BDP Muş Milletvekili Sakık: Sıfır barajlı seçim sistemini hep savunduk

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, dar bölge seçim sistemiyle ilgili Parlamento'da halkın iradesinin yansıyacağı bir modelin olması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
BDP Muş Milletvekili Sakık: Sıfır barajlı seçim sistemini hep savunduk

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, dar bölge seçim sistemiyle ilgili Parlamento'da halkın iradesinin yansıyacağı bir modelin olması gerektiğini söyledi. Sıfır barajlı seçim sistemini hep savunduklarını belirten Sakık, mevcut sistemin 12 Eylül’ün ürünü olduğunu ifade ederek AK Parti’yi bu konuda diğer partilerle daha çok diyalog ve müzakere yapmaya davet etti.

Meclis bahçesinde faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin aileleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Sakık, ailelerin taleplerinin çok net olduğunu ifade etti. BDP grubu olarak bu hafta faili meçhuller ile ilgili Meclis Araştırma önergesini tekrar genel kurula indireceklerini dile getiren Sakık, bu konuda ailelerin taleplerini Parlamentoda seslendireceklerini vurguladı. Sakık, şöyle devam etti: ''AK Parti’nin kalıcı bir barış için geçmişle yüzleşme adına kendi içinde bulunan o dönem valilik yapmış, farklı görevlerde bulunmuş insanları da vicdana davet ederek kimler adına ne yapıldı, ne edildi bunları çıkıp kamuoyu ile paylaşmalılar. Ne yazık ki bu ülkede yönetici konumunda olan birçok aktör sanki siyasal bilgiler fakültesinden mezun olurken bir de yalan dersi ve bu halka düşmanlık dersini orda görmüşler. Çünkü hep söyledikleri yalan, kendileri de çok açık net olarak biliyorlar ki Urfa gibi bir yerde eğer valilik yapıyorsanız ve o ilde 35 insan yaşamını yitiriyorsa ve o insanlar gündüz ortası Urfa’da katlediliyorsa, failleri bulunmuyorsa ve biz bunların faillerini biliyoruz. O dönem orda görev yapmış JİTEM, MİT, Vali, kim Emniyet Müdürü bir bütün olarak bu işten sorumlusunuz. Kaçamazsınız. Ama bu halkımız sizi bağışlamaya hazır. Yeter ki çıkın ‘evet o dönem kirli bir dönemdi, böyle cinayetler işlenmişti ama barış adına bizim üzerimize düşen sorumluluk da budur.’ Bunla ilgili bir adım atılırsa emin olun bir barış iklimini daha kalıcı bir barış haline dönüştürebiliriz.''

6 Aralık 1993 yılında gözaltında hayatını kaybeden Hüseyin Taşkaya’nın kızı Serpil Taşkaya, henüz 7 yaşındayken babasının Siverek’te gündüz saat 12.00 sıralarında eve baskın yapılarak, ihbar var denerek aynı gün onlarca kişiyle birlikte gözaltına alındığını ifade etti. Babasının faillerinin ortaya çıkarılmasını istedi.

Muhsin Melik’in eşi ise 1994 yılında karanlık güçler tarafından katledildiğini söyledi. Şanlıurfa’da şehir merkezinde güpegündüz sabah saat 9.00’da evinden çıkıp işyerine gittiğini ve işyerinin evine üç bina uzaklıkta olduğuna dikkat çekti. İşyerinin bulunduğu binaya girerken çarpaz ateşe tutulduğunu belirterek şoförün olay yerinde eşinin de hastaneye kaldırıldığını ve orada kurtarılamadığını ifade etti.

''BU ÜLKEDE HİÇBİR ZAMAN EŞİT KOŞULLARDA SEÇİMLERE KATILMADIK''

Gündeme ilişkin soruları da cevaplayan Sakık, dar bölge seçim sistemiyle ilgili yetkili kurullarda konuşulacağını ifade etti. Ama AK Parti’nin burda da sayısal çoğunluğuna dayanarak kendisine uygun bir yol yöntemi, bir baraj sistemini uygulamaması gerektiğini kaydetti. Parlamentoda halkın iradesinin yansıyacağı bir modelin olması gerektiğini savunduklarını anlatan Sırrı Sakık, sıfır barajlı seçim sistemini hep savunduklarını söyledi. Mevcut sistemin 12 Eylül’ün ürünü olduğunu dile getiren Sakık, sürekli bunların önlerinde tutulduğunu ve diğer partilerin nemalandığını kaydetti. AK Parti’yi bu konuda diğer partilerle daha çok diyalog ve müzakere yapmaya davet etti.

Bu ülkede hiçbir zaman eşit koşullarda seçimlere katılmadıklarını belirten Sakık, 30 Mart seçimlerinde bile iktidar partisi ile diğer partilerin devletin tüm imkanlarını kullandığını hatırlattı. Faili meçhullerin mağdurları oldukları gibi siyasetin de mağdurları olduklarını vurguladı ve siyasetin zaten bunun üzerine dizayn edildiğini kaydetti. Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarında bir şeffaflığın egemen olması gerektiğinin altını çizen Sakık, kafalarında soru işaretleri bulunduğunu ve biran önce yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

''ARAMIZDA KARDEŞLİK HUKUKU VAR, BİRBİRİMİZİ ELEŞTİREBİLİRİZ''

Aday gösterme konusunda yetkili kurulların bir çalışma yaptığını ve konuya ilişkin kamuoyunun bilgilendirileceğini belirtti. MİT'ten özür dilemesinin ardından Pervin Buldan ile başlayan tartışmanın sorulması üzerine ise Sakık, "Aramızda bir kardeşlik hukuku var. Birbirimizi eleştirebiliriz, zaman zaman bu konuda uyarabiliriz. Eminim ki o günkü tartışmada Pervin hanımın yanlış bir anlamadan dolayı cevabı olmuştu. Zaten genel kurulda da bir açıklama yaptık. Benim niyetimin ne olduğunu bütün kamuoyu biliyor. Bu cinayetler geçmişten bugüne kadar içinde MİT’in JİTEM’in, içinde köy korucularının olduğu yani gladyonun olduğu bir cinayet şebekesinden bahsediyoruz. Bu faili meçhul cinayetler, Roboski bir bütün olarak bu birimler tarafından. Oslo'da İmralı'da görüşmeler niye yapılıyor? Bütün eleştiriler budur. Biz de bu süreçte bu barış görüşmelerine katkı sunan her aktöre teşekkür ettik." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar