BMGK'dan Suriye'ye kınama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde oylanan Suriye'de klor gazı kullanımını kınayan karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
BMGK'dan Suriye'ye kınama

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) Suriye’de klor gazının kullanıldığına ait raporunun peşinden hazırlanmakta olan Suriye'de kimyasal silahların tespiti ve imhasını içeren 2118 sayılı tasarı BMGK'da oylandı.

15 organ ülkeden oluşan BMGK'nın geçici üyelerinden Venezuela'nın çekimser kaldığı oylamada tasarı 14 evet oyuyla kabul edildi.

Oylamanın yapıldığı oturumda, BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane, Suriye'de kimyasal silahların imhasıyla ilgili 17'nci maaş raporunu BMGK üyelerine sunarak brifing verdi.

Rejiminin kullandığı klor gazı benzeri herhangi kimyasal silah kullanımını en katı bir biçimde kınayan 2118 sayılı tasarı, Suriye'ye uluslararası yaptırımlar uygulanmasına ve askeri güç kullanmasına kapı açan BM Şartı'nın 7. bölümü altında kabul edildi.

 ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyunun büyük ölçüde Esed rejimini mesul tuttuğu kimyasal silah saldırılarını, ABD Başkanı Barack Obama Suriye'deki şiddete karşı "kırmızı çizgi" olduğunu anlatım etmişti. 

KSYÖ'nün daha evvela hazırladığı raporda, Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki üç köye  350 ila 500 insanın etkilendiği bir klorin gazlı hücum gerçekleştirildiği ve saldırıda 13 şahıs öldüğü bildirilmişti. 21 Ağustos 2013 tarihinde de başkent Şam'ın Doğu Guta alanında zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve 1400'den çok şahıs katledilmişti. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar