Baykal: 13 Mayıs 'can güvenliği günü' olsun

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "13 Mayıs maden işçisinin 'can güvenliği günü' olarak yasal bir düzenlemeye kavuşturmalıyız. Her 13 Mayıs'ta maden işinde çalışan insanlarımızın can güvenliğini sorgulamalıyız." dedi. Türkiye...

Google Haberlere Abone ol
Baykal: 13 Mayıs 'can güvenliği günü' olsun

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "13 Mayıs maden işçisinin 'can güvenliği günü' olarak yasal bir düzenlemeye kavuşturmalıyız. Her 13 Mayıs'ta maden işinde çalışan insanlarımızın can güvenliğini sorgulamalıyız." dedi.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ELİ Müessese Müdürlüğü Eynez Yeraltı Kontrol Şube Müdürlüğü'nde açıklama yapan Baykal, "Facia dolayısıyla çok şey söyleniyor. 2 büyük yanlıştan uzak durmalıyız. Bu olayları günlük sıcak siyasi hayatın bir parçası haline dönüştürmek ve birbirini suçlamak için burada yaşanan acılardan yola çıkarak bir bakımdan değerlendirmeye yönelmek. Hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu bir milli faciadır. Bunun sıcak bir siyasi kavganın bir parçası haline dönüştürülmesi çok yanlıştır. Bu tuzağa düşmemek lazım. Herkes bu özen içinde davranıyor." diye konuştu.

Baykal, şöyle devam etti: "Bu olaylar karşısında 'ne yapalım, Allah'ın takdiri, kader, bir facia yaşandı, bu bir iş güvenliği meselesidir, yer altında maden çıkarma faaliyeti fıtratı gereği riskli bir iştir, bu işe girenlerin böyle bir şeyle karşılaşması doğaldır' diyerek yaşanmış olan bu faciayı 'kaderin bir icabı, takdir-i ilahi, bir imtihan' gibi anlamamızı istemek; ikinci temel yanlış budur. Nerede hata vardır araştırmaktan vazgeçmemeliyiz. Şimdi buna ihtiyaç var. Bu olay bize pek çok ders vermelidir."

Madenlerle ilgili yönetmeliklerde ve düzenlemelerde eksikler olduğunu vurgulayan Baykal, "Dünya ne gibi önlemler alıyor da 30 yıldır can kaybı olmuyor. Bunu fırsat olarak değerlendirmeliyiz." dedi.

Baykal, bir öneride de bulunarak "13 Mayıs maden işçisinin 'can güvenliği günü' olarak yasal bir düzenlemeye kavuşturmalıyız. Her 13 Mayıs'ta maden işinde çalışan insanlarımızın can güvenliğini sorgulamalıyız." ifadelerini kullandı.

Yurt genelindeki eylemlere ve tepkilere de değinen Baykal, toplumun tepkisinin yeni bir arayış için vesile yapılması gerektiğini vurguladı. CİHAN

Yorumlar