‘Başbakan Erdoğan’ın Köln ziyaretinin iptali söz konusu değil’

Avrupa Bakanı (AB) ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu gerçekleştireceği Almanya ziyaretinin iptalinin söz konusu olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, Erdoğan’ın Köln’de Türk toplumu ile...

Google Haberlere Abone ol
‘Başbakan Erdoğan’ın Köln ziyaretinin iptali söz konusu değil’

Avrupa Bakanı (AB) ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu gerçekleştireceği Almanya ziyaretinin iptalinin söz konusu olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, Erdoğan’ın Köln’de Türk toplumu ile bir araya gelmesine yönelik Alman kamuoyundaki eleştirileri ise anlayamadıklarını ifade etti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçisi Stefano Manservisi'yi makamında kabul etti. Çavuşoğlu, 24 Mayıs’ta Almanya’nın Köln şehrinde Türk toplumu ile bir araya gelecek olan Başbakan Erdoğan’ın ziyaretine yönelik Alman medyası ve siyasi parti temsilcilerince dile getirilen eleştirileri anlayamadıklarını ifade ederek, ‘‘Ziyaretin iptali söz konusu değil, bildiğim kadarıyla. Bu ziyaret yapılacak.’’ dedi. Erdoğan’ın Almanya ya da diğer Avrupa ülkelerinde ilk kez Türk toplumu ile bir araya gelmediğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, ‘‘Alman medyasının ve bazı siyasetçilerin şimdi buna karşı çıkmasını anlamış de değiliz. Neticede bunlar Alman vatandaşı da olsa Türk kökenli vatandaşlarımız.’’ şeklinde konuştu.

‘SAYIN BAŞBAKAN'IN BU YAKLAŞIMINDAN NİYE RAHATSIZ OLUYORLAR?’

Yurtdışındaki Türk vatandaşların ilk defa yaşadıkları ülkede Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanabileceklerini ifade eden Çavuşoğlu, Başbakan Erdoğan’ın yurtdışındaki soydaşlarla bir araya geldiğinde her zaman pozitif mesajlar verdiğini aktardı. Çavuşoğlu, ‘‘Daha önceki dönemlerde yurtdışındaki vatandaşlarımızın oradaki kazandığı paraları Türkiye’ye göndermeleri isteniyordu. Ama biz şimdi vatandaşlarımıza ‘yaşadığınız ülkelerde yatırım yapın’ diyoruz. Sayın Başbakan'ın bu yaklaşımından niye rahatsız oluyorlar, anlamadık şimdi.’’ dedi. Kendilerini bağlayanın Alman hükümetinin yaptığı açıklama olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ‘‘Onlar da her zaman olduğu gibi Sayın Başbakanımızı memnuniyetle karşılayacaklarını vurgulamışlardır.’’ şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, Alman medyası ve siyasi partilerin eleştirileri için ‘‘Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesindeki bu retorik ve popülizm içindeki söylemini doğru bulmuyoruz, dikkat de almıyoruz’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘SAMİMİ KATKIYI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ’

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in daveti üzerine çarşamba gecesi Kıbrıs'a gidecek olmasını ise Çavuşoğlu, ‘‘Müttefikimiz ABD’nin Kıbrıs sorununa verdiği samimi katkıyı memnuniyetle karşılıyoruz.’’ diyerek Türkiye olarak adada kalıcı bir barış istediklerini anlattı.

‘2014 YILINI AB YILI OLMASI İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ’

2014 yılının ‘AB Yılı’ olması için her türlü çabayı sarf ettiklerinin altını çizen AB Bakanı Çavuşoğlu, somut adımlar atmak istediklerini ifade ederek AB’den de benzer şekilde somut adımlar atması beklediklerini kaydetti.

BÜYÜKELÇİ’DEN ‘SÜREKLİ DİYALOG’ VURGUSU

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçisi Manservisi ise Soma’da yaşanan maden faciasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladığı konuşmasında Türkiye’nin AB üyelik müzakere sürecinde kendisinin anahtar kelime olarak ‘sürekli diyalogu’ seçtiğini anlattı. Muhatapların devamlı ve sağlıklı bir diyalog içinde olması gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Manservisi, işbirliğinin ötesinde dostluk ilişkilerin daha ileri seviyelere taşımak için çalışacağını belirtti.

CİHAN

Yorumlar