Binali Yıldırım: Twitter avukat tayin etti, gün boyu TİB'de görüşüldü

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve AK Parti İzmir Büyükşehir adayı Binali Yıldırım, kapatılma kararının ardından daha önce Türkiye'yi ciddiye almayan Twitter'in muhatap gönderdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Binali Yıldırım: Twitter avukat tayin etti, gün boyu TİB'de görüşüldü

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve AK Parti İzmir Büyükşehir adayı Binali Yıldırım, kapatılma kararının ardından daha önce Türkiye'yi ciddiye almayan Twitter'in muhatap gönderdiğini söyledi. Yıldırım, "Şimdi ne oldu, burnundan kıl aldırmayan, muhatap olmayan Twitter, alelacele bir avukat tayin edip TİB’e gönderdi ve gün boyu TİB ile görüştü. Görüşmeden sonra ne karar alındı bilmiyorum. Ama umut ederim ki kısa sürede açılır. Biz kapansın etsin, diye bir derdimiz yok. Böyle bir işimiz olamaz." dedi. Yıldırım, Twitter’ın kapatılmasını, “Sanal alemde Amerika Devlet Başkanı'na hakaret etsin, adamı ortadan kaldırıyorlar.” sözleriyle savundu.

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, projerini anlatmak için Ege Bölgesi Sanayi Odası’na konuk oldu. Bazı meclis üyelerinin Twitter yasağını protesto etmek amacıyla toplantıya katılmadığı iddia edildi. Toplantısın açılış konuşmasını yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Twitter’ın kapatılmasını eleştirdi. Yorgancılar, “Mutlaka ve mutlaka bu konunun daha fazla tırmanmadan, büyümeden çözülmesini, halkın birbiriyle olan iletişiminin sağlanmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Eğer berisi bir hata yaptıysa, yanlış yaptıysa, bunu mutlaka kendisi ferden çekmek durumunda ama insanların haberleşme özgürlüğünün elinden alınmasının 2023 hedeflerinde olan bir Türkiye’ye uymadığını bir kez daha altını çizerek katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Yıldırım, konuşmasına daha önce kapatılan youtube örneği vererek başladı. Twitter’ın kapatılmasının kendisini ilgilendirdiği hatırlatan Yıldırım, “Ben 11 yıl bakanlık yaptım. İletişimle ilgili Türkiye’yi tabiri caizse tam Afrika seviyesinden aldık Avrupa’nın ilk 5 ülkesi arasına soktuk. Bu mecra güzel ama bazen olumsuzlukları da var. Her ilaç bazen devadır ama yan etkileri göz ardı edilirse, bu sefer şifa yerine insanın sağlığından da olmasına neden olabilir.” diye konuştu.


Yaşanan olayın kendisine yabancı olmadığını hatırlatan Yıldırım, bakanlığı döneminde Youtube konusunda böyle bir işin başına geldiğini hatırlattı. Youtube isimli sitede Atatürk'e hakaret eden onlarca video yayınlandığını, bunların çıkarılması için defalarca yazılar yazdıklarını ama oralı olunmadığını anlatan Yıldırım, “Bize 'Atatürk sizin için önemli değer olabilir, ama dünyada böyle değil dediler’ geçiştirdiler. Biz mahkemelere müracaat ettik, 31 tane mahkeme kararı aldık, hiçbirini uygulamadılar. Düşünebiliyor musunuz bir hukuk devletinde aldığınız kararlar bir şekilde hiçbir işe yaramıyor. Kendinizi nasıl hissedersiniz o ülkenin vatandaşı olarak. Atatürk gibi bir değer ile ilgili kararları uygulatamayan bir ülke konumuna düşme durumundasınız. Ben bunu yaşadım, baktık bunlarda baş edemiyoruz. O günleri hatırlayın, bunlar 'vergi vermiyor, bunlar Türkiye’den para kazanıyorlar hem de bize hakaret ediyorlar' dedim. Bazıları, ‘Sana ne sen vergi memuru musun, sana ne, vergi vermezse vermesinler, Atatürk’e hakaret ediyorlar sana ne’ dediler. Tam bir akıl tutulması yaşadık.” şeklinde konuştu.


O dönemde yaşanan sıkıntıyı bir Alman şirketinin kendisine verdiği akılla çözdüğünü dile getiren Yıldırım, "Dedi ki, ‘Atatürk’e hakaret ediliyor’ diye bunlarla baş edemezsin, 'Atatürk’e ait ses ve görüntüleri telif hakları nedeniyle müracaat edersen sonuç alırsın' dedi. Ve öyle yaptık, iki saat içinde sonuç aldık, Youtube kapatıldı. Türkiye'de temsilcilik oluşturdular. Şimdi bir şey olursa Youtube’ye gidiyorsun gereğini yapıyorlar, karşılığını veriyorlar."

Bugün Twitter’da yüzlerce sahte hesaptan hakaret içeren konularda TİB’e şikayetler olduğunu belirten Yıldırım, "Yüzlerce değil ama birkaç tanede mahkeme kararları çıktı. Hakaret, iftira, her şey var. Bu kararlardan biri de bize ait. 18 Mart'ta çıkan Twitter üzerinden bir linkten şahsıma, aileme, ağır suçlamalar yapıldı. Açılan sitenin adı da 'hırsıza oy yok' Bunlar tefrika gibi yayınlanmaya devam ederken avukatıma 'buna müdahale et, biz iftiralar karşısında suskun mu kalacağız' dedim. Müracaat ettik, mahkeme kararı çıktı, sonra gönderildi. Kararda 'Tiwetter'de hırsıza oy yok linkinin kapatılması' kararı geldi. İhbar ettiler, fakat kapatmayı yapmadılar. Cevap vermediler. Bu şekilde ellerinde bir tomar mahkeme kararı var. Yüzlerce de şikayet var. Hiç birisine cevap verilmeyince, sonunda yer sağlayıcılara kapatma talimatı verildi. O kadarını bilmiyorum. Kendi mağduriyetimin giderilmesi için mahkemeye müracaat ve oradan alınan karar var. Mahkeme TİB'e 'gereğini yap' dedi" açıklaması yaptı.

