Bozdağ: CHP fezlekelerle ilgili Meclis'e henüz başvuru yapmadı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) fezlekelerle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bir başvurusunun söz konusu olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: CHP fezlekelerle ilgili Meclis'e henüz başvuru yapmadı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) fezlekelerle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bir başvurusunun söz konusu olmadığını söyledi.

Bazı ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Çankırı'ya gelen Bekir Bozdağ, Vali Vahdettin Özcan'ı makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bozdağ, CHP'nin TBMM'ye sunduğu fezlekelerle ilgili bir soruya şöyle cevap verdi: "Şu ana kadar CHP, Meclis'e bir başvuruda bulunmadı. Bundan sonra bir başvuruda bulunursa tabi Meclis, içtüzüğe göre bir yol takip edecektir. Tabi fezlekeler konusu maalesef iç siyasetin malzemesi yapılmakta. Yerel seçimler nedeniyle siyasi partiler, bunu alet olarak kullanmaktadırlar. Projelerini keşke anlatsalar. Yaptıklarını yapacakları anlatsalar daha iyi olur ama bizim ana muhalefet partisinin projeyle fazla derdi olmadığı için, o 'nasıl karalarız, nasıl kirletiriz?' onun hesabı peşinde. Boşa uğraşıyorlar. AK Parti karalanıp, kirletilecek bir parti değil."

Tahliyelerle ilgili başka bir soru üzerine ise Bozdağ, "Halk arasında güzel bir laf var, 'Gecikmiş adalet, adalet olmuyor' Yani siz bir vatandaşınızı yargılıyorsunuz, herhangi bir suç nedeniyle 10-15 yıl sürüyor. Hala 'suçun şudur, cezan şudur' diyemiyorsunuz. Hukuk devletine bu yakışmaz. Ama maalesef Türkiye'de uzun yargılamaların hala önüne geçebilmiş değiliz. Tabii tutukluluk süresini 10 yıldan 5 yıl indiren yasa, bütün suçlar için değil, sadece Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olan suçlarla ilgili süreyi 5 yıla çekiyor. Esasında bizim mevzuatımızda normal tutukluluk süresi, ağır ceza gerektiren suçlarda 2 yıldır, 5 yıl değildir. Bu ne demektir; ağır cezalık bir davayı mahkeme 2 yılda sonuçlandırması gerekir demektir. Ama maalesef bakıyorsunuz Ergenekon davası epey bir zaman sürdü. Sonuçta bir kararla da neticelendi. Yedi ayı geçkin bir süredir de kararı yazılamadı. Mahkemeler karar verirken esasında dosyadaki bütün delilleri değerlendirip, kendine göre gerekçesini oluşturduktan sonra kararını açıklar ve gerekçeli kararı da mümkünse hemen dosyaya kor. Ama dosyaya koyamıyorsa, 15 gün içinde gerekçeli kararı dosyaya koyması lazımdır. 15 gün geçmiş, 1 ay geçmiş, 2 ay geçmiş, 7 ay geçmiş, 8'inci ayın içerisinde ve hala mahkeme gerekçeli kararını yazıp dosyaya koymuş değildir. Bu doğru bir uygulama değil. Çünkü bu davada mahkum olan insanlar, Yargıtay'a başvurma, Anayasa Mahkemesi'ne başvurma, AİHM'e gitme hakları var. Gerekçeli karar yazılamadığı için bu haklarını kullanamıyorlar. Belki Yargıtay kararı bozacak, belki bazıları için berat çıkacak, belki kararı onayacak. Ama onasa da veya farklı karar çıksa da Anayasa Mahkemesi, AİHM'e gitme hakları var. Kullanamaması o insanlar bakımından bir takım mağduriyetlere yol açıyor.

Bakan Bozdağ, ardından Çankırı Adliyesi'nde incelemelerde bulundu.
CİHAN

Yorumlar