Beşir Atalay: Çözüm sürecinde aksama yok

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, BDP heyeti ile dün bir araya gelmelerinin çözüm süreci kapsamında yapılan ‘olağan bir görüşme’ olduğunu söyledi. Sürecin normal seyrinde ilerlediğini vurgulayan Atalay, “Çözüm süreci ile ilgili...

Google Haberlere Abone ol
Beşir Atalay: Çözüm sürecinde aksama yok

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, BDP heyeti ile dün bir araya gelmelerinin çözüm süreci kapsamında yapılan ‘olağan bir görüşme’ olduğunu söyledi. Sürecin normal seyrinde ilerlediğini vurgulayan Atalay, “Çözüm süreci ile ilgili bir aksama yok. Çözüm süreci normal olarak yürüyor. Bu konuda hükümetimizin kararlılığı tamdır.” dedi.

Beşir Atalay Gazi Üniversitesi’nde yapılan 'Afrika Günü' etkinliğine katılışta, gazetecilerin sorularını cevapladı. 'Çözüm süreci kapsamında BDP heyeti ile dün görüşme yapıldı. Acaba bir aksaklık mı var?' sorusu üzerine, Atalay, “Olağanüstü bir durum yok. Çözüm süreci ile ilgili bir aksama yok. Çözüm süreci normal olarak yürüyor. Bu konuda hükümetimizin kararlılığı tamdır.” diye cevap verdi.

"SÜRECİ YÜRÜTENLER TOPLANTIYA İHTİYAÇ DUYUYOR"

Atalay, tarafların zaman zaman bir araya gelip görüşebildiğini belirterek, bu konuda siyaset kurumunun devrede olmasını istedi. Bunun için de Meclis'te grubu bulunan HDP milletvekilleri ile zaman zaman bir araya geldiklerini ifade eden Atalay, “Bu da onlardan birisiydi. Mutat görüşmelerden birisiydi. Başbakanımızın başkanlığında 19 Mayıs’ta yaptığımız değerlendirmede, hükümetin, partinin çözüm süreci ile ilgili düşünceleri, şu anda neredeyiz, neler yapılıyor, bundan sonrasına genel bir bakış olarak bir değerlendirmeydi. Çok faydalı oldu. Özellikle süreci yürüten bizler için böyle toplantılara zaman zaman ihtiyaç oluyor. Yeni kararlar yeni talimatlar gerekebiliyor. Dolayısıyla bunlar normal mutat toplantılar olarak değerlendirilebilir.” şeklinde konuştu.

“SOMA’DA YAPILMASI GEREKENLER YAPILIYOR”

“Soma madeninde ruhsatın olmadığı iddia ediliyor. Sizin değerlendirmeniz nedir?” sorusuna da Atalay, şu cevabı verdi: “Arkadaşlar o işler rayında yürüyor. Biliyorsunuz Meclis'te araştırma önergesi var. Dün epeyi bir mesafe alındı. Bu gün tamamlanacak. Alandaki birçok çalışmalar da yürüyor. Sorumlu bakan arkadaşlarımız var, kurumlarımız var. Benim onlara ekleyeceğim fazla bir şey yok. Orda yapılması gerekenler yapılıyor.”

“BALKANLAR’DA SELDEN ETKİLENEN ÜLKELERE YARDIMLAR SÜRÜYOR”

Balkanlar'da yaşanan sel felaketlerine Türkiye’nin hangi yardımları yaptığının sorulması üzerine Atalay, Bosna’da ve Sırbistan’da büyük bir sel felaketinin yaşandığını belirterek, selin yüzyılın felaketi olarak nitelendirildiğini söyledi. Olağanüstü bir yağmurun yağdığını ve nehrin taştığını ifade eden Atalay, “Çok yakın bir irtibat içindeyiz. AFAD benim sorumluluğumda. Bu ülkelerle yakın görüşmelerimiz var."dedi.

"SÜREKLİ İRTİBAT HALİNDEYİZ"

AFAD ekiplerini ilk günlerde olay yerine gönderdiklerini ifade eden Beşir Atalay, şöyle devam etti: "Orda arkadaşlarımız var. Yerinde tespit ediyorlar, neye ihtiyaç olunduğunu. Bütün talepler nehirden taşmaları önlemek için kum torbaları gibiydi. O gece kısa sürede temin ettik. O gece 125 bin kum torbası. Ayrıca pompalar su boşaltma, İSKİ’den bu konudaki arkadaşlarımız gönderildi. Şimdi de para gönderdik. İlaç gibi, çocuk maması gibi diğer ihtiyaçları buradan göndermek yerine oradan ve çevre ülkelerden temin etmeye gidilebiliyor. Sürekli irtibat halindeyiz. AFAD ve TİKA heyet olarak orada çalışıyorlar. Gönderebileceğimiz ve temin edeceğimiz ihtiyaçlar olabilir. Çalışmalarımız sürüyor.”

“KIBRIS’TAKİ ÇÖZÜM SÜRECİNDEN UMUTLUYUZ”

Kıbrıs’taki müzakerelerin sorulması üzerine de Atalay, “Gayet olumlu gidiyor. Bu defa, AB’nin ve ABD’nin yapıcı katkılarını faydalı görüyoruz. Meclis Başkanı cuma günü buraya geliyor. Biz de burada değerlendireceğiz. Takibimiz sürüyor. Başkan yardımcısının yarın adaya gelişi, aynı zamanda kuzeye de geçmesini yakından takip ediyoruz. Doğrusu biz, bu defa bu müzakere sürecinden umutluyuz. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs olarak başından beri bu çözüm sürecinde olumlu rol oynuyoruz. Şu anda da o politikamız devam ediyor.” değerlendirmesini yaptı. CİHAN

Yorumlar