Bozdağ: AYM işin esasına girerek karar verirse Anayasa'yı çiğnemiş olur

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş'ın seçim sonucuna ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Bakan Bozdağ, "Umarım AYM işin esasına girmeden bunu reddeder. İşin...

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: AYM işin esasına girerek karar verirse Anayasa'yı çiğnemiş olur

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş'ın seçim sonucuna ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Bakan Bozdağ, "Umarım AYM işin esasına girmeden bunu reddeder. İşin esasına girerek karar verirse, Anayasa'yı da kendi kuruluş kanununu da çiğnemiş olur." dedi.

AK Parti Meclis Grup toplantısı öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bozdağ, Yavaş'ın başvurusuyla ilgili "İşin doğrusu AYM'nin, Ankara seçimlerinin iptaline ilişkin açılan davayı benim şahsi görüşüm inceleme yetkisi yoktur. Çünkü AYM'ye bireysel başvuru yolu ancak yargı kararlarına karşı yapılabilecek bir yoldur. O da yargı yolu tüketildikten sonra. YSK kararlarına karşı AYM'ye bireysel başvuru yoluna gidilemez. Anayasa hükmü çok açık. Anayasa diyor ki, 'seçime ilişkin ihtilafları kesin olarak karara bağlamak YSK'nin görevidir.' Bunun anlamı şu? YSK'nin kararları kesindir, yargıya taşınamaz. Bireysel başvuru yoluyla olsa da taşınamaz. Ancak anayasa bununla da yetinmiyor 'YSK kararlarına karşı hiçbir merciye başvurulamaz' diyor. Çok açık. Yani herhangi bir yargı merciine de başvurulamaz, bireysel başvuru yoluna da başvurulamaz. Böyle bir yolu anayasa bizzat kendisi kapatıyor. O nedenle AYM'nin bireysel başvuru yoluna giden herhangi bir vatandaşımızın bu yöndeki istemini esasa girmeden, ön incelemeden kabul edilemez görüp reddetmesi gerekir." diye konuştu.

AYM'nin ek bilgi istemesini Twitter kararında olduğu gibi yasanın vermediği bir yetkiyi kullanma gibi bir girişim olarak gördüğünü belirten Bozdağ, çünkü YSK'nın kararlarının AYM'nin incelemesine tabi tutulamayacağını ifade etti. Aksi takdirde Türkiye'de seçimleri kesinleştirme imkanı olmayacağını, seçimlerin bitmeyeceğini anlatan Bozdağ, seçimlere mahkemelerin karışmaması gerektiğini kaydetti.

Bozdağ, şöyle devam etti: "Seçimleri partiler yapıyor, bizim sistemimizde partiler yönetiyor, oylamayı partiler yaptırıyor, sayımı dökümü partiler yapıyor, tutanakları partiler birleştiriyor. YSK'da bile son kararı partilerin olduğu heyetler veriyor. Anayasa'da ve kanunlarda seçimlerin güvenliği bakımından her türlü tedbir alınmış durumda. Türkiye'nin bugüne kadar seçimlere ilişkin güvenlik konusunda en ufacık bir eleştiri aldığını hatırlamıyorum. En başarılı yaptığımız iş sağlıklı seçim yapmaktır. Türkiye bu yönüyle dünyaya örnek olmuştur. Son mahalli idareler seçimi de gayet sağlıklı ve başarılı geçmiştir. Her türlü eleştiri de daha sonra YSK kararlarıyla da sona ermiştir. Umarım AYM işin esasına girmeden bunu reddeder. Eğer işin esasına girerek bir karar verirse bana göre Anayasa'yı da kendi kuruluş kanununu da çiğnemiş olur."

AYM'nin verdiği kararın YSK'yı bağlayıp bağlamadığına ilişkin bir soruya ise Bozdağ, "Daha henüz doğmamış çocuğa don biçmeyelim arkadaşlar." ifadelerini kullandı.

Molotof kokteylinin silah sayılmasına ilişkin yasal düzenleme hazırlığı içinde olduklarını açıklayan Bozdağ, Yargıtay'ın molotof kokteylini silah kabul eden kararları bulunduğunu hatırlattı: "Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak haktır ama bu hakkın içinde polis yakmak, evleri yakmak, ambulans yakmak yoktur. Az kalsın polis yanıyordu. Polis hayatını kaybetmiş olsa yapanlar katil olacak, molotof silah vazifesi görecekti." CİHAN

Yorumlar