Bozdağ: Siyasi partilerin mutabık kaldığı bir metin çıkarsa teklif durabilir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Komisyonu’nda görüşülen HSYK'nın yapısını değiştiren kanun teklifi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: Siyasi partilerin mutabık kaldığı bir metin çıkarsa teklif durabilir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Komisyonu’nda görüşülen HSYK'nın yapısını değiştiren kanun teklifi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Siyasi parti gruplarının bir araya gelip mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarması halinde HSYK kanun teklifinin durabileceğini dile getiren Bozdağ, “Eğer siyasi partiler, grupları bir araya gelirler ve mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarır ve onu Türkiye kamuoyuna deklare ettikleri takdirde, elbette bu teklif o zaman durabilir, o zaman onun üzerinden gidilir ve Türkiye’nin arzu ettiği bir konsensüsle tartışılan noktadan daha ideal bir noktaya, yararlı bir noktaya gidebiliriz.” diye konuştu.

HSYK'nın yapısını değiştiren kanun teklifini görüşmek üzere Adalet Komisyonu üyeleri bir araya geldi. Milletvekilleri komisyonda görüşlerini dile getirdi. Milletvekillerinin görüşlerini dile getirmesinin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söz aldı. 2010 yılı anayasa değişikliği sırasından genel kurulda söylediği sözlerin bazı milletvekilleri tarafından tekrar dile getirildiğini belirten Bozdağ, “O sözleri o gün, inanarak söyledim. Şimdi de onların doğruluğunu, inanarak söylüyorum. Yargının tartışmaların odağından çıkıp, kararları ile ele alınmasını istemiştik. 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat sonrası ve bugünde pek çok konu yargı üzerinden tartışılıyor. Demokratik bir hukuk devletinin olduğu bir Türkiye’ye geçelim istiyorum. Türkiye büyük sıkıntılar yaşadı. Siyasal bir gündemle ilgili HSYK, açıklama yapınca; Yargıtay ve Danıştay daha şiddetli açıklama rekabeti vardı. Türkiye bundan bunalmıştı. Yargıçlar görevlerinde bağımsızdır, anayasa ve kanuna uygun olarak vicdani kararlarına göre karar verirler. Emir ve karar verilemez, genelge gönderilemez.” diye konuştu.

Yargıç ve savcıların tarafsızlığını en üst düzeyle savunulması gerektiğini anlatan Bozdağ, “Yargıç ve savcılar tarafsız ve bağımsız olacak. Siyasi ve ideolojik algılarına karşıda, bağımsız olacaklar. Herkese karşı, bağımsız olacak. Böyle olması lazım. Parti veya grupların arka ön ve yan bahçesi olmayan bir yapı olsun istiyoruz. Bir ülkede yüksek yargıya gelmek için insanlar, ayrı ayrı yerlere gidiyorsa meclis ve herkes düşünmeli. Bu yanlışını önlenmesi için bu adımı attık. Bu anlayışa göz yumalım derse, sorumluluğumuzu yerine getirmemiz oluruz. Tarafsız bağımsız kimsenin yanında olmayan bir yapıyı ikame edelim.” şeklinde konuştu.

Arzu edildiği gibi tam anlamıyla tarafsız, bağımsız, kimsenin yanında karşısında olmayan bir yapıyı hep beraber ikame etmek istediklerini ifade eden Bozdağ, “Dün de, dile getirdim. Siyasi partiler eğer bir anlayış birliği gösterirler, anayasada bir değişiklik yapma konusunda uzlaşırlarsa, elbette biz bundan mutlu oluruz. Dün bazı arkadaşlarımız bu teklifin çekilmesi halinde, bunun mümkün olacağını ifade ettiler. Buradan bir kez daha şunu ifade etmek isterim. Eğer siyasi partiler, grupları bir araya gelirler ve mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarır ve onu Türkiye kamuoyuna deklare ettikleri takdirde, elbette bu teklif o zaman, durabilir o zaman onun üzerinden gidilir ve Türkiye’nin arzu ettiği bir konsensüsle tartışılan noktadan daha ideal bir noktaya, yararlı bir noktaya gidebiliriz.” açıklamasında bulundu.
CİHAN

Yorumlar