Başbakan Yardımcısı İşler: AYM'nin HSYK kararı, bağlayıcıdır

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nda Adalet Bakanı’na tanınan yetkileri, kısmi olarak iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin kararına ilişkin,“ Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme, kendisine yapılan müracaatları değerlendirecekt.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı İşler: AYM'nin HSYK kararı, bağlayıcıdır

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nda Adalet Bakanı’na tanınan yetkileri, kısmi olarak iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin kararına ilişkin,“ Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme, kendisine yapılan müracaatları değerlendirecektir. Bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olmasının zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Anayasa Mahkemesi’nin kararı elbette, bağlayıcıdır. Bu konuda da herhangi bir tereddüt söz konusu değildir.” değerlendirmesini yaptı.

İşler, yerel seçimleri kazanan Kalecik ve Çubuk belediye başkanlarını tebrik amacıyla ziyaret etti. İşler, ziyaretin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

İşler, bir gazetecinin “Anayasa Mahkemesi, Hakimler Savcılar Kurulu’nda Adalet Bakanı’na geniş yetkiler veren yasanın iptaline karar verdi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna; “ Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme, kendisine yapılan müracatları değerlendirecektir. Bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olmasının zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Fakat gerekçeli karar açıklansın, gerekçeleri gördükten sonra elbette daha detaylı açıklamalar yapılacaktır. Anayasa Mahkemesi’nin kararı elbette, bağlayıcıdır. Bu konuda da her hangi bir tereddüt söz konusu değildir.” şeklinde cevap verdi.

“SOMALİ’DEKİ SALDIRI ÇIKAR İLİŞKİSİ OLABİLİR”

İşler, “Somali’de bir Türk firmasına yönelik yapılan bombalı saldırıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da şöyle cevap verdi: “Dün gece yapıldı saldırı. İki kişi yaralandı. Birisinin durumu ağır. Ama gerekli müdahale yapıldı. Dün gece yarısı, Ankara’ya intikal ettiler. Şu an tedavileri sürüyor. Çok ciddi bir yaralanma söz konusu değil. Kardeşlerimiz de inşallah kısa zamanda sağlığına kavuşur. Orası zor bölge. O zor bölgede, görev yapmak kolay değil. İnsanlarımız gerekli tedbirleri aldıktan sonra, hizmete devam ediyorlar. Zaman zaman böyle sıkıntılar oluyor.
Orada bir örgüt var. Umut ederiz ki en kısa zamanda failleri yakalanır. Olayın gerçek yüzü aydınlanır. Bu çıkar bir ilişkisi de olabilir. İş yapan şirketin yaptığı işlerden bazıları rahatsız olabilir. Onu sindirenler de yapabilir. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra, ortaya çıkacak. Bir daha böyle saldırıların olmamasını temenni ediyoruz.”

“1915 OLAYLARINA SENATOLAR KARAR VERECEK MERCİ DEĞİL”

Başka bir gazetecinin, “1915 olaylarına ilişkin tasarı, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edildi. Buna ilişkin ne söylersiniz?” sorusuna da İşler, “ Biz başından beri tarihi meselelerin tarihçilere bırakılmasını savunduk. Parlamentolar, senatolar tarihi konularda karar verecek merciler değildir. Dolayısıyla, 1915 olaylarının tarihçilere bırakılmasını savunduk. Bu konuda, Başbakan’ın Ermenistan yöneticilerine yazdığı mektup vardı. ‘Gelin ortak tarih komisyonu kuralım. Sonuca razıyız.’ dedi. Üçüncü ülkeler açsın. Onların arşivleri de incelensin. Eğer bizim devlet olarak bir hatamız varsa, biz bu sonucu kabul etmeye razıyız. Ama maalesef bu girişime cevap alamadım." diye cevap verdi.

''BÖYLE BİR SOYKIRIM YOKTUR''

İşler, kendisinin de akademisyen olarak, "Böyle bir soykırım söz konusu değildir." dediğini, devlet arşivlerinin açıkladığı belgeler göre, 520 bin Osmanlı tebasının öldürüldüğünü sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar