Balkız: AKP, Alevileri iç tehdit ilan eden Kenan Evren kültürünün devamıdır

İnternette yayınlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e ait olduğu iddia edilen ses kaydının yankıları sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Balkız: AKP, Alevileri iç tehdit ilan eden Kenan Evren kültürünün devamıdır

İnternette yayınlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e ait olduğu iddia edilen ses kaydının yankıları sürüyor. Kayıtta, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kanunu’na muhalefetten Aydın Doğan aleyhine açılan davaya bakan Mahkeme Başkanı Abuzer Kara’dan 'Alevi' olarak bahseden Sadullah Ergin’in bu ifadelerine Alevi kanaat önderleri sert tepki gösterdi. Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı Ali Balkız, insanların yaptıkları işlere, liyakatlere bakılması tavsiyesinde bulunarak “Sıfata bakarak değerlendirmek ilkel bir şey. Yargıcın verdiği karar, acaba Aydın Doğan Alevi olduğu için mi, bir karar vermiş? Aydın Doğan’ın çıkardığı gazeteler ve şirketlerde çalışanlar Alevi mi idiler de, yargıç karar verdi? Bunu düşünmek sakattır. Ama ne yazık ki, AKP’de ve devlette bu merak var. Aleviler üzerine yoğunlaşıyor. Kenan Evren, Alevileri iç tehdit ilan etmişti, AKP bu kültürün mirasçısıdır.” dedi.

Taraf gazetesi köşe yazarı Cafer Solgun, yayınlanan bu ses kaydının kendisi açısından şaşırtıcı olmadığını söyledi. Solgun, “Sayın iktidar yetkilerinin bir yargıcın verdiği kararı beğenmemek üzerine değerlendirme yaparken, ‘Zaten Alevi’ imiş gibi bir ifade kullanmaları sahip oldukları anlayışı doğrudan açığa vuran bir örnek.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da, Alevilerin genel olarak kimliklerinden dolayı, dışlandıkları ve fişlendiklerinin altını çizerek Sadullah Ergin’in ses kayıtları ile de bu gerçeğin ortaya çıktığını vurguladı.

Alevi kanaat önderleri, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan), Başbakan Erdoğan ve eski Bakan Sadullah Ergin arasında geçen ses kaydında Aydın Doğan aleyhine açılan davaya bakan Mahkeme Başkanı Abuzer Kara’dan 'Alevi' olarak bahsedilmesini yorumladı.

SOLGUN: HAKİMİN ALEVİLİĞİNE VURGU YAPILMASI İKTİDARIN SAHİP OLDUĞU GÖRÜŞÜN KANITI

Taraf gazetesi Köşe Yazarı Cafer Solgun, yayınlanan bu ses kaydının kendisi açısından şaşırtıcı olmadığını söyledi. AK Parti iktidarının özellikle üçüncü döneminde Alevilere yönelik giderek artan bir ayrımcılığın olduğunu vurguladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin olduğu ileri sürülen kişinin 'Alevi' olduğu yönündeki ifadelerini de değerlendiren Solgun, “Sayın iktidar yetkileri bir yargıcın verdiği kararı beğenmemek üzerine değerlendirme yaparken, ‘Zaten Alevi’ imiş gibi bir ifade kullanmaları sahip oldukları anlayışı doğrudan açığa vuran bir örnek. Sünni olsaydı, ‘Sünni’ mi, diyeceklerdi? Bu anlamda, bu diyalog içinde söz konusu yargıcın Aleviliğine vurgu yapılması, iktidar partisinin Alevilerle ilgili, sahip olduğu görüşün başka bir kanıtı, belgesi olmuştur.” diye yorumladı.

Solgun, son dönemde kamu kurumlarında ortaya çıkan fişlemeleri de değerlendirdi. İnsanların Aleviliğinin fişleme konusunu olduğuna dikkat çeken Solgun, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan fişleme belgeleri ile bunu öğrenmiş olduk. Bu ayrımcılığın bir başka örneği de bu oldu.”

ALİ BALKIZ: KENAN EVREN ALEVİLERİ İÇ TEHDİT İLAN ETMİŞTİ, AKP DE BU KÜLTÜRÜN MİRASÇISIDIR

Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı Ali Balkız da kayıtlarla alakalı yaptığı konuşmada, iddiaları “Bir yargıcın önüne bir dosya geliyor, tartıyor ve adaletin terazisine bırakıyor ve bir karar veriyor. Bu yargıcın Alevi, Sünni, Türk, Kürt, imanlı, imansız mı, Şafi, Hanefi ve Alevi olduğunun bir anlamı olabilir mi? Bunu merak etmek kadar ilkel bir şey olamaz. İnsanların yaptıkları işlere, o kişiye liyakatleri değil de, hangi sıfatı taşıdıklarına bakarak değerlendirmek ilkel bir şey. Yargıcın verdiği karar, acaba Aydın Doğan Alevi olduğu için mi, bir karar vermiş? Aydın Doğan’ın çıkardığı gazeteler ve şirketlerde çalışanlar Alevi mi idiler de, yargıç karar verdi? Bunu düşünmek sakattır. Ama ne yazık ki, AKP’de ve devlette bu merak var. Aleviler üzerine yoğunlaşıyor. Kenan Evren, Alevileri iç tehdit ilan etmişti, AKP bu kültürün mirasçısıdır.” şeklinde değerlendirdi.

