Başbakan Yardımcısı İşler: Mısır'daki darbeye tek Türkiye'nin sesi çıktı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 74. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılarak açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı İşler: Mısır'daki darbeye tek Türkiye'nin sesi çıktı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 74. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiyor. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, gündem dışı konuşmalara cevap verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıyı kınayan İşler, "Bu tür saldırılar inşallah bu çatı altında bir daha tekerrür etmemesini temenni ediyorum." dedi.

Kırım bölgesinin Rusya'ya iltihak kararı aldığını hatırlatan İşler, bu sorunun ortaya çıkmasından bugüne kadar, Türkiye Cumhuriyeti olarak diplomasi alanında yapılması gereken her ne varsa yapıldığını savundu. "Sorunu uluslararası boyutlara da taşıdık ve konjonktürün el verdiği ölçüde de bu sorunda özellikle Kırım'daki Tatar kardeşlerimizin zarar görmemesi için gayret ediyoruz." diyen İşler, "Bildiğiniz gibi, Rusya'yla da son derece iyi ilişkilerimiz var. Şu an, bu mevcut durumda da biz oradaki, Kırım'daki Tatar kardeşlerimizin haklarını korumak ve savunmak için her türlü gayreti şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da göstereceğiz." diye konuştu.

3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır'da bir darbe yaşandığını dile getiren İşler, dünyada tek sesi çıkan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Güçlü bir şekilde darbeyi kınadıklarını, darbecilere karşı bir mücadele başlattıklarını ve uluslararası toplumu bu darbeye karşı çıkmaya, sesini yükseltmeye çağırdıklarını anlatan İşler, ancak uluslararası toplumdan, başta Avrupa Birliği olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nden güçlü bir ses çıkmadığını ifade etti.

"Darbe, belki dil ucuyla işte kınanarak geçiştirildi maalesef." diyen İşler, şöyle devam etti: "Bütün dünya sessiz kalırken o darbeye, dünyada tek bir güçlü ses çıktı, o da Türkiye'den çıktı ve darbeyi şiddetle kınadık. Sayın Başbakanımız yapmış oldukları konuşmalarda ve o zamanki bakanlarımız ve milletvekillerimiz her platformda bu darbeyi şiddetle kınadılar. O gün o onurlu duruşu sergiledik ve bugüne kadar da bu tavrımızı devam ettirdik Fakat, o gün sessiz kalan medeni dünyadan destek alan, cesaret alan darbeciler maalesef geri adım atacakları yerde sürekli ileri adım attılar ve Rabia ve El Nahta meydanlarında binlerce insanı dünyanın gözü önünde katlettiler. O zaman da yine kimsenin sesi çıkmadı. Yine en gür ses, en gür seda bizden çıktı, Türkiye'den çıktı, AK Parti Hükûmeti'nden çıktı, Sayın Başbakanımız'dan çıktı. Maalesef darbeciler sadece öldürmekle yetinmediler, ardından tutuklamalara başladılar. Darbeye maruz kalan Hürriyet ve Adalet Partisi ve Müslüman Kardeşler teşkilatının mensupları sorgusuz sualsiz tutuklandılar ve zindanlara atıldılar. Başta devrik Cumhurbaşkanı olmak üzere üst düzey yöneticilerin hepsi zindanlara atıldı ve göstermelik mahkemelerle, özellikle de yarım saat içerisinde otomatiğe bağlanmış olarak 529 idamın çıkmış olduğu o yargılamayı yine bütün dünya seyretti ama maalesef yine bütün dünya bu idam kararlarına da sessiz kaldı. Yine o zaman da idam kararlarını eleştiren yegâne ses Türkiye'den çıktı, bizden çıktı. Bu idamları da onaylamıyoruz. Bu idamlara karşı da mücadelemizi sürdüreceğiz arkadaşlar. Güzel bir gelişme olarak Mısır-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanımız ve Grup Başkan Vekilimiz Sayın Mahir Ünal bir çalışma başlattı, grup başkan vekilleriyle de görüşüyorlar. Bu konuda, Mısır'daki idam kararlarını eleştiren, kınayan bir ortak deklarasyon için çaba başlattılar. Umarım, inşallah bu çaba sonuçlanır ve bu konuda ortak bir deklarasyon yayınlanır. Bu da şu anlama gelecektir: Geçmişte darbelerden çok çekmiş, birkaç kez darbeye maruz kalmış, darbe dolayısıyla kapısına kilit vurulmuş Parlamento'nun sesinin gür çıkması, ortak bir sesle bütün dünyaya seslenmesi ve bu haksız idam kararlarını kınaması, doğrusu, Parlamentomuz için, Türkiye Cumhuriyeti için, demokrasimiz için bir onur kaynağı, bir şeref kaynağı, bir gurur kaynağı olacaktır, diyorum. Bu çabanın başarıyla sonuçlanmasını temenni ediyorum."
CİHAN

Yorumlar