BDP'li Fırat Anlı: Birinci önceliğimiz demokratik yönetim

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır'da projelerini tanıttı. Eş başkan adayı Fırat Anlı, geleceklerine umutla baktıklarını belirterek, birinci önceliklerinin demokratik yönetim mekanizmaları olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
BDP'li Fırat Anlı: Birinci önceliğimiz demokratik yönetim

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır'da projelerini tanıttı. Eş başkan adayı Fırat Anlı, geleceklerine umutla baktıklarını belirterek, birinci önceliklerinin demokratik yönetim mekanizmaları olacağını söyledi.

BDP, Diyarbakır'da 30 Mart yerel seçimlerini kazanmaları halinde hayata geçirmeyi hedefledikleri projeleri açıkladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına BDP il ve ilçe eş başkanları, sivil toplum örgüt temsilcileri, belediye eşbaşkan adayları ve belediye meclis adayları katıldı.

Proje tanıtım toplantısında konuşan BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye eşbaşkan adayı Fırat Anlı, yerel yönetimlerde kaliteli hizmeti esas aldıklarını söyledi. Anlı, "Demokratik yönetim anlayışımız, etkin kent parlamentosu, toplumsal örgütlenmelerin güçlü katılımı, bürokratik değil, toplum odaklı idari yapı olarak 3 temel esas üzerinden şekilleneceğiz. Birincisi yeni yasayla birlikte Diyarbakır'ın artık bir parlamentosu var. Etkin bir kent parlamentosu oluşturmayı hedefliyoruz. İkincisi tüm toplumsal örgütlenmelerin bu karar mekanizmalarında etkin bir şekilde yani fikir aşamasından uygulama aşamasına kadar en aktif şekilde yer almasını hedefliyoruz. Üçüncüsü de özellikle büyükşehir belediyeleri son derece bürokratik mekanizmalarını şeffaflaştırıp, sadeleştirip halkın sorunlarını ifade edip çözebileceği bir yönetim anlayışını planlıyoruz." diye konuştu.

BDP'li Anlı, büyükşehir belediye meclisinin bir kent parlamentosu işlevi göreceğini ifade etti. Anlı, "“Meclis komisyonları, halkın temel ihtiyaçlarına göre oluşturulacak, meclisin gündemi, halka etkin olarak duyurulacak ve halkın katılımı teşvik edilecek, kararların oluşum sürecine, tüm toplumsal kesimler dahil edilecek. Meclis toplantıları, canlı olarak yayınlanacak. Kararlar halkla birlikte alınacak. Ekim ayı, hesap verme ve demokratik katılım ayı olarak değerlendirilecek. Bir önceki dönem bütçesi için halka hesap verilecek. Yeni bütçe, kent sosyal formlarında tartışılarak yapılacak. Tüm karar süreçlerine halk etkin olarak katılacak. Kritik konularda referanduma gidilecek." şeklinde konuştu.

Anlı, 90 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca neredeyse hiçbir köye hizmet götürülmediğini savundu. Devletin 90 yıllık ihmalinin öz yönetim ile giderileceğini ileri süren Anlı, yeni yasa ile birlikte 17 ilçe, 2 bin 20 köy ve mezranın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi hizmet alanına girdiğini dile getirdi. Anlı, "Köy ve mezralarımıza, 90 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca neredeyse hiçbir hizmet götürülmedi. Öncelikli görevimiz, 90 yıllık ihmale son vermek olacak. İl genelini kapsayacak şekilde, yerleşim yerlerinin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, yapı yoğunluklarını, gelişim yön ve büyüklüklerini, ulaşım sistemlerini gösteren uygulama imar planları hazırlanacaktır. " diye konuştu.

Diyarbakır’ın; büyük acıların, büyük direnişlerin, eşsiz güzelliklerin yaşandığı, geçmişini koynunda sır gibi saklayan, kadim bir kent olduğunu ifade eden Anlı, şöyle devam etti: "Diyarbakır’ın yaşadıklarını yaşamak, ruhunu hissetmek tüm insanların hakkıdır. Geçmişi günümüze taşımak, sırları görünür kılmak için toplumsal hafıza çalışması yapacağız. Arşivlerde değil, gerçek mekânlarında, kentin dört bir yanında, geçmişin izlerini göreceğiz." dedi. Uyuşturucu madde kullanımıyla mücadele toplumun tüm kesimleriyle işbirliği içinde yürütüleceğini belirten Anlı, “Büyükşehir belediyemizde madde bağımlılığıyla mücadele merkezi, ilçe belediyelerimizde ise madde bağımlılığıyla mücadele birimleri kurulacaktır. Bu merkez ilçe belediyelerindeki birimlerle eşgüdümlü çalışmayı esas alacaktır.”

Kentsel planlamalara ilişkin projeleri anlatan Gültan Kışanak ise kentin tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri açığa çıkarmak amacıyla il genelini kapsayan master planların hazırlanacağını belirtti. Kışanak, "İlçeleri kapsayan ulaşım master planı, tarihi, kültürel ve turizm master planı, Dicle havzası koruma master planı, Karacadağ koruma master planı, yerel ekonomi master planı ve kent bilgi sistemi hazırlayacağız." şeklinde konuştu.

Çevre dostu ulaşım sistemlerini uygulayacaklarını ifade eden Kışanak, Diyarbakır kent içi ulaşımının hafif raylı sistem ile rahatlatacaklarını söyledi. Kademeli olarak, kentin ana arterlerinde hafif raylı sistem kurulacaklarını belirten Kışanak, “Birinci etap Dağkapı Meydanı'ndan başlayarak, Kayapınar ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne kadar uzanacak. 14 kilometre uzunluğundaki raylı sistem, beş yıl içinde ve halkımızın hizmetine sunulacaktır. Kent içinden geçen demiryolu, tamamen işlevsiz bir hale gelmiştir. Sınırlı yolcu ve yük taşımacılığı dışında atıl durumdadır. Etrafı yüksek duvarlar ve tel örgülerle çevrilerek, kenti ortadan ikiye bölmüştür. Trafik akışının önünde bir engel haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar