Beşir Atalay: Türkiye Afrika'da kıtasal bir aktör konumunda

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin Afrika kıtası ile sağlam bağlarının bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin Afrika politikasının siyasi, kültürel ve ekonomik alanları içerecek şekilde ikili, bölgesel ve kıtasal boyutlarda...

Google Haberlere Abone ol
Beşir Atalay: Türkiye Afrika'da kıtasal bir aktör konumunda

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin Afrika kıtası ile sağlam bağlarının bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin Afrika politikasının siyasi, kültürel ve ekonomik alanları içerecek şekilde ikili, bölgesel ve kıtasal boyutlarda yürütüldüğünü söyledi. Atalay, "Afrika Birliği’nin Türkiye’yi stratejik ortak ilan etmesi ve aynı gerçekleştirilen Türkiye ve Afrika Zirvesi’nin ilişkileri sürdürülebilir bir yapıya kavuşması Türkiye’yi kıtasal bir aktör konumuna getirmiştir." dedi.

Beşir Atalay, Gazi Üniversitesi’nde yapılan 'Afrika Günü' etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye ve Afrika kara kıtası arasında yaşanan gelişmelere değindi. Atalay, Afrika’nın son yüzyılın parlayan yıldızı olduğunu ifade ederek, "Çok acılar çekmiş, Afrika’yı dirilen bir siyah Afrika olarak görüyoruz. Bu dirilmeden mutlu olacağımızı da ifade etmek istiyorum." değerlendirmesini yaptı.

"AFRİKA’NIN DİRİLMESİNDEN MUTLUYUZ"

Afrika kıtasının yüzyılın yükselen yeni aktörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Beşir Atalay, "Çok acılar çekmiş, Afrika’yı dirilen bir siyah Afrika olarak görüyoruz. Bu dirilmeden mutlu olacağımızı da ifade etmek istiyorum. İnsan gücü, doğal zenginlikleri ile konunun günden güne pekiştirmekte ve Uluslararası sistemde ağırlığının hissettirmektedir Afrika. Dolayısıyla Afrika Birliği’nde kıtayı ileri taşıyacak politikalar üretmek için aktif bir diplomasi yürütmektedir." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE KITASAL BİR AKTÖR"

Atalay, Türkiye’nin Afrika politikalarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin kıta ile sağlam bağlarının bulunduğunu kaydeden Atalay, "Türkiye’nin Afrika politikası siyasi, kültürel ve ekonomik alanları içerecek şekilde ikili, bölgesel ve kıtasal boyutlarda yürütülmektedir. Afrika Birliği’nin Türkiye’yi stratejik ortak ilan etmesi ve aynı gerçekleştirilen Türkiye ve Afrika Zirvesi’nin ilişkileri sürdürülebilir bir yapıya kavuşması Türkiye’yi kıtasal bir aktör konumuna getirmiştir." ifadelerini ekledi.

"DİLEĞİMİZ İLİŞKİLERİN DEVAM ETMESİ"

Atalay, Soma’da vefat edenler için taziyelerini ileten Afrika ülkelerine de teşekkür etti.

Geçen yıl hayatını kaybeden Nelson Mandela’yı da konuşmasında anan Atalay, "Mandela’nın ırkçılığa karşı verdiği mücadele, tüm insanlık için ilham kaynağı olmuştur. Olmaya da devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Afrika açılım programı kapsamında Gazi Üniversitesi’nde kurulan enstitünün özellikle akademik hayattaki işbirliğini artırmada son derece önemli olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle devam etti: "Burada 40 civarında Afrika yöneticisi bulunmakta. Bu görüşmeler ve çalışmalar iki gün burada devam edecek. Esasen belirli periyotlarla devam ediyordu, öğrenci ve öğretim üyesi değişiklikleri. Bundan sonra hangi değişiklikler yapılabilir. Afrika üniversitelerine açılan bir pencere burası. Ben bir anlamda, Gazi Üniversitesi’ni ve enstitü yöneticilerini kutluyorum. Türkiye’nin önemli Afrika politikasında önem verdiği için kendilerine teşekkür ediyorum. Başarılar diliyorum. Hükümet olarak da bu çalışmalara katkı veriyorduk, bu katkılarımız devam edecek. Dileğim bu ilişkilerin devam etmesi. Akademik camianın irtibatlarının daha sıcak ve daha derin mesafeler alıyor." CİHAN

Yorumlar