Başbakan’a İsviçre bankaları ve ‘varlık barışı’ sorusu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan’a kendisi ve yakınlarının İsviçre bankalarında mal varlığının ya da hesabının bulunmadığına dair resmi mercilerden belge temin etme yoluna neden gitmediğini sordu.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan’a İsviçre bankaları ve ‘varlık barışı’ sorusu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan’a kendisi ve yakınlarının İsviçre bankalarında mal varlığının ya da hesabının bulunmadığına dair resmi mercilerden belge temin etme yoluna neden gitmediğini sordu. Kart ayrıca Başbakan’a varlık barışından yararlanmak için yasal başvuru yapıp yapmadığı sorusunu da yönelitti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Atilla Kart, 6 Mart 2014 tarihinde düzenlediği basın toplantısında; Başbakan Erdoğan ve aile bireyleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getirdikten sonra Erdoğan ve 2. dereceye kadar olan kan ve sıhri hısımları ile gelinleri ve damatlarının, kamuoyunda 'Varlık Barışı' adıyla bilinen 6486 sayılı yasadan yararlanmak için, herhangi bir başvuruda bulunup – bulunmadıkları sorularını dile getirdiğini hatırlattı.

    Kart, “Duyarlı ve halka saygı duyan her siyasetçinin kamuoyuna bu türlü iddia ve suçlamalar yansıdığı takdirde, hemen kamuoyunu bilgilendirmesi ve açıklama yapması gerekirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu güne kadar bu konularda hiçbir somut açıklama getirmediği görülmektedir. Bu çerçevede İsviçre’deki bankalarda 8 gizli hesabın bulunduğu yönündeki iddia ve suçlamalara da bugüne kadar bir açıklama getirilmemiştir. Sade bir yurttaş olarak; ülkemin Başbakanı hakkında böylesine ağır bir suçlamanın yapılmasını ve bu suçlamanın karşılıksız bırakılmasını, bu suçlamaya bir açıklık getirilmemesini kabul ve izah etmek mümkün değildir. Bu iddia ve suçlamalara mutlaka bir açıklama getirilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti'nin saygınlığını ihlal eden bu ve benzeri suçlamalara karşı; hesabın olmadığına dair resmi nitelikte bir belgenin temin edilip, kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunluluğu vardır.” dediğini de ifade etti.

    CHP’li Kart, Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
“3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun 19. maddesinde çerçevesi belirtilen şekilde; Recep Tayyip Erdoğan olarak Siz’in ve 2. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarınız ile gelin ve damatlarınızın İsviçre bankalarında herhangi bir şekilde mal varlığının ya da hesabının bulunmadığına dair resmi mercilerden belge temin etme yoluna neden gitmiyorsunuz?
Yine 3628 sayılı yasanın 19. maddesi kapsamında, siz ve 2. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarınız ile gelin ve damatlarınız 29 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe giren ve kamuoyunda Varlık Barışı olarak bilinen 6486 yasadan yararlanmak için yasal başvuruda bulundunuz mu?” CİHAN

Yorumlar