Bozdağ: Görevden alınmalarda haksızlığa uğradığını düşünenler yargıya gidebilir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK kanun değişikliği görüşmelerinde muhalefet vekilleri tarafından dile getirilen görevden almalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: Görevden alınmalarda haksızlığa uğradığını düşünenler yargıya gidebilir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK kanun değişikliği görüşmelerinde muhalefet vekilleri tarafından dile getirilen görevden almalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Şu anda açığa alınmış kimse olmadığını, görev yeri değiştirilen görevliler bulunduğunu belirten Bozdağ, “Bu işlemlerin tamamı yargı denetimine açıktır. Haksızlığa uğradığını düşünen varsa yargıya gidebilir. Yargının kararına da herkes uyar.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda HSYK kanun değişikliği görüşmelerine devam ediliyor. Kanun değişikliğinin Anayasa'ya aykırılığı üzerinden yapılan tartışmalar tamamlanarak teklifin tümü üzerinden görüşmelere başlandı. Görüşmelerin başında muhalefet milletvekillerinin ardından söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti iktidarının 11 yıldır yolsuzluklarla mücadele ettiğini savunarak, yolsuzlukla ilgili olarak kim olursa olsun bu konunun üzerine gittiklerini söyledi. Suçları sabitlenmeden kimsenin suçlu sayılamayacağını kaydeden Bozdağ, “Türkiye’nin bugün geldiği noktaya bakıldığı zaman bu mücadelenin somut sonuçlarını görebiliriz. Biz hazineye uzanan elleri kırdık, oranın içindeki fareleri temizledik. O yüzden bugün Türkiye güçlü bir ekonomiye sahip. Yolsuzlukla ilgili, kim olursa olsun üzerine gidilmesini açık açık ifade ettik. Bizim bu noktada herhangi bir sıkıntımız, rahatsızlığımız yok.” diye konuştu.

Anayasa'nın 38. maddesinin açık olduğunu, suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimsenin suçlanmamasının esas olduğunu hatırlatan Bozdağ, şunları söyledi: “Masumiyet ilkesi sadece bizim için değil, herkes için geçerli olan bir ilkedir. Türkiye’de bu noktalarda çok büyük sorunlar yaşandı. Bunları hep beraber aşmamız lazım. Soruşturmaların gizli yürütülmesinin ana nedenlerinden bir tanesi insanların lekelenmeme haklarını muhafaza etmektir. Soruşturma gizli yürütülürken bir yandan delillerin elde edilmesi, bir yandan faillere ulaşılması, bir yandan maddi gerçeğin ortaya çıkartılması hedeflenirken, öte yandan insanların hukukunu ve onurunu korumaktır gizlilikten amaç. Geçmişte de biz bunları eleştirdik. Şimdi soruşturmanın gizliliği ihlal ediliyor mu Türkiye’de? Maalesef ihlal edildiğini görüyoruz. Arama yapılıyor, soruşturma işlemiyse polis kapıda, kameralar kapıda, gazeteciler kapıda. Biz geçmişte de söyledik, bugün de söylüyoruz. Dün muhatap başka, bugün muhatap başka diye fikir değiştirmiyoruz.”

"FİŞLEME DİYE BİR ŞEY BİZİM DÖNEMİMİZDE ASLA OLMADI"

Görev yerleri değiştirilen kamu görevlileri ile ilgili memurların nasıl görev yapacağının kanunlarda belli olduğunu hatırlatan Bozdağ şöyle devam etti: “Şu anda açığa alınmış kimse yoktur, görev yeri değiştirilen görevliler vardır. Bu işlemlerin tamamı yargı denetimine açıktır. Ben yaptım oldu denen bir ülke değil Türkiye. Haksızlığa uğradığını düşünen birisi varsa yargıya gidebilir, yargının verdiği karara herkes uyar.”

AK Parti dönemlerinde fişleme diye bir şey olmadığını savunan Bozdağ, “Fişleme diye bir şey bizim dönemimizde asla olmadı, fişlemeleri ortadan kaldıran anlayışları getirdik. Bu ithamlar doğru değil.” dedi. CİHAN

Yorumlar