en geç 15 gün içerisinde gerekçeyi mahkemenin dosyaya koyma zorunluluğu var. Ama Ergenekon diye bildiğimiz davada, mahkeme kararını geçen yılın ağustos ayında vermiş olmasına rağmen bugüne kadar maalesef, gerekçeli kararı yazıp, dosyaya koymamıştır, koyamamıştır. Bu büyük mahrumiyetlere de yol açıyor. Çünkü eğer gerekçeli karar dosyada olmazsa, bu dava da mahkum olan kişilerin temyiz hakkını kullanmaları Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yoluna gitmeleri veyahutta AİHM’e gitmelerine ilişkin haklarını kullanması engellenmekte, geciktirilmektedir. Bu da hak ihlallerine yol açıyor tabi. Belki Yargıtay, dosyayı kısmen bozacak, belki tamamen bozacak, belki onayacak, belki bazıları hemen tahliye olacak, belki beraatler çıkacak. Bütün bunların cevabını öğrenmek için, dosyanın Yargıtay'a gidememiş olması bu davada yargılananlar açısından bir takım olumsuz sonuçları ortaya çıkaracağı çok açıktır.” dedi.

Tahliyelerin ana nedeninin son çıkan kanun olmadığını söyleyen Bozdağ, "Son çıkan kanunla bu kaldırılan mahkemelere ellerinde bulunan davalarda eğer karar çıkmışsa bu karara ilişkin gerekçeler dosyaya konmuşsa, sorun yok. Ama eğer dosyaya karar konmamışsa, kararı yazmak için 15 günlük bir ek süre tanındı. Umarım ki, kaldırılmış olan 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu 15 günlük süre içerisinde bu gerekçeli kararı dosyaya kor, dosyaya koyması halinde de, Yargıtay yolu açılmış olur, süratli bir şekilde dosya Yargıtay'a intikal eder. Tabii, Ergenekon davasında yaşanan tahliyeler var. Bu tahliyelerin ana nedeni, son çıkan kanun değil, kanaatim Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği karar gerekçesi doğrultusunda yapıldığını görüyoruz. Baktığımızda bazı mahkemeler tutuklunun 10 yıldan 5 yıla indirilmesini gerekçe görürken bazıları da Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği karara referans yaparak, tahliye kararları veriyor. Yani bu davadaki tahliyelerin olmasının ana nedeni 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bugüne kadar yazmamış olması ve bu mahkumiyet kararının yargı denetimine götürülmesi kararını yazmayarak engellemiş olmasından kaynaklandığını, burada özellimle ifade etmek isterim. Şuanda 15 günlük bir süre daha verildi, eğer bu 15 günlük süre içerisinde kararı yazmazlarsa tabi kanunun çizdiği süre sınırını da aşmış olacak. Bunlarla ilgili herhangi bir avukat veya mahkum olanlar şikayette bulunduğu takdirde yasal işlemler ne ise HSYK onu yapabilir." diye konuştu.

Berkin Elvan’ın ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileyen Bozdağ, "Ben buradan tekrar Berkin Elvan’a Allah’tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun, ailesi ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Türkiye’de böylesi üzücü hadiselerin bundan sonra olmamasını arzu ediyorum, temenni ediyorum. Berkin Elvan ile ilgili olaylar nedeniyle geçmişte hem idari soruşturma başlatılmış durumda hem de adli soruşturma başlatılmış durumda hem de adli soruşturma başlatılmış durumda, şu anda soruşturmalar bildiğim kadarıyla devam ediyor. Bu soruşturmaların sonucunda dava açılması, yargılama yapılması söz konusu olacaktır. Biz de bu üzücü hadisenin fail veya failleri kimlerse bunların yargı önüne çıkıp hesap vermesini hak etttiği ceza ne ise adaletin vermesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın, Tiwetter hesabından tahliyelerle ilgili "Tahliyeleri hukuka uygun bulan Adalet Bakanı teklif Meclis'e geldiğinde Ergenekon sanıkları yararlanamaz diyordu. Bakanım kandırıldık mı? Yorumunu sorması üzerine Bozdağ, 'bu soruyu açıklamamın içinde var' diyerek geçiştirdi.




CİHAN

Yorumlar