Başbakan'dan ABD'de önemli izahatlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ban Ki Mun ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan'dan ABD'de önemli izahatlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dolardaki yükselişle ilgili "Bütün kurumlarımız gereken tedbirleri almaktadır. Hükümet şekilde buyruk verdik" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

İLK BİZ TERÖR ÖRGÜTÜ DEDİK
 
Irak'taki bütün taraflarla işbirliğimiz sürüyor. Türkiye'nin konumu belli. Kıbrıslı Rumlar müzakere masasına art dönmeli. Türkiye'nin nasıl bir yardım yaptığını insani hal ile alakalı neler yapıldığı ortadadır. Uluslararası terör ile alakalı bizim pozisyonumuz çok aşırı açıktır. Türkiye zaten terörden çekmiş bir ülkedir. Türkiye DEAŞ'ı 2013'te terör örgütü şekilde gören ve kabul eden ilk ülkedir. Biz hiçbir süre terör örgütlerinin sınırımıza yaklaşmasına müsade etmemişizdir. Suriye ile Irak dediğimizde Türkiye'nin çok aşırı iri bir hudut hattını oluşturmaktadır ve orada herhangi bir otorite yok. New York'ta oturarak hali oradan değerlendirmek, Türkiye'nin sınırları ile alakalı yorum yapmak kolaydır amadurumu yansıtmamaktadır. 
 
İstihbarat raporlarına ihtiyacımız var. Bu grupların hareketliliği bulunan kimi devletler varsa bu onları hudut dışı edebilmek için istihbarata ihtiyacımız var. Biz istihbarat aldığımızda öteki ülkelerden bu her süre için ortak çalışmamızı kolaylaştırmaktadır. Bizim beklediğimiz daha çok işbirliği ve empati kurmak. 
 
REJİM HERŞEYİ MEŞRU GÖRÜYOR
 
BMGK'nın esasında Suriye kriziyle alakalı bir açık stratejisi yok. Aynı sürede düzen tarafında işlenen kimyasal silah suçları ile ilgili de bir yaptırımları yok. A planı nedir ki burada bırakın B planını. Suriye rejimi öylesine bir yaklaşıma sahip ki DEAŞ ile savaş ettikleri için her şeyi mübah sayabiliyorlar. Sığınmacıların hareketlerini göz önünde bulundurmuyorlar. Halep'e saldırmaya devam ediyorlar. Bütün devletler DEAŞ'a karşı savaş etmekte. Bizim de şöyle bir kaygımız var. Belki yüzbinlerce mülteci Türkiye'ye yaklaşacak. Ama BM'nin sorumluluğudur bunu engellemek hem Halep'te hem Suriye'de.
 
ASKERİ DARBEYİ ASLA KABUL EDEMEYİZ
 
Mısır esasında bölgedeki istikrarın omurgasıdır. Gerçekten çok aşırı iri uygarlık geçmişi vardır, Mısır halkı da Türk halkının tarihi dostudur. Ben 1988'de doktora tezimi yazarken bulundum orada. Mısır kültürünün ne kadar derin olduğunu, Mısır halkının ne kadar onurlu bir kamu olduğunu da biliyorum. Mısır yapılmaksızın kapsamlı bir istikrar olmamakta bölgede. Biz de hükümetimiz zamanında Mısır ile çok aşırı iyi birliktelikler kurmaya çalıştık ama ilkesel şekilde politikalarımız var. Biz hiçbir süre askeri darbeyi kabul etmiyoruz ki hele bir seçilmiş cumhurbaşkanına karşı. Seçilmiş bir ülke başkanı bugün Mısır'da hapistedir. Binlerce hükümlü vardır. Bunların tutuklanma nedeni de askeri darbeye muhalefet. Bizim Mısır'la ilişkilerimiz bunun dışında gerçekten çok aşırı güzel. Siyasi problemlerin Mısır halkı nedeni ile çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. 
  
REJİM ATEŞKESE SAYGI DUYMADI
 
Biraz evvela gerçekte öteki soruya, Suriye'deki ve Halep'teki durumla ilgili çok aşırı açık ve net bir stratejisi olmadı. Geçici ateşkesler oldu ama düzen hiçbir süre buna saygı göstermedi, sözünde durmadı. Nitekim Halep'te de iyi düşünce çabaları karşısında düzen saldırılara devam etti. Suriye muhalefeti de çatışmaların durması Şam'da, Hama'da, Humus'ta Dara'daki kişilerin geleceği yönünde bir şey anlatım etmiyor. Çok daha kapsamlı çabalara gereksinim var. Biz kalıcı barışın önünü ateşkesler açılacaksa biz her çeşitli yardıma hazırız.
 
TÜRKİYE'NİN HAKKI OLAN BİR OPERASYONDUR
 
Türkiye'nin Şah Fırat operasyonu ile ilgili biz BM'yi bilgilendirmiştik. Şah Fırat'ın bulunduğu topraklar Türk topraklarıdır. Bu türbenin noktayı 3 defa değiştirilmiştir. Bu operasyon BM'de kayda geçmiştir. Herhagni bir menfi ifadesi de bulunmadığı bu şeklinde Türkiye kendi şartlarını kullandığı için de BM kayıtlarına bu biçimde geçmiş oldu.
 
GEREKLİ TEDBİRLERİMİZİ ALMIŞ DURUMDAYIZ
 
New York ziyaretim önceden planlanan bir ziyaretti. Kasım Aralık aylarında çok aşırı kapsamlı bir 25 dönüşüm programını ilan ettik. Bu G-20 projesinde açıklanan en kapsamlı projeydi. Ziyaretimizin temel nedeni bu dönüşüm programları ve Türkiye'deki ekonomik strateji ile alakalı uluslararası yatırımcıları bilgilendirmekti.
 
Doların yükselmesi ise dünya nakit birimleri karşısında yükselmesiyle ilgili bir husustur. Sadece Türkiye'ye bağlanamaz. Bütün kurumlarımız gereken tedbirleri almaktadır. Her çeşitli Önlem gerektiğinde alınır. Ama bunun dünyadaki umumi bir dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması bulunduğu bilinmeli. Esas itibari ile bütün dünyayı etkisi altına sektör bir dalgalanma söz konusu. Türkiye şekilde da hükümet şekilde bütün buyrukları verdik gereken tedbirler alınmıştır.
 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar