Başbakan Yardımcısı İşler: Türkiye Ortadoğu sınavından başarıyla çıktı

Ortadoğu’da yapılan çalışmaların önemli bir sınav olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, önemli olan bu sınavdan başarıyla çıktıklarını söyledi. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından...

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı İşler: Türkiye Ortadoğu sınavından başarıyla çıktı

Ortadoğu’da yapılan çalışmaların önemli bir sınav olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, önemli olan bu sınavdan başarıyla çıktıklarını söyledi.

Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından ‘Süreklilik ve Değişim içerisinde Ortadoğu’ adı altında 1. Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu düzenledi. 20 ülkeden konukların misafir edildiği sempozyum Mavi Salon’da gerçekleşti.

Türkiye olarak Ortadoğu’da yaşanan sınavdan başarıyla çıktıklarını düşündüklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı İşler, “Elbette ki bazı acıların yaşanmasını engelleyemedik. Bunu ifade etmekte fayda görüyorum. Ama her şeyi engellemek bizim yetkimiz ve kabiliyetimiz dışındadır. Ama en azından bu acılar yaşanmasın diye çabalar sarf ettik ortaya politikalar koyduk. İkiyüzlü ve çifte standart bir çıkar dünyasının hakim olduğu uluslararası ilişkilerde acılar da yaşanmaktadır. Biz bu coğrafyada yaşayan halkların vicdanı olmaya ve sesi olmaya gayret ettik. Onların taleplerini gerçekleştirmek için elimizden gelen gayretti ortaya koyduk.” dedi.

Ortadoğu’da 20. yüzyılda çok acılar yaşandığını açıklayan İşler, “21. yüzyılda çok acılar yaşanmaması için gayret sarf ettik. Ülkelerin rejimlerine bakmaksızın ve bir ayrıma gitmeksizin komşularımızla ilişkilerimizi gerçekleştirdik. Bu olaylar olduğu zaman düzelmesi ve gözyaşı akmaması için gereken gayretti gösterdik. Ama maalesef değişimi, tarihi okuyamayanlar ve tarihten ders alamayanlar, bizim tavsiyelerimize kulaklarını kapattılar. Maalesef acılar yaşandı ve 3 yıldır Suriye’de yaşanıyor.” diye konuştu.

Ülkenin tarihi geçmişi ve coğrafi konumu sebebiyle Ortadoğu ülkeleriyle yakın ilişki ağı içerisinde bulunduğunu açıklayan Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Ekrem Yıldız, “ Medeniyet tarihinin belki de en zengin bir alanı olan Ortadoğu coğrafyası içerisinde ülkemizin konumunu doğru bir şekilde değerlendirmesi ve tarihi olayları, siyasi gelişmeleri akademik bir ortamda tartışılmasını sağlamak amacıyla sempozyumu düzenledik.” şeklinde konuştu.

Dünya gündemini her geçen gün daha fazla oranda meşgul eden Ortadoğu ülkelerinin karşılaştıkları problemleri, bu ülkelerden gelen veya diğer ülkelerden gelen entelektüel ve akademisyenler bu sempozyumda karşılıklı olarak tanışma fırsatı bulduğunu belirten Yıldız, “Ayrıca düzenlenen bu kongre bu konuda uzmanlaşan yerli ve yabancı akademisyenleri bir araya getirerek Türkiye’yi ile Kırıkkale’yi uluslararası bir organizasyon aracılığı ile tanıtma fırsatı oluşturuldu.” dedi.

Sempozyum için 'Süreklilik ve Değişim içerisinde Orta Doğu' alt başlıklı bir tema belirlendi. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Şamil Öcal ve ABD Duke Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ebrahim Moosa, ‘Arap Baharı sonrasında Müslüman, siyasi, teolojik, ahlaki olanın yeniden inşası’ adlı bir konferans verdi. CİHAN

Yorumlar