Baykal, Erdoğan'la görüşmesini anlattı

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 2003 yılında yaptığı görüşmeyle ilgili konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Baykal, Erdoğan'la görüşmesini anlattı

Deniz Baykal, matbuat toplantısını peşinden gazetecilerle sohbet etti.

Bu sohbet esnasında Baykal, Recep Tayyip Erdoğan’la, kendisinin cumhurbaşkanı olması karşısında politik yasağının kaldırılması için pazarlık ettiği iddiasının bundan sonra bir efsane durumuna geldiğini söyledi. Efsanenin "Boğaz’da Deniz Baykal’la Tayyip Erdoğan buluştu. Kimsenin haberi yoktu. Pazarlık ettiler, Deniz Baykal’a cumhurbaşkanlığını Öneri etti Tayyip Bey. Deniz Baykal da ona dedi ki, ’Tamam dost ben de senin milletvekilliği ve başbakanlık yöntemini açacağım.’ ’Tamam mı, anlaştık mı’ dedik, lüferleri de yedik" diye ağızdan ağıza yayıldığını belirten Baykal, "Evet, gerçekten kimsenin haberi yoktu ve buluştuk" diyerek o gün masada konuşulanları anlattı.

TARİH 2003 ŞUBAT’IN SON HAFTASI

Kendisine bir gazetecinin o günün Zülfü Livaneli sebebi ile kaleme alındığını söylemesi üstüne "Kuranı Kerim’de yazıyor değil ya. Zülfü’den öğrenme, benden öğren" diyen Baykal, bu belde efsanesinin, bu yönde oluşan bir kanaatin yıllar arasında kendisine yönelik "Sen değil misin Tayyip’in önünü açan?" ithamına dönüştüğünü belirten Baykal, şöyle konuştu:

"Orada bir buluşma var. Onlara yakın bir gazetecinin bana ’Sizinle görüşmek istiyor’ demesi üstüne bu görüşme gerçekleşti. Bu buluşma Tayyip Bey’in talebi üstüne olmuştur. İktidar partisinin umumi başkanı. Seçimi kazanmış, görüşmek isteyecek. ’Özel, kimseler duymadan görüşelim’ diyecek ben ’Hayır görüşmem diyeceğim.’ Yok öyle bir şey. Çok bitkisel şekilde ’elbette’ dedik. Ben memleket dışındaydım. Havaalanından bir dost beni alıp onların söylediği bir yere götürüp orada bırakacaktı. Sonra da beni oradan alıp art bırakacaklardı. Gittik, kafa başa oturduk ve dediğim bunun şeklinde lüferimizi yedik. İçeriğiyle ilgili bir şeyler söyleyeyim size. Tek sözcük bile Tayyip Bey’in milletvekilliği, hukuku hakkında, başbakanlığı konusu için konuşmadık. Bu iş zaten bitmişti. Yani o buluşma bulunduğu zaman, tarih itibarıyla, bu konuşma Şubat’ın son haftasında oldu. 2003 Şubat ayının son haftası oldu. Tarihi 21 yahut 22 Şubat 2003. Anayasa değişikliği ise fazla aşırı daha öncedendi. 2002’nin sonu yahut 2003’ün Ocak ayında oldu. Bunu tarihleriyle çıkardım lakin kimse onlarla meşgul değil. Hikaye salçası gayet alaka çekici. Herkes inanmış ve inanmaya devam ediyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politik yasağının o masanın konusu zaten olamayacağını belirten Baykal, "Konuşulsaydı Tayyip Bey, ’Çok teşekkür ederiz. Sizin katkınız da oldu’ problemi lakin hiç öyle bir şey söylemedi. Ya da o bunu açmadığı durumda ben, ’Hadi iyisin yine, senin işini de hallettik’ derdim. Ama ben de böyle bir şey söylemedim" dedi.

BULUŞMADA TEZKERE KONUŞULDU

Buluşmada gelmekte bulunan 1 Mart Tezkeresi’nin konuşulduğunu belirten Baykal, o güne dair şunları anlattı:

"1 Mart’a bir hafta var. Kampanya açmışız, fazla aşırı iri bir savaş veriliyor. Onu anlatıyoruz. O da, ’N’olur 1 Mart işi. Bu kararı alırsak Amerika ne ölçüde karşı çıkar. O rahatsızlık bize ne bunun şeklinde olumsuzluklar yaratır. Ne yapabiliriz. Bir dayanışma içine girebilir miyiz?’ bunun şeklinde şeyler. 2B işi bile konuşuldu orada. Türkiye’nin mali, maddi fon arayışı çerçevesinde neler yapılabilir falan. 1 Mart tezkeresi konuşuldu, Kıbrıs konusu konuşuldu. Hiçbir şekilde, bırak benim cumhurbaşkanlığı pazarlığımı, baştan aşağı yalan dolandır. O konu için ben hiç bir biçimde direk veya dolaylı Tayyip Bey ile AKP ile yahut onların hesabına öteki birisiyle herhangi bir münasebet bile kurmadım. Bırak müzakereyi, münasebet bile kurmadım. Tamamen kendi analizim, kendi değerlendirmem sonucunda o konu için o kararı aldım. Partim de fazla aşırı mesut olmadı, böyle bir karar alındığı için. Ama kararlılıkla ben bunu götürdüm."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar