Başbakan Erdoğan: İdamın Bangladeş halkına zarar vermemesini arzu ediyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdulkadir Molla'nın idam edilmesine tepki göstererek, "Bu idamın kardeş Bangladeş halkına zarar vermemesini gönülden arzu ediyorum.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Erdoğan: İdamın Bangladeş halkına zarar vermemesini arzu ediyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdulkadir Molla'nın idam edilmesine tepki göstererek, "Bu idamın kardeş Bangladeş halkına zarar vermemesini gönülden arzu ediyorum." dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'daki iki günlük programının startını Gazipaşa'da verdi. Özel uçakla Gazipaşa Havalimanı'na inen Başbakan Erdoğan, havalimanının açılış kurdelesini kestikten sonra Gazipaşalılara hitap etti. Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdulkadir Molla'nın idam edilmesine tepki gösterdi. "Bu idamın kardeş Bangladeş halkına zarar vermemesini gönülden arzu ediyorum." diyen Erdoğan, idamın gerçekleşmemesi için bulundukları girişimlerden bahsetti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve kendisinin idamın durdurulması için mücadele verdiklerini belirten Erdoğan, "Bu insanlar ve idam edilen bu zat, 50 yıllık süreçte hükümette bulundu. Hükümet ortağı oldu. Bunun sonunda bir siyasi kalkıp, idam edilebiliyor. Herhangi bir gerekçe ortaya konulamıyor. Şu anda biz Türkiye olarak böyle bir idam kararının, infazın Bangladeş'in yararına olmayacağını vurguladık. Bangladeş'in iç huzuruna, barışına, fayda getirmeyeceğini vurguladık. Ve idamı durdurmak için, kendilerinden ricada bulunduk. Ne yazık ki, böyle hassas meselelerde, böyle hak ve adalet nazarı gerektiren meselelerde hep susanlar bu defa da sustular. İşlerine geldiğinde idamı bir insanlık suçu olarak gösterenler, söz konusu şehit Abdulkadir Molla olunca susarak onaylamayı tercih ettiler. Biz susmadık, Türkiye olarak. Onaylayanlardan olmadık. Dışişleri bakanımız bunu durdurmak için yoğun çaba harcadı. Cumhurbaşkanımız mektup yazarak idamı durmak için mücadele etti. Bizzat ben perşembe sabah Başbakanı arayarak kaygılarımı ilettim. Endişelerimi ilettim. Maalesef, dünyadan yeterli baskı ve tepki gelmediği için bu infaz gerçekleşti. Bu idamın kardeş Bangladeş halkına zarar vermemesini gönülden arzu ediyorum." diye konuştu. Erdoğan, Bangladeş için dua ettiğini söyledi. Aynı dik duruşu Suriye konusunda da sergilediklerini belirten Erdoğan, bundan dolayı iç ve dışarıdan tehdit ve eleştiriler geldiğini, ana muhalefetin bunun başında olduğunu belirtti.

"TURİZMDE REKOR KIRACAĞIZ"

Başbakan Erdoğan, açılışını yaptığı Gazipaşa Havalimanı hakkında da bilgi verdi. Antalya'da 2 gün boyunca 1 milyar 210 milyon tutarında eser ve hizmetin resmi açılışını yapacaklarını söyledi. İlk olarak açılışını yaptığı Gazipaşa Havalimanı'nın 1994'de temeli atıldığını ancak, tamamlanamadığını belirten Erdoğan, "2006'da yeniden ele aldık, ihaleyi gerçekleştirdik. 2009'da, uçakların ineceği seviyeye getirdik. Bu arada ben de buraya 'inelim, görelim' diye buraya gelişim oldu. Tabi yeterli bulmadık. 500 bin yolcu kapasitesi, 2 kilometre pist uzunluğu ile iç ve dış uçuşların çok yoğun olduğu bir havalimanı... İlk açıldığında manidardır, 5 bin yolcu gelirken, geçen yıl 80 bin, kasım ayı itibariyle 350 bin yolcu bu havalimanını kullandı. Geçen yıl kasım sonunda 854 olan uçak trafiği, bu yıl ilk 11 ayda 2 bin 541'e çıktı. Gazipaşa Havalimanı, dünyada tanınan, bilinen, tercih edilen bir havalimanına dönüştü, dönüşüyor." dedi. Havalimanın mevcutta 3 uçak kapasiteli bir piste sahip olduğunu belirten Erdoğan, bunun 2014 yılı itibariyle 6'ya çıkarmak için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Erdoğan, kapasitesini de bir buçuk milyona, pist uzunluğunu da 2.5 kilometreye çıkaracaklarını söyledi.

Türkiye'nin turizm geçmişine de değinen Erdoğan, 2002'de Türkiye'ye gelen turist sayısının 13 milyon olduğunu, 10 yılda bu rakamın 3 kat artarak 36 milyona çıktığını söyledi. "13-36 bakın nerden nereye geldik." diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "2013 ilk 9 ayda yüzde 10 artarak yükseliş trendini sürdürüyoruz. 2002'de 8.5 milyar dolar olan turizm geliri, geçen yıl 29.3 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 9 ayından turizm geliri bakımdan geçen yılın ilerisine geçtik. İnşallah, 12 aylık rakamlar açıklandığında, hem turist sayısı hem gelir bakımdan geçen yılın da üzerine çıkmış, cumhuriyet tarihimizin yeni bir rekorunu kırmış olacağız. Turizmdeki bu büyük canlanma, bu rekor, seviyedeki artış, elbette en çok Antalya'yı etkiledi. Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya, 2002'de 3 milyon turist çekerken bu yıl sonu itibariyle 12 milyonu geçecek. Yani Türkiye'nin çektiği turistin 3'te biri Antalya'ya geliyor. Turizm canlanması için çok önemli faktörler var. Elbette deniz, güzellikler, tesisler, tarihi miras, kültürel zenginlikler olacak ama bunlar tek başına yetmez. Her şeyden önce güven olacak. Güven yoksa turist orayı seçmez. Ulaşım kolay olacak, istikrar olacak. Yoksa turist gelmez. 11 yılda turizmi, biz böyle büyüttük. İstikrar tesis ederek, güven zemini ve güvenliği temin ederek, dünyada Türkiye'nin ağırlığını itibarını artırarak, turizmi 3 kat artırdık. Milli birlik, kardeşlik sürecinde, özellikle son dönemde çözüm sürecinde, Türkiye'de birliği, dayanışma, kardeşliği yücelterek hem Antalya'nın hem diğer 80 vilayetin büyümesini sağladık."

CİHAN

Yorumlar