Baluken: 'Hayır' diyen vicdanların, şapkayı önüne koyup düşünmeleri gerekiyor

MHP iki hafta önce, CHP ve BDP ise 20 gün önce Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının sebeplerinin araştırılmasını istedi. Muhalefet partilerinin TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulması için verdiği önergeler de AK Parti...

Google Haberlere Abone ol
Baluken: 'Hayır' diyen vicdanların, şapkayı önüne koyup düşünmeleri gerekiyor

MHP iki hafta önce, CHP ve BDP ise 20 gün önce Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının sebeplerinin araştırılmasını istedi. Muhalefet partilerinin TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulması için verdiği önergeler de AK Parti tarafından reddedildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Önemli olan iktidarın burdaki tutumuydu. Hayır diyen vicdanların, şapkayı önüne koyup tekrar düşünmeleri gerekiyor." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Baluken, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının bir afet olduğunu vurguladı. Hayatını kaybedenlere başsağlığı, yakınlarına sabır ve yaralılara da acil şifalar dileyen Baluken, iş cinayetleri yaşanırken hükümetin tedbir alması konusunda defalarca uyardıklarını kaydetti.

Bugüne kadar konuya ilişkin yasa teklifleri, 11 araştırma önergesi ve sözlü önerilerin hükümet tarafından dikkate alınmadığını ve gereğinin yerine getirilmediğini belirten Baluken, 12-13 yıllık dönemde hayatların kaybedildiği bir konuda tedbir alınmamasını eleştirdi.

Maden kazaları ve iş cinayetlerİ konusunda Meclis Araştırma Komisyonu talepler karşısında iktidar partisinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği için vahim bir tablo ile karşı karşıya kalınıldığını dile getiren Baluken, bu katliamın hesabının sorulacağını vurguladı.

Bu işin ciddi bir siyasi hesabı olacağını ve hesabının sorulacağını anlatan Baluken, Türkiye halkına karşı bu hesabın verilmesi gerektiğini söyledi. Süreci kararlı bir şekilde takip edeceklerini anlatan Baluken, kurtarma çalışmalarında yetersiz kalındığına dikkat çekti.

Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının sebeplerinin araştırılmasına ilişkin önergeler konusunda ise Baluken, konu iş ve işçi güvenliği olunca, emeğin hakkı olunca, HDP ve ve BDP'nin ilkesel tutumunun belli olduğunu kaydetti. Önemli olanın iktidarın buradaki tutumu olduğunu vurgulayan Baluken, "Hayır diyen vicdanların şapkayı önüne koyup tekrar düşünmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Başbakanlık'ın Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle üç günlük milli yas ilan etmesiyle ilgili de Baluken, "Gecikmiş bir karar. Ülke genelinde bu ağır bilanço ortaya çıktıktan sonra hemen üç günlük yas ilan edilmesi gerektiğini önerdik. Bu saate kadar niye beklendi; doğrusu anlamış değiliz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar