Başbakan Erdoğan: HDP’yle görüşmeyeceğim

Cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında Meclis'te grubu bulunmayan partilere ziyaret gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün BBP ve DSP’yi ziyaret etti. Gazetecilerin, “HDP’yi ziyaret edecek misiniz?” şeklindeki sorusuna Erdoğan,...

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Erdoğan: HDP’yle görüşmeyeceğim

Cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında Meclis'te grubu bulunmayan partilere ziyaret gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün BBP ve DSP’yi ziyaret etti. Gazetecilerin, “HDP’yi ziyaret edecek misiniz?” şeklindeki sorusuna Erdoğan, “Hayır.” cevabını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi kapsamında, sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından bugün de Meclis'te grubu bulunmayan partileri ziyaret etti. Başbakan Erdoğan, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker’i ziyaret etti. Erdoğan, DSP Genel Merkezi’ne saat 15.10 sıralarında geldi. Erdoğan’a, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş eşlik etti. Türker ve Erdoğan görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan Erdoğan, “Güzel bir düşünce alışverişinde bulunduk. Geleceğe yönelik takdirleri kendilerinin olacaktır. Salı günü adayımızı kesinleştireceğiz. Genel başkan olarak bir genel başkan dostumuzu ziyaret ettik. Arkadaşlarımızla beraber heyetleriyle görüşme fırsatı bulduk.” diye konuştu. Bir gazetecinin, “HDP ile görüşecek misin?” sorusuna Erdoğan, “Hayır” cevabını verdi.

Erdoğan’ın ayrılmasından sonra Masum Türker, görüşme ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başbakan’ın ziyarette, cumhurbaşkanı adaylarının kim olduğu veya kendisinin aday olup olmayacağı konusunda bir bilgi vermediğini belirten Türker, “Ama iki üç yaklaşımı bir taraftan aday olacağım bir taraftan da genel başkanlıktan bir veda görüşmesi gibi. Genel başkan sıfatı ile ziyaret ettiğinin altını çiziyor. Görüşmede cumhurbaşkanlığının sorumluluklarını incelediğini, neler yapması gerektiğini görüştük. Tabi kendisiyle bu konuda toplumu kucaklaması gerektiğini, bu kucaklamanın yalnız bir yere havalimanı, yol ya da baraj yapması değil, insanların doğal hakları ile ilgili olduğunu söyledik. Özellikle önümüzdeki dönemin cumhurbaşkanlığı seçiminin yaralama olmadan gerçekleşmesi noktasında yürümesini söyledik.” diye konuştu.

Geçen dönem iktidar partisinin cumhurbaşkanı adayı olan Abdullah Gül’ün yaptığı ziyaretteki yaklaşım ile bugün gerçekleşen ziyaretin yaklaşımının benzeştiğini anlatan Türker, “Bir tek Başbakan böyle bir olayı diğer adayların resmi bildiriminden önce pek dillendirmek istemediğini anladık. Kendisine de söyledik biz cumhurbaşkanı adaylarını dinliyoruz. Yarın 10.30’da Ekmeleddin İhsanoğlu bizi ziyaret edecek. Kendisine de bu konudaki taleplerimizi, toplumun kendini örgütleme ve ifade özgürlüğü konusundaki kısıtlamaların cumhurbaşkanı tarafından mutlaka kaldırılması gerektiğini ileteceğiz.” şeklinde konuştu.

"KOŞULLAR FARKLI GELİŞMEZSE BAŞBAKAN CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAK İSTİYOR"

Milli irade konusunda Türkiye’de kutuplaşmaya neden olan bir konudaki görüşlerini Başbakan’a ilettiklerini kaydeden Türker, “Milli irade yalnız iktidar partisinden değil, iktidar ve muhalefet partilerinden oluştuğunu, bunu dikkate alınması gerektiğini, özellikle liderler arası kutuplaşmanın toplumun siyaset üretmesini engellediğini dile getirdik. Bu konuda yapılmış olan bir çalışmamızı ilettik. Eğer halk cumhurbaşkanını seçecekse cumhurbaşkanı adayı göstermede halk insiyatiflerine imkan tanınması gerektiğini bunun ortaya çıktığını belirttik. Konuşmalarından anlıyoruz ki bir sürpriz düşünmezse o güne kadar koşullar farklı gelişmezse, Başbakan cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor. Böylesi bir yarışta kendisine başarılar diledik.” açıklamasında bulundu.

Bir gazetecinin, “Siz kendisini destekler misiniz?” sorusuna Türker, “Adayların hepsini göreceğiz. Adayları görmeden birisi çıkıp ben destekliyorum derse, daha partisinin kendisi resmen gelirken bile adayımız diye telaffuz etmiyor medya telaffuz ediyor. Davranış ve konuşmalarından genel başkanlıktan vedaymış gibi hissettirdi, neler yapılacağını söyledi ama kendisi bile telaffuz etmediği bir şeyi biz destekleriz veya desteklemeyiz demek, zaten Türkiye’deki yanlış olan siyaseti biraz daha yanlışlığa itmek demektir. O da dedi ki Salı günü açıklayacağım. Kendisine cumhurbaşkanlığı adaylığını sadece partisi ile paylaşılmaması gerektiğini adaylık aşamasında bile halkın temsilcileri ile paylaşması gerektiğini söyledik.” cevabını verdi.

"BAŞBAKAN NEŞELİ OLSUN Kİ BU ÜLKEDE KUTUPLAŞMA OLMASIN"

Başka bir gazetecinin, “Görüşmede çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu ismi gündeme geldi mi” sorusuna Türker, şu cevabı verdi: “Ondan bahsettik. Söz ettik. Ama kötü söz etmedik. Başbakan da kötü etmedi. Yani Ekmeleddin Bey'in aday olduğunu söyledi. Aday demek, Yüksek Seçim Kurulu'na verildiği demektir. Cumhurbaşkanlığına soyunanların Türkiye’nin siyasetinin yönlendirilmesinde rolü olan siyasi rol üstlenmiş olanların toplum adına ziyaret edildikten sonra ortaya çıkmasının sağlıklı olduğunu söyledik. Başbakanı biraz neşeli buldum. Bu neşesini ya adaylığına doğru yaklaşmaktan dolayı kaynaklandı diye değerlendirdik, kendisine de bu espriyi yaptık ya da neşesi biraz da bugünlerde rest çekti muhalefet yapısı ile diyalog kurma noktasına gelmesine bağladık. Hangi sebepten olursa olsun hep neşeli olsun ki bu ülkede kutuplaşma olmasın. Özellikle bunu kendisine söyledik. Bir destek istemedi kimseden. Destek istemediğine göre demek ki adaylık konusunda yüzde 1 bile olsa ayın 1’ine kadar açık tutuyor. Ama bu konuda siyasi argümanlara farklı bakış geliştirmeye çalışacağını ihsas etti.”

CİHAN

Yorumlar