Kendisi ve ailesi hakkında yayınların yapıldığı hesabın Twitter tarafından korumaya alındığını da ifade eden Yıldırım, "Şimdi öğrendim açılan hesap özel korumaya alınmış. Yani kapatsanız da, kapatılmıyor. Bunun içinde sadece ben değil, tüm AK Parti adayları var. Konya'dan, Erzurum’a kadar büyük bir liste. Bunlar olabilir ama aslı astarı olmayan suçlamalara karş,ı hakkımı ben eğer bir yanlış yaptıysam hakkımı aramaktır. Sizin başınıza gelse, hakkınızı aramayacak mısınız? Burası hukuk devleti, ben hakkımı ararım. Eğer sussaydım kabul etmiş olacaktım. Yapmadım ve hakkımı da aradım. Ama karşı taraf, bu suça aracılık edenler, suçu işleyen karşılığı vermiyor. Gereğini yapmıyor. Yüzlerce mağdur insan var. Gerçek hayatta ne suçsa sanal alemde de aynı şey suçtur. Efenim işte başka ülkede yok, bir tek Çin''de var falan yok. Sanal alemde Amerika Devlet Başkanı'na hakaret etsin, adamı ortadan kaldırıyorlar. Kusura bakmasın kimse, bizi de hiçbir şey bilmiyor sanmasınlar. Bu suçlamaları, hakaretleri yapan linki özel korumaya aldıysa Twitter, bu başka bir iştir. Kapatıyorsun, kapatamıyor. Bu sefer de erişimi engelleme yolunu tercih etmişler. Bu benim istediğim bir şey değil, mahkemenin de istediği bir şey değil. Kararı başka türlü infaz edemedikleri için, zorunlu olarak başvurdukları bir yöntemdir.” dedi.

UMUT EDERİM KISA SÜREDE AÇILIR

Kapatma kararının ardından Türkiye'yi ciddiye almayan Twitter'in muhatap gönderdiğini söyleyen Yıldırım, "Şimdi ne oldu, burnundan kıl aldırmayan, muhatap olmayan Twitter, alelacele bir avukat tayin edip TİB’e gönderdi ve gün boyu TİB ile görüştü. Görüşmeden sonra ne karar alındı bilmiyorum. Ama umut ederim ki kısa sürede açılır. Biz kapansın etsin, diye bir derdimiz yok. Böyle bir işimiz olamaz. Ama hiçbir kurumun, kişinin suç işleme özgürlüğü olamaz. Buna prim verirsek, yani 'bana bir şey gelmedi, ben sesimi çıkarmayım, ondan banane dersek’ yarın bize de gelebilir. Onun için her zaman hukukun yanında olmalıyız. Bizim ülkemizi dikkate almıyorsa, ülkemizi yok sayıyorsa buna da bu ülkenin fertleri olarak sesimizi yükseltmemiz lazım. Olan bu, suç işleyenlere kol kanat geriyorlar. Yapılan iş budur, yoksa Twitter’dan haberleşme özgürlüğüne falan kimsenin bir şey dediği yok. Bu bir planlı harekettir. İşin özü budur. Bugün bu böyle bir formatta gelenler yarın başka formatta gelir. Eğer ülke bunların organizasyonlarına göre şekillenecekse ülkenin çekeceği çok şey vardır.”

YOUTEBE’Yİ DİZE GETİRDİM

Youtube konusunda bunu sıcağı sıcağına yaşadığını ifade eden Yıldırım, “Sonunda dize getirdim. Çok sopa yedim ama dize getirdim. Şimdi birçok insanın iyiliğine bir iş yapmışız. Burada da durum böyle. Buraya bir temsilci tayin etmek durumunda kaldılar. Yarın yanlış haber, twit atıldığında şikayet edeceksiniz ve gereğini yapacaklar." diye konuştu. Yıldırım, kapatma işleminin ardından çıkan haberleri de eleştirdi. Yıldırım, "Şimdi bakıyorum haberlere sanki suçlama yapanların hiç kabahati yok. Biz hakkımızı aradık diye bizi infaz etmeye çalışıyorlar. Bunu izahını anlamak mümkün değil. Ne yapalım. Bırak istedikleri gibi suçlasınlar, hakaret etsinler. Sesimizi çıkarmayalım, öyle mi yapalım? Bunu yapamayız, kusura bakmasınlar. Adam 'bütün gemiler geçerken bakana telefonuyla öncelik verildi' diyor. Böyle bir şey yok. Türkiye’nin en önemli tersaneleri bakanınmış, şu kadar filosu, gemisi varmış. Seçim üzeri bu kadar ahlaksızca saldırı, normal görülemez. Herkes onuruyla şerefiyle yaşar. Bizim 11 yıllık hizmetimiz var, bugüne kadar Türkiye’nin yatırım bütçesinin yarısını kullanan adamım. 300 milyar yatırım yaptım. Hepsinin hesabını verdim, vermeye de devam ederim. Biz buraya aday olduk diye bizi böyle ayak oyunları ile yargısız infaza tabi tutanlar asla hiç ama hiç asla sonuç alamayacaklar. Bu güne kadar verilmeyecek hesabım olmadı. Bugünde aynı hesabı dünyada da ahirette de veririm. Onun için herkesin bu konuda makul davranması lazım." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar