BDP'li İdris Baluken HSYK düzenlemesine eleştirdi

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HSYK düzenlemesiyle ilgili kuvvetler ayrılığının gerçek anlamda hayata geçirecek düzenlemelerden çok, gerek yürütme gerek yargıdan gelen hamlelerin, kendi iktidarını sağlayacak bazı çabalarla şekillendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
BDP'li İdris Baluken HSYK düzenlemesine eleştirdi

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HSYK düzenlemesiyle ilgili kuvvetler ayrılığının gerçek anlamda hayata geçirecek düzenlemelerden çok, gerek yürütme gerek yargıdan gelen hamlelerin, kendi iktidarını sağlayacak bazı çabalarla şekillendiğini söyledi. Baluken, gerek hükümetin, yargının tüm kurumlarını kendisine bağlamasını gerekse de yargı kurumlarının neredeyse Meclis'e yön çizecek açıklamalarını yanlış bulduklarını kaydetti.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret etti. Meclis'te gerçekleşen ziyarette gündeme ilişkin soruları cevaplayan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HSYK düzenlemesini değerlendirdi.

Bu ülkedeki son haftalarda yaşanan gelişmeleri büyük bir kaygıyla izlediklerini belirten Baluken, kuvvetler ayrılığının hiçe sayıldığı, yasama, yargı ve yürütme erklerinin birbirine uyum sağlamaya çalıştığı, büyük bir iktidar çatışmasının olunduğu dönemden geçildiğini ifade etti.

Yapılan düzenlemelerin tamamının bu iktidar çekişmesinin karşılıklı hamleleri olduğunu düşündüklerini belirten Baluken, "Kuvvetler ayrılığının gerçek anlamda hayata geçirecek düzenlemelerden çok, gerek yürütme gerek yargıdan gelen hamlelerin, kendi iktidarını sağlayacak bazı çabalarla şekillendiğini, kabul edilemez gördüğümüzü ifade etmiştik. HSYK düzenlemesini de bu çerçevede ele alıyoruz. Tarafsız, adaleti sağlayacak bir mekanizma haline getirmekten çok kendi denetimi, vesayeti altına almaya çalışan karşılıklı iki gücün bir çatışması şeklinde çabayla karşı karşıyayız. Her iki tavrı da yanlış buluyoruz. Gerek hükümetin yargının tüm kurumlarını kendisine bağlamasını gerekse de yargı kurumlarının neredeyse Meclis'e yön çizecek açıklamalarını yanlış buluyoruz." dedi.

12 Eylül referandumunu boykot ettiklerini dile getiren Baluken, şimdi hükümet, cemaat kavgasından sonra yargıyı tamamen kendisine bağlamak noktasında bazı düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Burada bir demokratikleşme kaygısı olmadığını rahatlıklı söyleyebileceklerini dile getiren Baluken, şöyle devam etti: "Bu kadar önemli tartışmaların olduğu bir dönemde, hükümet yapmış olduğu bir çalışmayı siyasi partilerle görüşme, ortaklaştırma kaygısı bile taşımıyor. Ülkenin geleceğini bu kadar ilgilendiren bir çalışma söz konusuysa, bunu siyasi partilerle, sivil toplumla, akademik çevrelerle ciddi bir şekilde tartışması, kuvvetler ayrılığına denk düşecek şekilde tesis etmesi gerektiğini düşünüyoruz. HSYK'nın Adalet Bakanı'nın yetkili olduğu bir düzenleme ile ele almasını kabul edilemez buluyoruz. Ama HSYK'nın şu anki durumu da son derece vahimdir. HSYK, yargının adalet dağıtan tarafsız konumununu gözetleyen bir kurum olmaktan çıkmıştır. Daha çok bir kadrolaşmanın yaşandığı, belki de paralel bir örgütlenmenin mevcudiyetini hakim kıldığı, zaman zaman siyasi açıklamalar yapan bir konuma gelmiştir. Bundan çıkmanın yolu son derece net: Biz mevcut Anayasa'nın mutlaka değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tam da bu kaos durumunda, kriz ortamında bunun güçlü hamlelerini yapabileceğimize inanıyoruz. Özetle iktidar çatışmalarının bir tarafı olmaktan özenle kaçınıyoruz." CİHAN

Yorumlar