Barzani'den HDP'ye 'tarihi ayar'

Çukur ve barikat eylemleri için HDP'yi ikna etmeye çalışan Barzani, partinin Kürt olmayan üyesinden 'karışmayın' tepkisi alınca, 'Tarihinden ders çıkarmayan tek millet Kürtlerdir' diyerek toplantıyı terk etti

Google Haberlere Abone ol
Barzani'den HDP'ye 'tarihi ayar'
Son Haberler / Haber Merkezi 

Terör örgütünün sivil halkın arasına bombalar döşeyerek sokakları kan gölüne çevirdiği çukur barikat eylemleri sırasında Mesut Barzani'nin devreye girdiği ancak HDP'nin Kürt vekilleri yerine Türk solu kökenli vekillerinin tepkisiyle karşılaştığı ortaya çıktı. Ankara'da HDP'lilere çukur barikat eylemlerinin savunmasız Kürt çocuklarının ölümüne yol açağı uyarısı yapan Barzani, partinin radikal Türk solu kökenli ismi Figen Yüksedağ'ın 'siz karışmayın' tepkisiyle karlaşmış. Barzani, bu tepkiye Kürt vekillerin sessiz kaldığını görünce de 'Tarihinden ders çıkarmayan tek millet Kürtlerdir' diyerek toplantıyı terk etmiş. 

Görüşmenin ayrıntıları Duhok'lu yazar Dilşad Derkari'nin 22 Nisan 2016 tarihli yazısında saklı. Derkari'nin anlattığına göre olay şöyle gelişti: "Toplantıdan önce Barzani, Türkiye yetkililerinden operasyonu bir süre ertelemelerini bu süre içinde belki diyalog ile hendeklerin kapatılabileceği yönünde bir ricada bulunmuş; Türk yetkililer de Barzani'yi kırmamış operasyonları ertelemişti. Barzani toplantıda HDP heyetine, bölgede yaşanacak bir savaşın en çok Kürtlere zarar vereceğini; hendek kazmanın, çoluk çocuğun içine bomba yerleştirmenin mantığını anlamadığını söyledi. Barzani, 'Yarın Kürt çocuklarının cesetlerini sokaklarda görmek istemiyoruz' dedi. Bunları da özellikle sağında oturan Leyla Zana'ya bakarak söyledi. Konuşması biter bitmez solunda oturan Yüksekdağ söze başladı ve 'Önerileriniz için teşekkür ederiz. Yalnız bunlar bizim iç işlerimizdir. Halkın devletle de bir sorunu yoktur, sorun AKP ve saraydır. AKP istifa edene kadar sokaklarda direnmeye devam edeceğiz. Bu sorun Türk halkının iç meselesidir, dışarıdan müdahale etmenizi kabul etmeyiz' dedi ve sözü bitirdi. Başkan Barzani, ayağa kalktı ve Zana'nın elini sıkarken 'Tarihinden ders çıkarmayan tek halk Kürtlerdir' dedi ve çıktı." Bu diyalogda belki de asıl ilgi çekici olan Kandil'in yalanları, Yüksekdağ'ın tepkisi değil, Leyla Zana ve Ahmet Türk gibi Kürt siyasi aktörlerin suskunluğu. Doğrusu o tarihi ana tanık olan Zana'nın ne düşündüğünü, içine sindirip sindirmediğini merak ediyorum. Düşünsenize, darbecisi dahil dünyanın her türlü siyasi aktörünü Türkiye'ye müdahale etmesi için çağıran HDP, Kürtlerin simgesel lideri Barzani'ye marjinal sol aktörüyle cevap veriyor: "Sen karışma..."

Yorumlar