Bozdağ: ÖYM'lerin kaldırılması hukuk devletini güçlendiren bir adımdır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 'Özel Yetkili Mahkemeler'in (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin kanun değişikliğini onaylamasını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: ÖYM'lerin kaldırılması hukuk devletini güçlendiren bir adımdır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 'Özel Yetkili Mahkemeler'in (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin kanun değişikliğini onaylamasını değerlendirdi. Bozdağ, değişikliğin hukuk devletini güçlendiren bir adım olarak yorumladı.

    Partisinin Polatlı İlçe Seçim Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret eden Bakan Bekir Bozdağ, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bozdağ, Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasının son derece önemli bir değişiklik içerdiğini belirtti. Bozdağ, “Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesine göre görevli mahkemeler ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 2. maddesine göre görevli mahkemeler yürürlükten kalkıyor bu kanunla. Özel soruşturma usulüne son veriliyor. Özek kovuşturmaya son veriliyor. Özel mahkeme, özel savcı uygulamasına da son verilmektedir. Türkiye için son derece önemli, tarihi bir demokratikleştirme adımıdır. Hukuk devletini güçlendiren bir adımdır." dedi.

    Bekir Bozdağ, "Bu yasanın içerisinde pek çok değişiklik var. özellikle teknik takip, izleme, dinleme gibi konularda da devrim niteliğinden düzenlemeler var. eskiden savcının talebi, hakimin kararı ve katalogda yer alan suçlardan birinin olması ve başkaca 2 şart beraber varsa dinleme yapılabiliyordu. Bundan sonra dinlemeler heyet yapacak. Oy birliği ile karar verecek. Ağır Ceza Mahkemesi, öte yandan da süresiz örgüt faaliyeti çerçevesinde dinleme yapılırken, bundan sonra örgüt faaliyeti çerçevesinde, oysa 6 ayla sınırlı olacaktır. Bu kanun sonsuz ve sınırsız dinlemeye de son veren bir kanundur. Son derece önemli. Ayrıca, insanların soruşturma sırasında kendileri aleyhinde veya lehinde delillere ulaşmasını bir kısım delilleri görmesini engelleyen kısıt’ı da ortadan kaldırıyor. Bundan sonra şüpheli kişiler soruşturma evresinde hakkındaki her türlü bilgiye, belgeye ulaşabilecek, Avukatları da bir örneğini alabilecek. Bunun anlamı biraz da şöyle de ifade edilebilir; kamuoyunda biliyorsunuz neyle suçlandığımı bilmiyorum, hakkımda ki delilleri bilmiyorum diyen pek çok açıklamaları duyduk. Bundan sonra hiç kimse hakkımdaki delilleri bilmiyorum, dosya görmedim neyle suçlandığımı bilmiyorum deme imkanı olmayacak. Çünkü her şeyi görebilme, her şeyi öğrenebilme artık onun hakkıdır.” şeklinde konuştu.

    İlker Başbuğ’un hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı değerlendiren Bekir Bozdağ, "Bireysel başvuru yolunun ne kadar isabetli olduğunu gördük." diye konuştu. Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar, Tabi Anayasa çerçevesinde verdiği bir karardır. Hayırlı olsun diyorum öncelikle tabi bundan sonra ki sürece mahkeme değerlendirecek. Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yoluyla verdiği kararlarla Türkiye’de çok önemli sonuçlar doğuran kararlara imza attı. Tabi bu kararın sonucunda büyük gelişmelerin ortaya çıkacağını, bireysel başvuru yolunun ne kadar isabetli bir yol olduğu, ortaya çıkan sonuçlardan anlaşılmaktadır. Ak Parti Hükümetlerinin Türkiye kazandırdığı hak arama yolu son derece önemli bir yoldur. Hem hukukumuzun, hem de demokrasimizin güçlenmesine katkı sağlayan bir yol bunu görüyoruz. Bundan sonrada bireysel başvuru yolu işlemeye devam edecektir.” şeklinde konuştu.

    Bir gazetecinin ‘Başka kişiler içinde örnek teşkil eder mi?’ sorusuna ise Bozdağ, “Bireysel başvurudaki kararlar bireysel kalır. Kişileri ilgilendiren kararlar. Tabi diğer mahkemeler bu kararlarda ortaya çıkın kişisel karardan istifade etmek isterse buna mani yok.” cevabını verdi. CİHAN

Yorumlar