Bozdağ, Ergenekon davasında tahliyeleri değerlendirdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ergenekon davası tutuklularının tahliye istemini reddetmesini değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ, Ergenekon davasında tahliyeleri değerlendirdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ergenekon davası tutuklularının tahliye istemini reddetmesini değerlendirdi. Bozdağ, "Mahkemelerin verdiği kararların gerekçesini bilemiyorum. Hangi gerekçe ile red kararı verdi, diğer mahkeme de hangi gerekçe ile tahliye kararı verdi, bilmiyorum." dedi.

Bekir Bozdağ, memleketi Yozgat'ın Akdağmağdeni ilçesinde partisince düzenlenen mitinge katıldı. Bozdağ, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ergenekon davası tutuklularının tahliye istemini reddetmesi ile ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bakan Bozdağ, şunları söyledi: "Mahkemelerin verdiği kararların gerekçesini bilemiyorum. Hangi gerekçe ile red kararı verdi, diğer mahkeme de hangi gerekçe ile tahliye kararı verdi, bilmiyorum. Tabii bildiğiniz gibi, son yapılan yasal düzenleme ile tutuklamadaki azami süre, Terörle Mücadele Kanunu kapsamı sonuçları için 10 yıldan 5 yıla çekildi. Tabii 5 yılın üzerinde tutuklu bulunanlar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, tahliye edilmeleri gerekiyor. Eğer bu gerekçeye dayalı olarak tahliye etmişlerse, tabii o mahkemenin bir taktir hakkıdır. Kanuna uygun bir karar olduğunu söyleyebilirim. Ama bir de mahkum olduktan sonra tahliyeler var. Daha doğrusu şöyle ifade edeyim; tutukluluktaki azami sürenin hesabı, tutuklama kararının uygulanmaya başladığı tarih ile mahkum olma kararının verildiği tarih arasında geçen süredir. Anayasa Mahkemesi'nin bu yönde kararları var. Reddeden mahkeme bu gerekçeye istinaden mi reddetti yoksa başka gerekçe ile mi reddetti onu da bilmiyorum. Esasında gerekçeyi görerek değerlendirme yaparsak daha isabetli olur."

"ZİRVE SANIKLARI İÇİN MAHKEME ELEKTRONİK KELEPÇE İLE TEDBİR ALMIŞTIR"

Zirve sanıklarının elektronik kelepçe ile serbest bırakılmasına karar verildiğini ve bunun emsal teşkil edip etmeyeceğini soran bir gazeteciye ise Bozdağ, "Tutuklamadaki azami süre kalkınca, veyahutta süre kalkmamış olsa bile tutuklama kararı yerine mahkemeler adli kontrol kararına hükmettiği
takdirde, tabi bu durumda evde bulunması, elektronik kelepçe takılması veya diğer denetimli serbestlik usullerinden birine de hükmedebilir. Zirve davası uzunca süren bir dava oldu maalesef, 5 yılı geçti dava başlayalı ama bitmedi. Son kanundan yararlanarak tahliyeler oldu. Bildiğim kadarıyla mahkeme evde kelepçe uygulamasına karar vererek tahliye etti. Dolayısıyla Zirve sanıklarının kaçmaları mümkün değil. Buna ilişkin mahkeme tahliye kararı verirken de elektronik kelepçe uygulamasıyla tedbir almıştır." şeklinde cevap verdi.

Bir gazetecinin benzer uygulamanın Ergenekon sanıkları için de emsal teşkil edip etmeyeceğini sorması üzerine Bozdağ, "Her mahkeme kendi kararını verecektir. Hangi mahkemenin ne tür bir tedbir kararı vereceğini biz kestiremeyiz. O mahkemenin bileceği bir iş." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar