Bozdağ: HSKY'nın açıklama yapmasını üzüntüyle karşıladım

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) açıklama yapmasını üzüntüyle karşıladığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: HSKY'nın açıklama yapmasını üzüntüyle karşıladım

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) açıklama yapmasını üzüntüyle karşıladığını bildirdi.

Bozdağ, HSYK'nın dün yaptığı 'Adli Kolluk Yönetmeliği Anayasa'ya aykırıdır' şeklindeki açıklamaya cevap verdi. Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak 4.5 yıl görev yapmış Sadullah Ergin'in görevdeki son günü toplantı yapılıp karar alınmasının, yeni Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak kendisinin göreve başladığı ilk gün ise bilgi ve onayı olmadan böyle bir açıklama yapılmasını üzüntüyle karşıladığını dile getirdi. Bozdağ, 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun 6'ıncı maddesinde, kurulu yönetme ve temsil etmenin kurul başkanının görevleri arasında sayıldığını hatırlattı.

Anılan kanunun 7'inci maddesinde ise genel kurulun görevlerinin belirlendiğini, bu görevler arasında kamuoyuna açıklama yapma yetkisinin yer almadığını ifade eden Bozdağ, "Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa ve kanundan almayan bir yetkiyi kullanamaz ilkesine aykırı olarak genel kurul, kanunda yer almayan bir konuda kendi kendine görev ihdas etmiştir." ifadesini kullandı.

"DANIŞTAY'DA DAVA AÇILDI"

Yazılı açıklamasında Bozdağ, "Anayasa'nın 'Mahkemelerin bağımsızlığı' başlıklı 138'inci maddesinde, 'Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.' hükmü yer almaktadır. 21 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe karşı Danıştay'da dava açılmıştır. Temel ilkesi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını gözetmek olan kurulun, iptal davasına konu yönetmelik değişikliğinin; yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkeleriyle Anayasa vekanunlara açıkça aykırı olduğu yönünde kesin kanaat içeren bir açıklama yapması, hukuk devleti ve yargının bağımsızlığı ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu açıklama, yargı bağımsızlığına bir müdahale, yürümekte olan davayı görecek mahkeme ve hâkimlere tavsiye ve telkin niteliğindedir. Bu da, Anayasanın 138'inci maddesinin açık ihlalidir." değerlendirmesini yaptı.


CİHAN

Yorumlar