Bozdağ: Gülen'in kaçağı yönünde istihbarat var

Adalet Bakanı Bozdağ, Fetullah Gülen'in ABD'den başka bir ülkeye kaçacağı yönünde istihbarat olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: Gülen'in kaçağı yönünde istihbarat var
New York'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen'nin ABD'den kaçacağı yönünde istihbarat olduğunu söyledi.

Bozdağ şöyle konuştu: "Biz Türkiye olarak 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü nedeniyle bunu gerçekleştiren Fetullahçı Terör Örgütü'nün sevk ve idarecisi Fetullah Gülen'in geçici tutuklanmasını talep ettik. Çünkü Fetullah Gülen, 15 Temmuz 2016'da darbe teşebbüsünün talimatını veren ve bunu Pensilvanya'dan sevk ve idare eden bir teröristtir. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup askerlerle bunlara eklenen diğer bazı askerler, müştereken darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu çok net şekilde ortadadır. ABD'den 9'uncu maddenin işletilerek tutuklanması ve ayrıca darbe teşebbüsü nedeniyle de aramızdaki anlaşmanın 10'uncu maddesinin işletilerek geçici tutuklanmasını talep ettik.

"Ayrıca bizim gönderdiğimiz dosyalarda da Fetullah Gülen'in bu darbe teşebbüsünü gerçekleştiren örgütün elebaşı ve bu darbe teşebbüsünün sevk ve idarecisi olduğunu gösteren yeteri kadar belge ve delil de mevcuttur. Yani afaki bir talep değil, somut delillerle donatılmış bir talebi biz ABD yetkili makamlarına ilettik. Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerini ifade ettiler. Terörist Fetullah Gülen'in terör örgütünün sevk ve idaresine engel olmak için geçici tutuklanmasının, iade maksadıyla tutuklanmasının son derece önemli olduğunun altını çizdiler. Sayın Biden da somut deliller geldiğini kabul etti, ifade etti. Biz artık bundan sonra ikinci önemli adımın atılmasını bekliyoruz; o da geçici tutuklamanın yapılmasıdır. Umarız bu daha fazla ertelenmez, kısa sürede gerçekleştirilir. Fetullah Gülen'in iade edilmemesi, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemeye devam etmesini sağlar. Biz sözlerimize, anlaşmalarımıza sadığız. Gereğini yaptık. Mahkemeler kararlarını verdi. ABD de bu kararı vermedi. Bu dosya, iade dosyaları içinde sağlamlık sırasına konulsun. ABD'nin şimdiye kadar başka ülkelerden istediği dosyaların tamamından daha sağlam bir dosyadır. Türkiye'nin bugüne kadar gönderdiği dosyaların tamamından daha sağlam, daha donanımlı dosyalardır. Eğer bu kadar net ve açık olan bir dosyada iade kararı verilmeyecekse o zaman hangi dosyada verilir, onu da anlamak mümkün değil.

Benim Washington'a bir ziyaretim olacak. Henüz ABD Adalet Bakanlığından bir randevu talebimiz olmadı ama dönüşte, önümüzdeki hafta randevu talebemizi ABD yetkili makamlarına ileteceğiz.
Bozdağ, "Gülen'in kaçma ihtimaline ilişkin uyarılarda bulundunuz mu?" sorusunu ise şu sözlerle cevapladı: Bizim geçici tutuklama talebimiz de var; iade üzerine. Biz orada da acil tutuklama talep etmiştik. Aynı şekilde orada da bunları çok açık şekilde ifade ettik." Fetullah Gülen'in bir kaçış arayışı içinde olduğuna dair istihbari bilgiler elimize ulaşmıştır. Bazı ülkelerde Fetullahçı Terör Örgütü mensupları uygun yerler arayışı içindeler. Buna dair bilgiler alıyoruz. Biz bunları ABD'li yetkili makamlara da ilettik. Onun için de tutuklanmasını talep ettik."

Yorumlar