Bakanlık Onay Vermeden Kürtçe Tabela Asıldı

Türkiye'de Kürdistan ismiyle ilk kurulacak parti olan ve geçen ay İçişleri Bakanlığı'na başvurusu yapılan Türkiye Kürdistan Demokrat Parti'nin, onayı beklenmeden Diyarbakır'da Türkçe ve Kürtçe tabelasını asıldı.

Google Haberlere Abone ol
Bakanlık Onay Vermeden Kürtçe Tabela Asıldı

Partinin Genel Başkan Mehmet Emin Kardaş, "Partimizin temel amacı Kürtlerin kendi toprakları üzerinde kendi kendisini yönetmesidir. Bizim nihai amacımız bağımsızlıktır" dedi.

Bölgede bir araya gelen bir grup tarafından altyapısı tamamlandıktan sonra 3 Ocak günü İçişleri Bakanlığı'na resmi başvurusu yapılan Türkiye Kürdistan Demokrat Parti, bakanlık henüz onay vermemesine rağmen Diyarbakır'da parti genel merkezi ve il başkanlığını açarak Türkçe ve Kürtçe tabelasını astı. Yenişehir İlçesi İstasyon Caddesi'ndeki bir binanın 6'ıncı katına parti tabelasını asan partililer, İçişleri Bakanlığı'nın başvurularına henüz bir yanıt vermemesinden yakındı.

İŞGALCİLERİ KABUL ETMİYORUZ

Türkçe 'Biz kimsenin toprağını işgal etmiyoruz, işgalcileri de kabul etmiyoruz' anlamında Kürtçe yazının bulunduğu, liderliğini Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisinin parti bayrağı ile Kürt bayraklarının yer aldığı parti binasında ayrıca Türkiye, Irak ve İran'daki Kürt isyanlarına öncülük eden Şeyh Sait, Mahmud Barzenci, Halid Bege Cibri, Mustafa Barzani, Seyid Rıza, Kadı Muhammed ve İhsan Nuri'nin fotoğrafları dikkat çekiyor. 

Türkiye Kürdistan Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, partiyi resmen kurmak için geçen ay İçişleri Bakanlığı'na başvurduklarını, bakanlığın kendilerine 2-3 gün içinde cevap vereceğini söylemesine rağmen henüz bir gelişme yaşanmadığını söyledi. Kardaş, "Bakanlığı her aradığımızda bize inceliyoruz diyorlar" dedi. Kürdistan ismiyle Türkiye'de ilk kez bir parti kuracaklarını, ancak onay verilmeme ihtimalini görmedikleri için parti tabelasını astıklarını kaydeden Kardaş, "Parti resmen kurulmadığı için henüz üye kaydına başlamadık. Ama büyük ilgi göreceğimize inanıyorum. Irak'taki Kürdistan Demokrat Partisi ile bir ilgimiz yok. Onların direktifi veya isteğiyle de bu partiyi kurmadık. Ama Irak Kürt bölgesi ise eskiden beri kardeşiz, dostuz" dedi.

NİHAİ HEDEF BAĞIMSIZLIK

Partinin temel hedefinin Kürtlerin bağımsızlığı olduğunu da dile getiren Genel Başkan Mehmet Emin Kardaş, "Partimizin temel amacı Kürtlerin kendi toprakları üzerinde kendi kendisini yönetmesidir. Bizim nihai amacımız bağımsızlıktır. Ancak Kürt bölgesinde bağımsızlığın istenip istenmediğiyle ilgili henüz bir araştırma yok. Bağımsızlık isteyenlerin oranını tespit edebilmek için bir referanduma ihtiyaç var. Ancak, Kürtlerin yıllardır bağımsızlık istediğini biliyoruz" dedi. Bölgenin en güçlü partisi olan ve bir çok belediye'yi elinde bulunduran BDP ile aralarında bir sorun olmadığını da kaydeden Kardaş, "demokrasiye ve insan haklarına inanıyorsak herkesin özgür şekilde kendi görüşünü söylemelidir. BDP'liler de arkadaşlarımızdır. Onların da kendine göre bir görüşü vardır" diye konuştu.

Yorumlar