“SADULLAH ERGİN HEMŞEHRİLERİNDEN NASIL OY İSTEYECEK”

Balkız, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Hatay Belediye Başkan adayı olduğunu da hatırlatarak, “Sadullah Ergin, Hatay’da yaşıyor. Hatay’da Alevi, Sunni, Ermeniler, Yahudiler, Katolikler, Araplar, Türkler, Kürtler, Hanefiler, Nusayriler iç içe yaşıyorlar. Bu insanlar, kardeşçe yaşıyorlar iken şimdi politika yapıyor ve oradaki insanlardan ol istiyor. Ne yüzle bakacak oradaki hemşehrilerine. Başbakan bunu alışkanlık haline getirdi de Sadullah Ergin orada nasıl oy isteyecek, hemşehrilerinden.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE HALKINI AYRIŞTIRAN VE BÖLEN BÖYLE BİR BAŞBAKAN GÖRMEDİ”

Ali Balkız, Türkiye’de yaşayanları kardeşçe yaşamaya ve sükunete davet etti. Başbakan Erdoğan’ın söylemlerine atıfta bulunan Baldız, “Bu dil, dil değil. Ülkemizi felakete götürmekte olan bir dildir, bu.” dedi. Balkız, şöyle devam etti: “Başbakan'ın her gün dozajını yükselterek kullandığı ifadelerle ilgili tarama yapılsa, kullandığı sözler alıp yerleştirsinler, olur size argo sözlük. Bir Başbakan’ın ağzına yakışmaz bunlar. Bir Başbakan birleştirici ve bütünleştiricidir. Herkesin her kesimin Başbakanıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, şu 100 yıllık ömründe böyle bir siyasetçi görmedi. Böyle, ayrıştıran, yurttaşlarını ‘benimkiler ve ötekiler’ diye bölen ve birilerini ötekiler üzerine kışkırtan Başbakan görmedi. Halkımız bunu görmeli bilmeli ve anlamalıdır. Kaldı seçimlere bir aydan kısa bir süre. Bu seçimler, dilerim ki geleceğimiz için bir işaret olur. Ülkenin barışa giden bir yolunda bir adım olur, diye ümit ediyorum.”

HORTOĞLU: ERGİN’İN İFADESİ ALEVİLERİN KENDİSİNE OY VERMESİNİ ENGELLEYECEK

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da, kayıtlardaki 'Alevi Hakim' ifadesini kullanan Sadullah Ergin hakkında, “Sadullah Ergin için talihsiz bir zamanlama oldu bu. Çünkü, Hatay’da aday. Hatay Alevilerin yoğun yaşadığı bir bölge. Sadullah Bey’in bu ifadesi, muhtemeldir ki Alevilerin kendisine oy vermesine engel olacak.” ifadelerini kullandı.

Hortoğlu, Alevilerin genel olarak kimliklerinden dolayı, dışlandıkları ve fişlendiklerini savundu. Sadullah Ergin’in bu konuşması ile de bu gerçeğin ortaya çıktığını dile getiren Hortoğlu, “Yıllardır, eşit yurttaşlığın sağlanmasını söylüyoruz. Bu ülkede bölünmez bir bütünlük sağlanacaksa, kanun ve hukuk karşısında eşit fırsatlar içinde olması gerektiğini, bizi bir arada tutacak temel değerin adil davranmak olduğunu söyledik. Sadullah Ergin’in Adalet Bakanı olduğu bir dönemde bu değerin çok çok uzağında olması, bir tenakuz, çelişki. Sadullah Bey’in şanssızlığı.” dedi.

“HAKİM ALEVİ OLMASI KENDİ İSTEDİĞİ ŞEKİLDE KARAR VERECEĞİ ANLAMINA GELMEZ”

Hortoğlu, hakimlerin kararlarını verirken tarafsız olması gerektiğini vurgulayarak, kimliğin davalarda etkileyici olmaması gerektiğinin altını çizdi. Hakimin Alevi olmasının, kararlarının kendilerinin istediği şekilde, istikamette sonuç vereceği anlamını doğurmadığını kaydeden Hortoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Önemli olan hakimin mesele karşısında evrensel hukuk yolu ile kurallar içerisinde değerlendirilmesi ve kararını ona göre vermesidir. Aksi olduğu durumda, adalete olan güven zedelenir. ”

İDDİA EDİLEN SES KAYDINDA NE KONUŞULMUŞTU?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı internette yayımlandı. 2 telefon görüşmesinin birleştirildiği kayda göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kanunu’na muhalefetten Aydın Doğan aleyhine açılan davayı takip eden Başbakan Erdoğan, davanın nasıl beraatle sonuçlandığını sorguluyor. Ergin, Başbakan’a yanıt olarak davanın hâkimi Abuzer Kara’nın 'Alevi olduğunu' söylüyor. Kaydın devamında, dava sürecinin Yargıtay’da nasıl seyredeceği görüşülüyor ve Başbakan, dönemin Adalet Bakanı'ndan 'işi yakın takibe almasını' istiyor. Ergin, “Ceza Genel Kurulu Başkanı arkadaşımızla da Bakanlar Kurulu öncesi sonrası bir görüşme yaparım, gerekli hassasiyetleri de sağlarız” ifadesini kullanıyor. CİHAN

Yorumlar