Baro Başkanı Elçi: Twitter'ı kapatmak karanlık dönemin en somut işaretidir

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, hükümetin Twitter’ı kapatmasını sert dille eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı Elçi: Twitter'ı kapatmak karanlık dönemin en somut işaretidir

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, hükümetin Twitter’ı kapatmasını sert dille eleştirdi. Elçi, Twitter'ı kapatmanın karanlık dönemin bir somut işareti olduğunu söyledi. Elçi, “Twitter’ın kapatılmasıyla antidemokratik, baskıcı ve totaliter rejimlerin en tipik karakteri ve davranışı sergilenmiş, bir süredir toplumun farklı kesimlerinin hükümetin demokrasi anlayışından ve Türkiye'nin geleceğinden duyduğu endişeleri haklı çıkarmıştır.” dedi.

Elçi yaptığı açıklamada, “Halen tüm dünyada en yoğun ve etkili şekilde kullanılan sosyal iletişim ağlarından biri olan Twitter Türkiye’de 21 Mart 2014 tarihi itibariyle tümüyle kapatılmıştır. Kapatma kararının 21.02.2014 tarih ve 6526 sayılı Kanun ile kapatılan TMK 10. Maddesi ile yetkili mahkeme nezdindeki bir savcılığın kararıyla alındığı belirtilmektedir. Twitter’in kapatılması kararı, Başbakan’ın bir gün önce yaptığı 'Twitter, mivıttır, hepsinin kökünü kazıyacağız' biçimindeki açıklamasından hemen sonra uygulanmaya başlanmıştır. Hükümet yetkilileri, uzun bir süredir Twitter vb. sosyal- iletişim ve paylaşım ağlarından duydukları rahatsızlığı her fırsatta dile getiriyordu.” sözlerini aktardı.

Twitter’ın kapatılması kararının, toplumun bilgi alma ve iletişim özgürlüğü ile bireylerin ifade özgürlüğü hakkına ağır bir müdahale oluşturduğunu anlatan Elçi, “Twitter’ın kapatılmasıyla antidemokratik, baskıcı ve totaliter rejimlerin en tipik karakteri ve davranışı sergilenmiş, bir süredir toplumun farklı kesimlerinin hükümetin demokrasi anlayışından ve Türkiye'nin geleceğinden duyduğu endişeleri haklı çıkarmıştır. Bu karar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin demokratik standart ve değerleriyle bağdaşmadığı gibi, Türkiye’nin açık bir toplum iddiasını yerle bir etmiştir.” ifadelerini kullandı.

'Gezi eylemleri' olarak bilinen kitlesel protesto gösterileri ile hükümet yetkililerinin demokratik özgürlüklere duyduğu rahatsızlık ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını anlatan Elçi, “17 Aralık ‘rüşvet ve yolsuzluk’ soruşturmasıyla başta Adli Kolluk Yönetmeliği, HSYK düzenlemesi vb. bir dizi yasal ve idari uygulamayla hukuk devleti ilkeleri ciddi bir darbe almıştı. Twitter’ın kapatılması kararı, Türkiye’nin girdiği ve gireceği antidemokratik ve karanlık bir dönemin en somut işareti olmuştur. Twitter’ın, varlığı bir yasayla kapatılan bir mahkeme nezdindeki bir savcılık (TMK 10) kararıyla kapatıldığının belirtilmesi ayrıca akıl almaz, ibret verici bir hukuksuzluk örneği olmuştur.” sözlerine yer verdi.

Günümüzde toplumun demokratik özgürlüklerine fütursuzca saldıran hiçbir hükümetin başarılı olamadığını anlatan Elçi, “Ve bu hükümetler uzun süre yaşayamamıştır. Hükümeti hukuka ve demokratik özgürlüklere saygı göstermeye, girmeye başladığı bu karanlık koridordan bir an önce çıkmaya davet ediyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar