Baro Başkanı Bacanlı: Anayasa ve kuvvetler ayrılığına aykırı

Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasının Anayasa’nın mevcut haline ve kuvvetler ayrılığı prensibine aykırı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı Bacanlı: Anayasa ve kuvvetler ayrılığına aykırı

Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasının Anayasa’nın mevcut haline ve kuvvetler ayrılığı prensibine aykırı olduğunu söyledi. Bacanlı, yasayla yargının yürütmenin eline bağlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çok tartışılan HSYK Yasası'yla ilgili düzenlemeyi ‘tartışmalı maddeleri AYM değerlendirmeli’ diyerek onaylamasının ardından hukuk çevrelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. “HSYK değişikliği kuvvetler ayrılığı prensibine aykırı.” diyen Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, değişiklik yapılan HSYK’nın yargının en tepe noktası olduğunu kaydetti. Atamaların burada yapıldığına dikkat çeken Bacanlı, "Bu kuruluşu bağımsız olmaktan çıkarıp geçtiğimiz dönemde bazı çevreler çok eleştirmişti, ama hakim ve savcı arkadaşların seçimle bu kurul oluşmuştu. Sonuçta bu kurum bağımsız bir yapısı var. Şimdi bunu alıp Adalet Bakanı’nın eline, inisiyatifine verdiğin zaman otomatikman yargıyı da bir şekilde yürütmenin bir bakanına bağlamış oluyorsunuz.” dedi. Bu durumun son derecek sakıncalı olduğunu belirten Bacanlı, yargı bağımsızlığı ilkesine de temelden aykırı olduğunu kaydetti. Yargının en tepede tutulması gerektiğini anlatan Bacanlı, “Bunun dışında teftiş meselesi de Adalet Bakanı’na bağlıyor. Hakim ve savcılar hakkındaki soruşturma izinleri de Adalet Bakanı veriyor. Adalet akademisi de bakana bağlanıyor. Bunlar temelde ayrıntılı şeyler. Ama temel yanlışlık bizim Anayasa ile belirlenen demokratik parlamenter sistemin en temel yapısı kuvvetler ayrılığı, yasama, yürütme ve yargı. Buna ters. Biz hukukun üstünlüğü diyoruz. Yargıyı en tepede tutmamız lazım. Bu değişiklik Anayasa’nın mevcut haline de aykırı. Bu değişiklik dolaysıyla Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğü zaman bunu iptal edecektir." ifadelerini kullandı.

Yasanın yürürlüğe girdiğinde bütün atamaların Adalet Bakanı tarafından yapılacağını kaydeden Bacanlı, "Tabi bunlar yapıldıktan sonra anayasa mahkemesinin bu kanunu iptal etse bile geriye yürümeyeceği için anayasa mahkemesinin kararları yapılan değişiklikler yapıldığı ile kalacak. Yasa iptal bile olsa bakan tarafından görevlendirilenler yerinde kalacak. Zaten maksatta o." dedi. CİHAN

Yorumlar