Bozdağ: ÖYM'nin kaldırılması terörle mücadeleye asla zarar vermeyecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının Türkiye'nin terörle mücadelesine asla zarar vermeyeceğini, bir zaafiyet oluşturmayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: ÖYM'nin kaldırılması terörle mücadeleye asla zarar vermeyecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının Türkiye'nin terörle mücadelesine asla zarar vermeyeceğini, bir zaafiyet oluşturmayacağını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, yoklama yapılmaksızın müşahade ile saat 14.00'te açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Genel Kurulda, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasını da öngören Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülmeye başladı. 21 maddelik teklifte, 9 kanunda değişiklik öngörülüyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kanun teklifinin en önemli maddesinin özel yetkili mahkemelerin kaldırılması olduğunu ifade etti. Bundan sonraki süreçte soruşturma ve kovuşturmaların aynı usulde yapılacağını dile getiren Bozdağ, savcı ve hakimler arasında da özel ve genel ayrımın olmayacağını vurguladı. 'Neden bugün, dün değil' tartışmalarına girmeyen Bozdağ, terörle mücadele ile bazı suçlarla mücadelede zaafiyet oluşturacağı yönündeki eleştiriler konusunda bunların varlığının terörle mücadelede fazla mesafe alınamadığının görüntüsü olduğunu savundu.

"Soruşturma ve kovuşturma usulüne bir imkan veya daha farklı bir durum sağladığı kanaatinde değilim." diyen Bozdağ, "Terörle mücadelede bir zaafiyet oluşturmayacaktır. Bu mahkemelerin kalkması, Türkiye'nin terörle mücadelesine asla zarar vermeyecektir, bir zaafiyet olmayacaktır." dedi.

"DAVASI DEVAM EDEN 149 KİŞİ FAYDALANACAK"

"Dinleme zorlaşsın, insanlarımız dinlenmesini istemiyoruz." diyen Bozdağ, dinlemelere ilişkin kararların oy birliğiyle alınmasının doğru bir karar olduğunu ve dinlemenin zorlaştırıldığını kaydetti. Sonsuz dinlemeye son vereceklerini dile getiren Bozdağ, özel hayatın gizliliğine dikkat ettiklerini kaydetti.

Tutukluluk konusunda getirilen yeniliğin temyiz aşamasındaki dosyaları kapsamadığına dikkat çeken Bozdağ, davaları devam eden kişilerin bundan istifade edeceğini kaydetti. 149 civarında vatandaşın bundan yararlanacağını dile getiren Bozdağ, bu rakamın zaman ilerlemesiyle değişebileceğini ifade etti. Devam eden kovuşturma ve soruşturmalara bir müdahalenin olmayacağını kaydetti.

CHP'Lİ ALDAN: ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİN KAPATILMASI OLUMLU

Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz alan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise Terörle Mücadele Yasası'nın 10'uncu maddesiyle kurulan terör ağır ceza mahkemelerinin gerekse 6352 sayılı Yasa'nın geçici 2'nci maddesiyle görevlerine devam ettirilen ağır ceza mahkemelerinin, özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerinin kapatılmasını olumlu bulduklarını ama geç kalan bir gelişme olduğunu ifade etti.

Özel yetkili mahkemelerin neden kaldırıldığına dair hiçbir veri olmadığını dile getiren Aldan, bu mahkemelerin hukuka aykırı, hukuk devleti ilkelerini hiçe sayan, vicdanları sızlatan daha önce verdikleri kararların gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yeniden yargılamanın önce adını ortaya atıp da sonra geri geri kaçmanın anlamı olmadığını belirten Aldan, "Eğer bugün, bu mahkemeleri kaldırıyorsak bu mahkemelerin yarattığı tahribatı da gidermek zorundayız. Bir siyaset adamı zalim olursa, karşısında yargıya gidip hakkınızı arayabilirsiniz, ama yargı yeri zalim olursa hakkınızı nerede arayacaksınız? Hakkınızı burada arayacaksınız, Parlamentoda arayacaksınız. Eğer yargı zalimlik yapan pozisyona gelmişse bu zalimliği giderme Parlamentonun yetkisindedir. Zira, Türk milletini temsil eden yer burasıdır. Bu bir telaştır, bu bir marjinal yarar yasa teklifidir aslında." dedi. CİHAN

Yorumlar