Başbakanın ‘toplu açılış’ adıyla seçim mitingi yapmasına araştırma istendi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, hükümetin toplu açılış veya benzer adlar altında gerçekleştirdiği faaliyetlerin araştırılması, kamu imkanlarının siyasi çalışmalar için kullanılmasını engellemek ve adaletli bir siyasi rekabet ortamı oluşturu.

Google Haberlere Abone ol
Başbakanın ‘toplu açılış’ adıyla seçim mitingi yapmasına araştırma istendi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, hükümetin toplu açılış veya benzer adlar altında gerçekleştirdiği faaliyetlerin araştırılması, kamu imkanlarının siyasi çalışmalar için kullanılmasını engellemek ve adaletli bir siyasi rekabet ortamı oluşturulması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını teklif etti.

Tanrıkulu, araştırmaya gerekçe olarak, Başbakan tarafından gerçekleştirilen toplu açılış törenlerinin, kamu imkânları ve mülki idare amirlerinin seferber edildiği AK Parti’nin seçim mitinglerine dönüştürülmesini gösterdi. Kamu hizmetleri ve kamu yatırımlarının halkla birlikte açılışların yapılmasının idari makamların doğal ve sıradan bir faaliyeti olduğuna işaret eden Tanrıkulu, “Ancak AKP döneminde gerçekleştirilen toplu açılış törenleri, proje sayılarının abartılarak verilmesi, basit boya/tadilat işlerinin yatırım diye sunulması, daha önce açılan veya kullanılmakta olan tesislerin tekrar açılması, tamamlanmamış yatırımların bitmiş gibi sunulması nedeniyle kamuoyunu aldatmaya dönük bir nitelik taşımaktadır. Kamu idarecilerinin bu siyasi gösterilere alet edilmesi ise başka bir etik dışı durum olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

"BASİT İŞLER BÜYÜK KAMU YATIRIMI GİBİ GÖSTERİLİYOR"

CHP’li Tanrıkulu, Başbakan'ın toplu açılışlarında, istinat duvarı yapımı, boya-badana tadilat işleri, mezarlık duvarı, içme suyu depolarının bakım ve onarımı gibi basit işlerin, büyük kamu yatırımlarıymış gibi sunulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Diyarbakır’da yapılan toplu açılış töreninde Başbakan’ın söylemi ile bin 318 tesis açılmıştır. Bu tesisler içinde asfalt çalışmaları dahi tesis olarak gösterilmektedir. Yol asfaltlama faaliyetini tesis açılışı olarak lanse eden hükümet halkı yanıltmaktadır. Diyarbakır’daki toplu açılış töreninde belirtilen “Hilar Mağaraları yol ve çevre düzenlemesi” ise 2010 yılında tamamlanmıştır. Toplu açılışı yapılan tesislerin arasında ayrıca 17 ayrı proje halinde 174 kişiye "basınçlı sulama sistemi hibe desteği", trafo merkezi açılışı, sera, damızlık sığır, koyun yetiştiriciliği projesi, işletmelere "KOBİ ve faiz desteği" de bulunuyor. Vatandaşın kutsal vergileri ile yapılan toplu açılış törenlerini seçim mitingine dönüştüren AKP hükümeti, bu yetmezmiş gibi birkaç rutin uygulamayı tesis gibi göstermektedir."

"SİYASİ PARTİLERE YARDIMI"

Devlet tarafından siyasi partilere, siyasi çalışmalarını yerine getirebilsinler diye her yıl milyonlarca lira yardım verildiğini hatırlatan Tanrıkulu, "Başbakan ve partisi, siyasi çalışmalarında ve özellikle mitingleri bu parayı kullanarak gerçekleştirmek yerine, toplu açılış adı altında yine milletin sırtına yüklemektedir. Dolayısıyla çiftçinin kullandığı mazottan alınan ÖTV, asgari ücretliden alınan vergi, dolaylı olarak AKP’nin siyasi çalışmalarını, seçim propagandalarını finanse etmek için kullanılmış olmaktadır.” diye konuştu.

"KAMU İDARECİLERİ AKP’Lİ GİBİ DAVRANIYOR"

Öte yandan, sanki AK Parti il ve ilçe yöneticisiymiş gibi davranan kamu idarecilerinin de bu toplu açılış törenlerini hukuk dışı hale getiren başka bir unsur olduğunu söyleyen Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Kamu kaynaklarının AKP’nin siyasi faaliyetleri için kullanılması yetmiyormuş gibi kamu görevlileri de neredeyse afiş asmaya varıncaya kadar seferber olmaktadır. Kamu kurumları ve belediyelere ait resmi hizmet araçlarının mitinglerde görevlendirilmesi, kamu personellerine resmi yazılar gönderilerek aileleri ile birlikte mitinglere katılmalarının istenmesi, belediyelere ait toplu taşıma araçları ile miting alanlarına insanların ücretsiz taşınması, devlet kaynaklarının AKP iktidarı tarafından nasıl kullanıldığının somut örnekleridir. Oysa kamu etik ilkelerine göre, kamu görevlileri gerçek veya tüzel kişilere öncelikli, ayrıcalıklı, taraflı ve eşitlik ilkesine aykırı muamele ve uygulama yapamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef alan bir davranışta bulunamazlar.

Son olarak Başbakan’ın Muğla ve Fethiye’de gerçekleştirdiği sözde toplu açılış törenleri AKP’nin belediye başkan adayını tanıtma toplantısına dönüşmüş, gerek bu törenlerin tüm masraflarının halkın cebinden çıkmasıyla etik dışı bu uygulamanın açık bir kanıtını olmuştur. Toplu açılış törenleri ile seçim mitingleri yapılması ve toplu açılışlarda açılan ya da açıldığı iddia edilen tesislerin akıbeti için Meclis Araştırması açılmasını elzemdir.”

CİHAN

Yorumlar