Bozdağ: BDP'lilerin özerklik açıklamalarının bizim açımızdan bir kıymeti yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, BDP’li Gülten Kışanak’ın "Özerk yönetim istiyoruz." açıklamasını "Türkiye, anayasal sistem içerisinde üniter yapısını koruyarak; tek millet , tek devlet, tek bayrak, tek vatan anlayışı ile yoluna devam edecektir.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: BDP'lilerin özerklik açıklamalarının bizim açımızdan bir kıymeti yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, BDP’li Gülten Kışanak’ın "Özerk yönetim istiyoruz." açıklamasını "Türkiye, anayasal sistem içerisinde üniter yapısını koruyarak; tek millet , tek devlet, tek bayrak, tek vatan anlayışı ile yoluna devam edecektir. Bunun dışında serdedilen görüşler sadece serdedenler açısında bir değer ifade eder, bizim açımızdan bir kıymeti yok." ifadelerini kullandı.

Seçim çalışmaları kapsamında Yozgat’ın ilçelerindeki programlarını sürdüren Bakan Bozdağ, Sorgun ilçesinde esnaf ziyareti yaptı. Bozdağ, ziyaret ettiği bir işyerinde döner kesti.

Daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bozdağ, HSYK tarafından 271 savcı ve hakimin atamasının sorulması üzerine, "Bilindiği gibi özel görevli mahkemeler kaldırıldı. Kanun gereği bu mahkemelerde görevli savcı ve hakimlerin ataması yapılması gerekiyordu. Zannedersem HSYK’nın yaptığı atamalar, bu çerçevede yapılmış atamalardır diye düşünüyorum." dedi.

Suriye uçağının düşürülmesiyle ilgili bir soruya Bozdağ, "Uluslararası hukuk çok açık. Uluslararası hukukun ortaya koyduğu kurallara herkesin uyması gerekir. Bildiğiniz gibi Türkiye geçmişte uçağımızın düşmesi üzerine angajman kuralları devreye soktuğunu ifade etmişti. Uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye'nin kendi sınırlarını kendi egemenlik alanını koruma hakkı vardır. Türkiye hukuka uygun bir hak kullanımında bulunmuştur." diye konuştu.

"BDP'LİLER EZBERLERİNİ DEVAM ETTİRİYOR"

BDP’li Gülten Kışanak’ın "Özerk yönetim istiyoruz." açıklamasını değerlendiren Bozdağ, "Seçime dönük herkes bir şeyler söylüyor bu aralar. Seçim süreci içerisinde bir takım şeyler ifade ediyorlar. Bunlar yeni söylenen sözler değil. BDP'liler, ezberlerini devam ettiriyorlar. Türkiye güçlü bir ülke olarak bundan sonrada yoluna devam edecektir. Türkiye, anayasal sistem içerisinde üniter yapısını koruyarak; tek millet , tek devlet, tek bayrak, tek vatan anlayışı ile yoluna devam edecektir. Bunun dışında serdedilen görüşler sadece serdedenler açısında bir değer ifade eder, bizim açımızdan bir kıymeti yok." ifadelerini kullandı.

"TWİTTER MAHKEME KARARLARINI UYGULAMIYOR"

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’in kapatılmasıyla ilgili bir başka soruya ise Bozdağ, "Konuyu Türkiye’de doğru tartışmak lazım. Sanki Türkiye’de Twitter hukukun dışına çıkılarak kapatılmış gibi bir hava estiriliyor. Bir defa bu doğru değil. Çünkü yapılan şey mahkemelerce verilen kararların uygulanmasından ibarettir. Başka ülkelerde de hukukun dışına çıkan bazı şeyler olduğu zaman mahkemeler karar veriyor. Bu karar çerçevesinde de Twitter adım atıyor. Amerika'da olduğunda adım atıyor. Almanya’da, Fransa’da, İngiltere’de vatandaşlar müracaat edip Twitter içerikleri çıkartılması yönünde mahkeme kararları aldığı takdirde Twitter bu mahkeme kararlarının gereğini yerine getiriyor. Ama Türkiye'de de pek çok mahkeme kararı var. Kişiler, haklarının ihlal edildiği, mahremiyetin ihlal edildiği ve başka gerekçelerle mahkemelere müracaat ediyorlar, kararlar alıyorlar. Ve bu kararları Twitter'in uygulaması lazım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bu güne kadar mahkeme kararlarını tebliğ etmesine rağmen Twitter yetkililerinin bu kararları yerine getirmediğini söyleyen Bozdağ, "Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye'nin anayasasına, yasalarına ve mahkeme kararlarına herkes uymak zorundadır. Buna Twitter da dahil. Herkesin uyması lazım. Bizim istediğimiz Amerika’nın kanunlarına, mahkeme kararlarına Fransa’nın, İngiltere’nin, Almanya’nın kanunlarına ve mahkeme kararlarına nasıl Twitter saygı gösteriyor ve bunların gereğini yerine getiriyorsa, Türkiye mahkemelerinin verdiği kararlara Türkiye kanunlarına da saygı göstermeli ve bunların gereğini yerine getirmelidir. Bizim hükümet olarak yaptığımız mahkeme kararlarının icrasını sağlamaktan ibarettir." diye konuştu.

"İÇERİK SAĞLAYICILAR TÜRKİYE'NİN KANUNLARINA SAYGI DUYSUN"

Başbakan Erdoğan'ın "Gerekirse Facebook ve Youtube'u da kapatırız." açıklamasının sorulması üzerine Bozdağ, şunları söyledi: "Herkes hukuka uymalı. Biz onu söylüyoruz. Mahkeme kararlarına ve hukuk kurallarına herkesin uyması gerekiyor. Dünyanın başka ülkelerindeki mahkeme kararlarına ve kanunlarına nasıl uyuyorsa, bunlar Türkiye'nin kanunlarına ve mahkeme kararlarına uyması lazım. Örneğin bir kişi ile ilgili adına sahte hesap açılıyor. Bu sahte hesapta pornografik bir takım görüntüler yapıyor. Şimdi insan gelip müracaat yapıyor mahkemeye. Mahkeme bir karar alıyor. Mahkeme bu içeriğin çıkartılmasını istiyor. Ama bu karar Twitter'a tebliğ edildiğinde içerik çıkartılmıyor. Bütün vatandaşlarımızın hepsine böylesi itibar cellatlığı olabilir. Haysiyet cellatlığı olabilir. İnsanlar, kendi onurlarını haysiyetlerini yok şeylerle ilgili kararlar aldığında bu mahkeme kararlarına herkesin uyması lazım. Yani sanal alemde olup biten suç ise bunun gereğinin de yapılması lazım. Siz şimdi gerçek dünyada diyelim bir suç isnat ettiğinizde bunun bir karşılığı oluyor mu? Oluyor. Gerçek dünyada suç olan ne varsa sanal dünyada da bunlar suçtur. Bu çerçevede insanların haklarını, hukuku koruyan kanunlar vardır. Bu kanunlara göre mahkemeler karar verdiği zamanda bunlara herkesin uyması kanun gereğidir. Youtube’dan da Facebook’tan da Twitter'dan da bu sanal dünyaya ilişkin erişim sağlayıcıların tamamından isteğimiz şey gayet açık; Türkiye'nin kanunlarına da mahkemelerinin verdiği kararlarına da saygı duyun. Eğer kanunlara saygı duyarlarlarsa zaten sorun yok, kanunları, kararları yok sayarlarsa elbetteki Türkiye kanunlarına ve mahkemelerin kararlarına sahip çıkacaktır." CİHAN

Yorumlar