Barış Kartalı, yedi yıl gecikmenin ardından nihayet envanterde

Tam 7 yıl gecikmenin ardından TSK envanterine giren ilk Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı(HİK) Awacs için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı tören düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Barış Kartalı, yedi yıl gecikmenin ardından nihayet envanterde

Tam 7 yıl gecikmenin ardından TSK envanterine giren ilk Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı(HİK) Awacs için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı tören düzenlendi. Hava Kuvvetleri’nin ‘gökyüzündeki gözü’ olarak nitelendirilen ve Barış Kartalı olarak da isimlendirilen Awacs, havada yakıt ikmali yaparak gerektiğinde 24 saat uçabiliyor. 41.000 feet yüksekliğe kadar tırmanabilen uçaklar sayesinde arazi engeli arkasında kalan karanlık noktalar da görülebiliyor.

Konya 3. Ana Jet Üssü’nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve
ABD'nin Ankara Büyükeçisi Francis Ricciardone katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, 2023’te savunma sanayiinde dışa bağımlılığın ortadan kalkacağını söyledi. Erdoğan ayrıca Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada savunma gereksinimlerinin her zamankinden daha fazla önem kazandığını dile getirdi. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk ise TSK envanterine giren HİK’in dünyanın en gelişmiş radarlarına sahip olduğunu söyledi.

İlk uçağın teslim alınması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye’nin savunma sanayiinde birçok kritik eşiği açtığını söyledi. Envantere alınan Awacs'lar ile Türk Hava Kuvvetleri’nin gücünü daha da yükseğe çıktığını vurgulayan Gül, Awacs’ların çok sınırlı sayıda ülke tarafından kullanıldığına dikkat çekti. Gül, söz konusu uçakların Avrupa’nın güney kanadının güvenliğinde de büyük rol oynayacağını vurguladı. Gül, Awacs’larla birlikte Türkiye’nin müttefikleri arasında da ayrıcalıklı bir konum elde ettiğini belirtti. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler teslim alınan ilk uçakta incelemelerde bulundu. Erdoğan ve Gül kokpitte birlikte oturdu.

ABD BÜYÜKELÇİSİNE ISRARLI FOTOĞRAF ÇEKİMİ DAVETİ

Awacs, aynı anda 1500 hedefi tespit edebiliyor. 2002 yılında başlayan proje, Boeing firmasının yaşadığı teknik sorunlar ve İsrailli firmanın elektronik harp ekipmanlarını geç teslim etmesi nedeniyle yıllarca beklemek zorunda kalmıştı. Proje kapsamında toplam 4 uçak teslim alınacak. Maliyet ise 1 milyar 385 milyon dolar. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel de katıldı.

Törende ABD'nin Ankara Büyükeçisi Francis Ricciardone de hazır bulundu. Tören sonrası fotoğraf çektirilirken, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sahneye çıkmayan ABD Büyükelçisini elleriyle işaret ederek çağırdı. Büyükelçi daha sonra sahneye çıkarak fotoğraf karesine girdi. CİHAN

Yorumlar