BDP, hükümete Google'dan içerik kaldırmayı sordu

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, hükümet yetkilileri ve kurumlarının, Google ve benzeri uluslararası şirketlere içerik kaldırılması talebinde bulunurken, dikkate aldıkları kriterlerin neler olduğunu sordu.

Google Haberlere Abone ol
BDP, hükümete Google'dan içerik kaldırmayı sordu

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, hükümet yetkilileri ve kurumlarının, Google ve benzeri uluslararası şirketlere içerik kaldırılması talebinde bulunurken, dikkate aldıkları kriterlerin neler olduğunu sordu.

Google'ın resmi internet sitesinde yayınlanan 2013'ün ilk dönemine dair Şeffaflık Raporu'na göre, Türkiye'nin içerik kaldırılması talebiyle yaptığı isteklerde büyük bir artış söz konusu olduğuna dikkat çeken Ayla Akat Ata; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

"GOOGLE’A EN FAZLA BAŞVURU TÜRKİYE’DEN"

BDP milletvekili Ata, rapora göre, ülkelerin resmi makamlarından Google'a yapılan toplam başvuru sayısı 3 bin 846 iken bunların bin 673 tanesinin yalnızca Türkiye'ye ait olduğunu belirterek, “Buradaki en dikkat çekici nokta, önceki altı aylık döneme göre Türkiye'den gelen taleplerde 10 kat artış olmasıdır. Bununla beraber tüm ülkeler arasında Türkiye, Google'dan en çok talepte bulunmuş ülkedir.” dedi.

"SİYASETÇİLERLE İLGİLİ BİLGİLERİN KALDIRILMASI İSTENİYOR"

Raporda ayrıca, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan (TİB) Google'a yapılan taleplerin bir kısmının 5816 nolu Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'un ihlal edildiği gerekçesiyle yapıldığının belirtildiğine işaret eden Ata, şunları dile getirdi:

“Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından basın ve ifade özgürlüklerinin ihlali anlamına geldiği ifade edilen 5816 nolu kanunun ihlal edildiği gerekçesi daha önce de internet sitelerinde ve sosyal medyadaki pek çok içeriğin kaldırılması için kullanılmıştır. Şeffaflık Raporu'ndaki verilere göre, Türkiye'nin resmi makamlarınca en fazla içerik kaldırma talebinde bulunulan konular arasında hakaret, hükümet eleştirisi, milli güvenlik ve dine yönelik aşağılama yer almaktadır. Raporda, Türkiye'den gelen taleplerle ilgili önemli noktalar da listelendirilmiştir. Bunlardan ilki, Türkiye mahkemelerinden gelen siyasetçilerle ilgili bilgi içeren her türlü arama sonucunun kaldırılması yönündedir. Diğer bir nokta, hükümete bağlı bir kurumdan gelen taleple ilgilidir. Rapora göre, bu talepte ‘Kürt siyasi partisi ve Kürt aktivistlerle ilgili bir blogun yayından kaldırılması ve Kürdistan haritasının yer aldığı bir profilin kapatılması’ istenmiştir. Sosyal paylaşım sitelerine yönelik sansürün artması vatandaşların ifade özgürlüğünü ve bilgiye erişim haklarına bir saldırı niteliği taşıması açısından oldukça endişe vericidir.”

KONULAR VE KALDIRILMA GEREKÇELERİ

BDP’li Ata, Bakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti: “İlgili raporda geçen 'İçeriğin kaldırılması için Türk yetkililerden bin 673 talep aldık' ifadesinde bahsedilen yetkililer kimlerdir? Bu yetkililer hangi kurumlarda çalışmaktadır? İlgili yetkililer hangi onay mekanizmalarından geçtikten sonra Google'a başvurmuştur? 2013 yılı boyunca Google, Facebook, Twitter, Youtube gibi internet şirketlerine içerik kaldırma talebiyle yapılan başvuruların konularına ve gerekçelerine göre dağılımı nedir? Google'a yapılan içerik kaldırma taleplerinin kapsamı ve içeriği nedir? Hükümet Google’dan tam olarak ne istemiştir? İlgili raporda geçen 'Bir hükümet kurumundan Kürt partisi ve Kürt aktivistler hakkında bir blog sayfasını ve Kürdistan haritasını profil resmi yapan bir Google+ sayfasını kaldırmamız için iki talep aldık' ifadesindeki hükümet kurumu hangisidir? Hangi yasal dayanakla böyle bir talepte bulunulmuştur? Söz konusu parti hangi partidir? Hükümet içinde bahsi geçen 'Kürt partisi' ve Kürt aktivistlere dair internet paylaşımlarının yasaklanması için bir politika belirlenmiş midir? Bu konuda alınmış bir karar var mıdır? Karar yok ise bu yasaklama ve sansür politikaları kişi ve kurumların keyfi aldığı kararlara bağlı mı yürütülmektedir? Hükümet yetkilileri ve kurumlarının, Google ve benzeri uluslararası şirketlere içerik kaldırılması talebinde bulunurken dikkate aldıkları kriterler nelerdir?”


CİHAN

Yorumlar