BDP, Öcalan'ın taleplerini açıkladı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
BDP, Öcalan'ın taleplerini açıkladı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Bugün gelinen noktada sürecin, çok ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu dile getiren Buldan herkesin, en başta da hükümetin bu tehlikeyi görmesi gerektiğini vurguladı.

Öcalan’la devlet ve hükümet arasında herhangi bir anlaşmanın olmadığını herkesin açık ve net bilmesini isteyen Buldan, bu sürecin siyasi tarafı olan hükümetin tutumunun çözüm sürecinin önündeki en önemli engel olarak karşılarına çıktığını ifade etti.

Yasal demokratik reformları gerçekleştirmesi için önünde hiçbir engel bulunmayan hükümetin, bu bir yıllık süreci açıkça tükettiğini, bir fırsat olarak değerlendirmediğini belirten Buldan, bu durumun, hükümetin gerçekten çözüme niyeti var mı? sorusunu da beraberinde getirdiğini kaydetti.

Buldan, çözüm sürecinde Öcalan’ın atılmasını istediği adımlarla ilgili başlıkları şöyle sıraladı: "Sürecin yasal statüye kavuşturulması, izleme kurullarının oluşturulması, 8 komisyonla ilgili başlıkların müzakereye açılması."
Bugüne değin bu adımların hiç birisinin atılmadığını dile getiren Buldan, "İmralı’da yürüyen görüşmelerin bir çerçeve sözleşmeye kavuşturulması gerekirdi. Çünkü, sürecin en hayati noktasını bu çerçeve sözleşme oluşturmaktadır. Ne yazık ki yaşanan tüm bu olumsuz gelişmeler sürecin güvenliğini ciddi bir biçimde tehlikeye sokmaktadır. Kendisini yasal açıdan güvence altına alabilmek için bir gecede istediği her yasayı çıkartan bu hükümet, çözüm ve barış sürecinin güvenliğini garanti altına alacak bir yasal adımı ise gündemine almamaktadır." diye konuştu.

Buldan, sürecin sonlanmaması, sağlıklı bir zeminde ilerlemesi ve çözüme evrilebilmesi için demokratik çıkış yollarını şöyle sıraladı:

"Birincisi; Sayın Öcalan, zaman kaybetmeden müzakere aşamasına geçilmesini istemektedir. Sürecin devamı için Hükümeti temsilen müzakere heyetlerinin ana başlıkları görüşmek üzere biran önce adaya gitmesi gerekmektedir.

İkincisi; Sayın Öcalan’ın dikkat çektiği üzere sürecin yasal statüsü ve hukuksal çerçeve sözleşmesi ile 8 başlıklı komisyon konularında yasal adımların hızla parlamentodan geçmesi gerekir. Sayın Öcalan eğer bu başlıklarda adım atılırsa pek çok konuda çağrı yapabileceğini söylemektedir. Hükümet, bu çağrıyı ciddi bir biçimde gündemine alarak, zaman kaybetmeden gerekli adımları atmalıdır.

Üçüncüsü; Heyet görüşmelerine dairdir. Kendisi, bu sürecin tek yanlı devlet heyetiyle gidecek bir süreç olmadığını açıkça belirtmektedir. Bu konuda müzakere heyetlerinin olması gerektiğini söylemiştir. Sayın Öcalan ayrıca ayda bir ziyareti yeterli görmemektedir. Haftalık, hatta gerekirse günlük heyetlerin gelmesini talep etmektedir." CİHAN

Yorumlar